Cola indeholder blandt andet kulsyre, citronsyre og fosforsyre.
Cola indeholder blandt andet kulsyre, citronsyre og fosforsyre. Foto: iStock

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Af: C. Dahl, 22. februar 2018

Kan cola virkelig bruges til at gøre rent med?

Ja, du læste rigtig. Cola er ikke bare godt til at slukke tørsten, Cola er også fantastisk at gøre rent med! Læsedrikken indeholder nemlig en kombination af en række syrer, herunder kulsyre, citronsyre og fosforsyre, der er fantastiske at fjerne selv genstridige pletter med.

Idényt har derfor samlet 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

1. Brug cola til at rengøre dine gryder og pander

Næste gang du kæmper med at få madrester af dine gryder og pander, så lad opvaskemidlet stå og grib i stedet ud efter dine colarester.

Hæld læskedrikken op i din pande eller gryde, så det dækker de genstridige madrester. Tænd derefter for dit kogeblus på lav varme og lad væsken småsimre i en halv til en hel time, inden du tager gryden eller panden af blusset.

Syren i colaen nedbryder madresterne og vil efterfølgende gøre dine pander og gryder nemmere at rengøre.

Colaen kan også bruges til at gøre dine bradepander rene igen

2. Brug cola til at rengøre dit toilet

Er der kalkrander i dit toilet, kan du fjerne dem med cola. Hæld 1,5 liter cola i kummen på dit toilet, så hele toiletkummen er dækket af et lag cola. Lad colaen sidde i mindst en time, så kulsyren, citronsyren og fosforsyren i colaen får tid til at nedbryde kalken i toilettet. Skrub herefter på kalkpletterne med en toiletbørste og skyld afslutningsvis. 

3. Brug cola til at rengøre din cykel

Er kæden på din cykel begyndt at ruste, kan du ligeledes komme omkring problemet med cola. Syren i colaen fjerner nemlig rusten fra kæden, som var det en leg, og efterlader din kæde flot og rustfri.

Kom cola på en klud og gnub kluden på de udsatte steder af kæden i en cirkulær bevægelse. Skyld herefter med vand, lad kæden tørre og smør den afslutningsvis med frisk kædeolie.

4. Brug cola til at rengøre dit tøj

Ligegyldigt om du har fået fedtpletter på dit tøj fra madlavning eller pletter på dit tøj fra udendørsarbejde, er det værd at give pletfjerningen et skud med cola. Kom dit tøj i en balje og tøm herefter en liter cola ud over dit tøj. Lad tøjet ligge i blandingen i et par minutter og vask herefter tøjet i vaskemaskinen, som du plejer. 

22. februar 2018 C. Dahl
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet for at smide den ud, får du her nogle måder, hvorpå du kan bruge citronen fornuftigt i dit hjem - helt uden uden hjælp fra kemikalier. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...