Foto: iStock

17 af de største rengøringsfejl, vi alle begår

Du har alt, hvad du skal bruge i huset af rengøringsmidler og rengøringsredskaber, alligevel er det så let at plumpe i og begå disse 17 rengøringsbrølere. 

Af: Mikkel Hede, 28. juni 2017

1. Overfylde vaskemaskinen

Hvis du pakker din vaskemaskine for tæt, kan det resultere i, at sæben og vandet ikke kommer rundt til al servicen i maskinen. Hvis du har skyllet servicen i forvejen, så kan det endda tænkes, at du slet ikke bemærker, at der er ting i maskinen, der ikke er vasket rent.  

2. Sprøjte rengøringsmiddel direkte på møblerne

En gang imellem har møblerne godt af at blive shinet op med noget poleringsvæske eller en anden form for rengøringsmiddel. Undgå her at sprøjte midlet direkte på møblerne. Sprøjt hellere på kluden og gnub derefter på træmøblerne med kluden. Direkte påføring kan blandt andet give misfarvninger i træet.

3. Forsømme dørhåndtag og vandhaner

Det giver mening at være mest omhyggelig med de steder, som flest hænder er i berøring med. Det drejer sig for eksempel om vandhaner og dørhåndtag. Gør det til en vane at tørre dem af med noget desinficerende en gang om dagen. 

4. Glemme kaffemaskinen

Måske er du også en af dem, der først skænker kaffemaskinen en tanke, når den begynder at hoste og brokke sig. Kom det i forvejen ved at køre den igennem med eddike en gang om ugen. Ved samme lejlighed kan du så vaske hele maskinen af – også de steder, der ikke indgår aktivt i kaffebrygningen. 

6. Ikke lade toiletbørsten dryppe af

Der er mange, der straks stikker toiletbørsten tilbage i holderen efter brug. På den måde er der mange bakterier, der får nyt liv i holderen. Lad i stedet børsten dryppe af ved at lade den ligge lidt på kanten af toiletkummen, inden den kommer tilbage på sin vante plads.

5. Glemme vinduerne

Vindueslister og –profiler er sande støvsamlere. Husk at betænke dem med støvsugeren eller med en klud. Hvis der ligger for meget støv på træværket på vindueslisterne, kan du også risikere, at det bliver mere eller mindre omsonst at pudse vinduerne. Skidtet vil blive flydende af fugten og gøre ruderne beskidte igen.

7. Glemme rengøring af affaldsspanden

Skraldet skal nok komme ud. Skraldespanden eller skraldeposeholderen bliver dog ofte forsømt. På en uge kan madrester og andet affald sætte sig både som små pletter og i store flager. Sørg helst for at vaske skraldespanden igennem en gang om ugen.

8. Forhaste fliserensning

Lad skuremidlet eller spraymidlet nå at sætte sig på fliserne i badeværelset eller i køkkenet, inden du tørrer det af. Det hjælper med at få sæberester og andre pletter til at løsne sig. 

9. Misbruge støvkosten

Rengøringsfejl - støvkosten.

Støvkosten er en hyggelig retrorekvisit i rengøringen. Der er dog en god grund til, at den i nogen grad er gået i glemmebogen. Den kan bruges nogle få steder, men som regel vil den bare flytte støv og bakterier fra et sted til et andet. Brug heller en karklud eller fiberklud, der kan holde fast på de små støvpartikler.

10. Bruge den samme klud for længe

Måske ser din køkkenklud ikke gammel ud. Efter en enkelt dags tro tjeneste vil de fleste klude dog være så fulde af bakterier og skidt, at de bør erstattes med en frisk og nyvasket.

11. Bruge den samme svamp for længe

Allerede efter to-tre ture i din køkkenvask el. lign., vil dine svampe have suget mange bakterier til sig. De næste omgange vil bare gøre det hele værre. Der er en grund til, at begrebet 'éngangs' er opfundet.

12. Glemme krummer i tastaturet

En gang i mellem skal tastaturet vendes med bundet i vejret, så støv og krummer kan komme ud.

13. Overdosere vaskemidlet

Det kan være vanskeligt at ramme den rigtige dosering af vaskemiddel, når der står “nok til 13 vaskegange” på flasken med det flydende vaskemiddel. Prøv at bruge hætten eller find en måde at ramme det rette mål. Det har nemlig vist sig, at det kan knibe med at få vasket al vaskemidlet ud, hvis man overdoserer.

14. Placere bestikket med grebet opad i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er skabt til at vaske 'i bund', men bestikket bliver ikke rent, hvis du placerer især gafler med grebene opad. 
Den største vaskeeffekt finder sted i midten af opvaskemaskinen.

15. Blande rengøringsmidler 

Det kan være fristende at smide en sjat klor efter afkalkningsmidlet i toiletkummen, men det er en absolut dårlig idé at mikse. Husk, at rengøringsmidler er baseret på kemikalier, og de kan danne virkelig dårlige forbindelser.

16. Glemme handsker, når du gør rent 

Igen - rengøringsmidler er skrappe sager, og huden på hænderne kan påvirkes. Du kan ligefrem få alvorlige allergiske reaktioner, så husk handsker - altid.

17. Anvende glasrens til rengøring af ståloverflader

Glasrens får køleskabets stålfront til at skinne fint, men midlet fjerner ikke bakterier som fx sæbe. Derfor er du nødt til først at anvende de desinficerende midler, og derefter kan du tage en sidste aftørring med glasrens.

Kilde: Goodhousekeeping

28. juni 2017 Mikkel Hede
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...