Foto: istockphoto

10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler, hvor skurebørsten og støvkluden kun undtagelsesvis når frem.  

Af: Mikkel Hede, 28. juni 2016

I den daglige trummerum er det svært at nå ud i alle afkrogene, når man gør rent. På et tidspunkt er der mange der ender i en fast rutine, hvor det er de samme ting, der får en tur med vaskekluden eller støvkosten.

Her er 10 af de blinde vinkler i køkkenet og resten af huset, som mange har det med at glemme, når de gør gør rent.

1. Køkkensvampen

I stedet for at smide engangssvampe ud i ét væk kan du overveje at anskaffe mere effektive køkkensvampe, som det vil være en skam at skaffe sig af med efter kort tids brug.

I så fald er du nødt til at gøre dem rent med mellemrum. Det kan du gøre på flere forskellige måder: 1) Læg dem i en opløsning af klorin og vand. 2) Giv dem en tur i opvaskemaskinen. 3) Put dem i mikrobølgeovnen. Hvis du vælger den sidste metode, skal du huske at gøre svampen våd, inden du lægger den ind, ellers kan der gå ild i svampen.

2. Hylderne i køleskabsdøren

Du sørger sikkert jævnligt for at vaske hylderne inde i køleskabet. Mange har det dog med at glemme hylderne i køleskabsdøren, selvom de i moderne køleskabe er nemme at tage ud og vaske igennem i sæbevand eller med en klor/vand-opløsning. 

3. Mellem de hårde hvidevarer

Måske er der kun et par centimers luft i vasketårnet eller mellem opvaskemaskinen og undersiden af køkkenbordet. Det er dog nok til, at der kan samle sig rigeligt med bakterier, madrester og støv. Brug en gammeldags støvekost eller et langt mundstykke på støvsugeren.

4. Indkøbsposer i stof

Det er betænksomt over for miljøet at bruge stofposer i stedet for plastikposer. De skal dog vaskes ligesom alt muligt andet tøj. Giv dine genbrugsposer en tur i vaskemaskinen. Sørg dog for at vende og ryste dem inden. Tjek lige, hvilket materiale posen er lavet af, inden du lægger dem i tørretumbleren. Måske kan de ikke klare mosten.  

5. Bakteriereder i højden

Vi har nævnt mellemrummene i vasketårnet og andre små åbninger. Derudover er der også toppen af blandt andet høje køleskabe, vasketårne, skabe og meget andet. Et køkken har mange forskellige potentielle bakteriereder i højden. Det kan også være det øverste af dørkarmen eller af vinduesrammerne. 

6. Fjernbetjeninger og remotes

Uden for køkkenet er der god grund til at holde et vågent øje med fjernbetjeninger og remote controls til Play Station, Wii U og andre spilkonsoller. Der kan passere mange fedtede fingre hen over tasterne i løbet af en dag.

Tør disse ting af med en klud. En renseserviet til briller er også et effektivt lille hjælpemiddel til at holde fjernbetjeninger rene. 

7. Ventilatorer

Dette er et stort tema i USA og andre lande med en mere udtalt air condition-kultur end den danske. Mobile ventilatorer bliver dog også brugt i stort antal i sommerheden. Tag et kig på rotorbladet med jævne mellemrum i højsæsonen. Der kan samle sig meget støv og fedt her på forholdsvis kort tid.  

8. Gør rengøringsredskaberne rene

Det kan være et værre Sisyfos-arbejde, hvis du jævnligt svinger kosten, men glemmer at gøre kosten ren. Husk derfor også at støvsuge kosten eller at pille nullermændene ud af kostehårene. Det husker de fleste med - nogle gange lidt for jævne - mellemrum.

De fleste forsømmer derimod at vaske kostehovedet. Skru kostens hoved af og put den ned i varmt sæbevand. Når kosten er tør igen, er den praktisk talt som ny.  

9. Hatte, huer og halstørklæder

Her samler der sig både bakterier og død hud inde i hattene og huerne og skidt og møg fra omverdenen udenpå. Vask derfor jævnligt denne type udendørs beklædning.

10. Gymnastiktasken

Alle husker at vaske deres tøj efter at have været til træning. Men hvor mange sørger for også hyppigt at vaske gymnastiktasken? Put den i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det, eller tør den af med en våd klud. Drys lidt bagepulver ned i tasken bagefter. Det hjælper med at fjerne eventuel dårlig lugt. 

Kilde: Goodhousekeeping

28. juni 2016 Mikkel Hede
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...