[Overflader og rengøringsmidler]: Hvad tåler hvad?

[Overflader og rengøringsmidler]: Hvad tåler hvad?
Overflader og rengøringsmidler hvad tåler hvad

 

Det kan være en jungle at finde ud af hvilke overflader, der tåler hvad.

Der findes et hav af effektive og ikke effektive rengøringsmidler på hylderne, og uanset om man vil det eller ej, er det råvaresammensætningen og indholdet af effektivt kemi i produktet, der typisk afgør, hvor godt rengøringsmidlet er.

Men lige i hælene af et godt rengøringsmiddel følger tit dilemmaet omkring, hvorvidt overfladen nu også tåler rengøringsmidlet. Faktisk går der ikke en eneste dag, hvor jeg ikke modtager sådan et spørgsmål.

Og spørgsmålet er bestemt aktuelt!

Nu bruger vi jo ligesom en del krudt på at rengøre og vedligeholde vores ting, og hvor er det så bare ærgerligt at komme til at lave mere skade end gavn pga. forkert anvendte rengøringsmidler.

Nå men, hvordan er det så lige, at man hitter ud af, hvad der tåler hvad.

Og det er altså nu, du skal hænge på, for hvis du kender den her forklaring, vil du fremadrettet undgå dilemmaet og uvisheden omkring hvilke overflader, der tåler hvad.

Og frem for alt, så vil du undgå at komme til at lave skader på dine ting.

Typisk gælder det, at jo mere effektivt rengøringsmiddel du har, jo mere vil rengøringsmidlets pH værdi være placeret i enten den høje ende eller i lave ende af pH skalaen. Med andre ord så fortæller rengøringsmidlets pH værdi dig ekstremt meget om, hvor skrapt det er.

Måske ved du allerede, at pH skalaen er en række tal fra 0 til 14. Og måske ved du også, at tallet 7 er målet for det neutrale område (som fx rent vand). På hver sin side af 7 finder du så henholdsvis det sure og det basiske. Og jo længere ud mod 0 og 14, jo stærkere rengøringsmidler.

Derfor skal du altid se på rengøringsmidlets pH som noget af det første. pH værdien vil fortælle dig om dit produkt er skrapt eller mildt.

Godt så...

Vi ved at syre fjerner kalk. Derfor har et rengøringsmiddel som kalkrens en lav pH værdi. Og jo tættere ud mod 0 jo skrappere.

Vi ved, at base fjerner fedt. Derfor har et rengøringsmiddel som grundrens en høj pH værdi. Og det gælder igen, at jo tættere mod 14 jo skrappere.

Allright, det vil altså sige, at hvis du har et rengøringsmiddel med enten meget høje eller meget lave pH værdier, skal du være ekstra opmærksom.

Det betyder ikke, at du skal blive bange og droppe rengøringsprojektet eller de effektive rengøringsmidler. Det betyder blot, at du skal være opmærksom. For som tidligere nævnt er det jo de effektive råvarer i rengøringsmidlerne, der hjælper os med effektivt og nemt at opløse og fjerne snavs.

Nu kommer listen så. Altså den helt overordnede liste: 

1. Fjerne kalk:
Du skal bruge et rengøringsmiddel, som er velegnet til kalkrens. Skaf dig en kalkrens, da den letter jobbet ekstremt meget for dig. Vær dog opmærksom på, at kalkrens jo indeholder syre og derfor kun må bruges på syrefaste overflader. Her er nogen overflader som med garanti ikke tåler syre: Marmor, natursten, skiffer, terrazzo

2. Fjerne fedt, sod, nikotin og olie:
Du skal her bruge et rengøringsmiddel som grundrens. Grundrens indeholder base, som er den råvare, der effektivt opløser og fjerner fedt, sod, nikotin og olie. Rengøringsmidler som grundrens har en høj pH værdi og er ætsende. Grundrens laver fx skader på linoleum og aluminium.

3. Fjerne helt almindeligt ukompliceret snavs:
Du skal bruge et helt almindeligt universalt rengøringsmiddel med neutral pH værdi. Dette rengøringsmiddel kan bruges på alle overflader, der tåler vand.

Og så en mere konkret liste over hvad du med fordel skal undgå:

Marmor:
Er super flot og eksklusivt. Dog lidt besværligt at gøre rent. Tåler ikke syreholdige rengøringsmidler.

Aluminium:
Tåler ikke rengøringsmidler med pH værdier under eller over 5 & 10.

Glas:
Overflader af glas tåler ikke slibemidler, som fx findes i skurecreme. Det vil ridse og lave grimme mærker.

Krom:
Tåler ikke kraftige opløsningsmidler og i nogen tilfælde heller ikke ekstremt høje og lave pH værdier.

Linoleum:
Tåler ikke rengøringsmidler med høje pH værdier som f.eks.  grundrens. Desuden tåler det heller ikke opløsningsmidler og slibemidler.

Messing:
Tåler ikke syre og stærke baser.

Laminat:
Tåler ikke rengøringsmidler med slibemidler i. Det vil ridse overfladen.

Stål/rustfrit stål:
Tåler ikke rengøringsmidler med lave pH værdier. Der vil komme syreangreb.

Terazzo:
Tåler ikke rengøringsmidler med syre i, da materialet selv indeholder kalk, og kalk vil blive trukket op af overfladen.

Natursten:
Tåler ikke rengøringsmidler med syre i, da materialet selv indeholder kalk, og kalk vil blive trukket op af overfladen.

Skiffer:
Tåler ikke rengøringsmidler med syre i, da materialet selv indeholder kalk, og kalk vil blive trukket op af overfladen.

Håber at listen her, mine forklaringer og billedet jeg har vedhæftet kan gøre dig mere tryg. Det er nemlig mit ønske at du vælger de rengøringsmidler der er beregnet til opgaven, og på den måde kan gøre rent både nemt og effektivt.

Pas på dig selv, dine kære og dine ting.

Kærlig hilsen
Louise Grønhøj, Basicclean.dk

PS: Har du set min VIDEO om at fjerne kalk på en syrefast overflade.
SE VIDEO - KLIK HER.

 

 

 
29. oktober 2014
Mere om Rengøring

Der er i den grad lagt op til forårsrengøring nu!

Der er i den grad lagt op til forårsrengøring nu!

10 rengøringstricks, der forenkler din hverdag

Lugter madrassen, eller er sofaen fuld af kattehår? Og vidste du, at blandt andet citroner, isterninger og æggeskaller er som skabt til...

Få et fuldstændigt rent hjem med denne effektive rengøringsrutine

Organisering og gode rengøringsrutiner vil spare dig for en masse tid og gøre rengøringen mere overskuelig. Læs her, hvordan din rengøring...

Sådan fjerner du pletter af mælkebøttesaft..

– [SE VIDEOGUIDE – KLIK HER]   Det er højsæson for mælkebøtter. De vokser frem alle steder. Og efter min mening, så pynter det gule ukrudt noget så nydeligt. Min datter Johanne er 6 år og elsker dem. Hun plukker de fineste buketter til mig. Derfor elsker jeg dem også! Men hvordan er det nu […] The post Sådan fjerner du pletter af mælkebøttesaft.. appeared first on Louises rengøringstips.

Sådan fjerner du snavs i små kringlede kroge…

SE VIDEO KLIK HER. Kender du det? De der irriterende krummer i skuffen, som du ikke kan få til at bide på kluden, når du endelig har taget...

Sådan fjerner du blå striber fra toiletrens i toiletkummen (eller...

Når det samme spørgsmål bliver stillet igen og igen, så må det være fordi at spørgsmålet er relevant. Den her mail modtog jeg fra Susanne...

[Rengøringsguide]: 3 nemme trin til effektiv rengøring af din bil..

[SE MIN VIDEO – KLIK HER] Allright, jeg tilstår. Også selvom det måske er lidt pinligt. Men jeg er altså typen, der elsker at køre søndagstur. Altså en køretur i min bil uden formål udelukkende for hyggens skyld. Jeg elsker elsker elsker, at tøffe langsomt ud i det blå og se hvad ruten bringer mig.  […] The post [Rengøringsguide]: 3 nemme trin til effektiv rengøring af din bil.. appeared first on Louises rengøringstips.

VINDUESVASK: Louises bedste mormorfif

Nyder du foråret? Og al den lys der kommer ind gennem vinduerne? I do ♥ Men hvor kan man også bare se al snavs på vinduerne nu. Derfor får...

Sådan pudser du dine vinduer nemt og stribefrit..

[SE VIDEO KLIK HER] Weekenden var vidunderlig. Høj sol og blå himmel. Det føles næsten som om, at solens varme lader mig op med energi og...

RENGØRINGSGUIDE: Effektiv rengøring af dine havemøbler..

Har du hør det? Fuglene er begyndt at synge for os. Solen varmer os mere. Foråret. Det skønne forår er her. Og for mit vedkommende betyder det, at jeg så småt er i gang med at gøre haven klar, og netop har fundet mine havemøbler frem. Dem nyder jeg mange stunder i. Derfor får du […] The post RENGØRINGSGUIDE: Effektiv rengøring af dine havemøbler.. appeared first on Louises rengøringstips.

Lyntricks til afkalkning af brusekabinen

Rengøring af en brusekabine kan kræve stærke kemikalier, hvis man ikke dagligt holder kalken nede. Vi giver de bedste tips – og advarer om...

3 nemme trin til at fjerne kalk

3 nemme trin til at fjerne kalk

Vælg den rigtige metode, og opnå de bedste rengøringsresultater

Vælg den rigtige metode, og opnå de bedste rengøringsresultater

Del 2 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 2 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 1 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 1 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask