Hvor beskidt og snavset er din opvaskemaskine?
Hvor beskidt og snavset er din opvaskemaskine? Foto: iStock

Rengøring af opvaskemaskine - sådan gør du

Vasker maskinen ikke ordentlig ren, og sidder der madrester og snavs tilbage, når programmet er færdig? Her er 3 tips til rengøring af opvaskemaskiner og et par bonustips fra en ekspert i opvaskemaskiner.

Af: Camilla Albrechtsen, 12. august 2017

Få ren opvask igen

Når du kommer beskidte tallerkner, skåle og bestik i opvaskemaskinen, så er det ikke altid, at snavset ender i afløbet og kloakken.

Hvis du ikke sørger for løbende at holde din opvaskemaskine ren, vil opvaskemaskinens filter og afløb blive ophobningssted for snavs, skidt og bakterier – og så er opvaskemaskinen ikke længere så ren.

Sådan gør du din opvaskemaskine ren

Trænger din opvaskemaskine til en gang rengøring og eftersyn, så er her tre tips til effektiv rengøring af opvaskemaskinen.

  1. Tøm filteret for snavs og madrester. Skyl filtret rent med opvaskemiddel og vand. 
  2. Er din opvaskemaskine hårdt ramt, kan du vaske den effektivt igennem med klor eller brun sæbe. Kom klor eller brun sæbe i sæbeholderen og vask igennem 3 gange ved 60 grader. Vask efterfølgende en ekstra omgang uden sæbe for at få skyllet maskinen godt igennem.
  3. Trænger din opvaskemaskine til en afkalkning, kan du anvende citronsyre. Kom citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Kør efterfølgende et ekstra vaskeprogram for at få skyllet alle sæberester ud. Husk at sørge for at bruge citronsyrepulver og ikke citronsyre, ellers kan du få problemer med forsikringen. Læs mere om afkalkning med citronsyrepulver og eddike her.

Ekspert i opvaskemasiner

Ingen ønsker at vaske op i en beskidt opvaskemaskine. Sålænge mekanikken i din opvaskemaskine fungerer, er der heller ikke noget, du behøver at finde dig i. Her er et par tips fra en ekspert i hygiejnen i opvaskemaskiner, Michael René. Han er lektor i ernæring ved det sundhedsfaglige institut ved Metropolskolen og ekspert i hygiejne og rengøring.

Sådan bliver opvasken endnu renere

Han forklarer her, hvordan man undgår sæbelus og bekæmper bakterier.

- "Sørg altid for, at der er sæbe, afspændingsmiddel og salt i maskinen, så sæbens effekt er helt optimal. Ellers kan der dannes sæbelus, og så virker sæben ikke så effektivt. Når maskinen har vasket, skal du gerne lade servicen tørre ved en høj temperatur, da det kan virke bakteriedræbende", forklarer Michael René.

Husk altså altid at fylde op med de tre gyldne ingredienser til en succesfuld opvask: Sæbe, afspændingsmiddel og salt. Og lad opvaskemaskinen stå og køle af efter endt opvaskegang.

Har du også sørget for at holde selve opvaskemaskinen ren, så kan din opvask næsten ikke undgå også at blive perfekt ren.

12. august 2017 Camilla Albrechtsen
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...