Foto: iStock

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

Af: Redaktionen, 10. oktober 2018

Silikoneforme ser sarte ud, men kan tåle næsten alt

Silikoneforme til bagning er en af de moderne tiders bedste opfindelser.
Materialet er skabt, så den bagte dej slipper nemmere, og det er mere fleksibelt at arbejde med.
Faktisk er det en af de teknologiske mysterier, for hvordan kan silikone tåle de høje temperaturer – plastic smelter jo?
Men du kan være helt rolig: Dette køkkengrej ser måske sart ud, men det kan tåle mere, end du tror – undtagen én ting, som du kan læse om herunder:

5 vigtige tips til rengøring af silikoneforme til bagning

1. Varmt vand – ad flere omgange

Nogle vil mene, at rigeligt med varmt vand er nok, men de adspurgte eksperter fra thektichn.com er enige om, at sulfo er nødvendigt til rengøringen af silikoneforme efter bagningen.
Det gælder om at få den olierede overflade væk uden at ødelægge materialets gode egenskaber, og det gør man ved at vaske helt almindeligt op, dog med ekstra varmt vand, som opløser fedtstoffet.

2. Du må godt bruge en opvaskemaskine

Nutidens opvaskemaskiner er heftige, men mange silikoneforme kan faktisk tåle en tur i dem. Det er dog vigtigt at undersøge mærket inden. Desuden er det bedst at køre et lettere program og placere formene på øverste hylde i opvaskemaskinen.

3. Varme, varme, varme

Hvis dejen har brændt sig ekstra godt fast nogle steder på formene, kan mere varme faktisk gøre udslaget. Smid de tomme silikoneforme en tur i ovnen på højere temperatur, fx 250 grader, og det brændte drysser som regel af.

4. Brug natron ved meget beskidte jobs

Hvis du har prøvert alt andet, og bageformene stadig virker for fedtede til at lægge ind i skabene igen, kan du benytte dig af vidundermidlet baking soda – natron. Lav en tyk 'creme' af sodaen og smør den på de olierede steder. Lad det tørre, og vask efter med varmt vand.

5. Dette middel må du aldrig bruge!

Skuremiddel er forbudt som rengøringsmiddel til silikoneforme. Det ødelægger den behandlede overflade, og det samme gælder den grønne side af rengøringssvampe.

Kilde: Thekitchn.com

10. oktober 2018 Redaktionen
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...