Foto: iStock

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

Af: Amanda Vejle , 22. november 2016

Hvordan holder jeg min sorte håndvask ren?

De flotte, mørke køkkenvaske er en fryd for øjet, men hvad gør man, når man har problemer med at holde dem rene og pæne? En læser har skrevet til debatten, fordi hans vask, bliver ved med at volde problemer på den front. 

Minus Kalk, eddike og opvasketabs

En læser skriver, at hun med stort held har benyttet sig af Minus Kalk badeværelsesspray. ”Det sprayes direkte på fladerne, lad det sidde ca. 10-15 minutter, skylles derefter af og poleres med en blød klud. Må gerne gentages flere gange”.

“Læg køkkenrulle på kalkaflejringerne, hæld almindelig eddike på og lad det virke i nogle timer eller natten over, så kan kalken tørres af med en våd klud.” Skriver en anden læser, og foreslår at slibe vasken med fint sandpapir mod ridserne: “Der findes en slags vedligeholdelsespakke med slibe-, rengørings- og vedligeholdelsesmidler. Men eddiken er uovertruffen til kalken! Let og miljøvenlig.” 

En anden læser foreslår dog, at man ikke benytter sig af sandpapir, da overfalden i vasken så ikke længere er glat, og kalken vil få en ru bund at aflejre sig på. 

Derimod er der et andet råd, der lyder på, at du skal fylde din vask med varmt vand og tilføje en opvasketabs i vandet: ”Vores vask er nu 5 år gammel - og ser stadig ud som ny. Vi lægger jævnligt en opvasketabs i vasken og opløser den med varmt vand. Lad det stå 1-2 timer. Skyl vasken ren for sæbe, tør vasken af og smør den med madolie og lad den stå natten over. Tør den overskydende olie af næste morgen.” Beskriver læseren.

Har du selv erfaringer med nogle af de ovennævnte metoder til vedligeholde en komposit granit vask – eller har du flere gode råd til andre, der står og bakser med samme problem? Læs hvilke andre gode råd der blev givet, da de debatterede problemet, eller hjælp med dit eget bedste råd til, hvordan du fjerner kalk og ridser.

Har du andre spørgsmål?

Brænder du inde med et spørgsmål, som du gerne vil have svar på? Så skynd dig ind og spørg på forum.idenyt.dk. Her kan du også læse andre læseres spørgsmål og hjælpe andre, ved at dele din erfaring. 

22. november 2016 Amanda Vejle
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...