Foto: iStock

Sådan rengør du 4 af dine mest brugte køkkenmaskiner

Hvornår rengjorde du egentlig sidst kaffemaskinen, elkedlen, vaffeljernet og mikrobølgeovnen? Sådan her skal det gøres.

Af: Einar Vestheim, 21. december 2015

Det er vigtigt at holde køkkenet rent og pænt. Det ved alle. Der er dog visse køkken-gadgets, vi bruger særlig meget, som vi lidt for ofte glemmer at holde rene. Det er måske på grund af travlhed, eller måske er det, fordi vi ikke rigtig er klare over, hvordan man egentlig gør. Det vil du ikke længre være efter at have læst disse linier.

1. Gør kaffemaskinen ren

Hvis du ikke regelmæssigt gør kaffemaskine ren, så vil din kaffe komme til at smage sur og bitter. Årsagen til det er, at, når du brygger kaffe, så fæstner kafferesterne sig til filtret, rørene og pakningerne. Heldigvis er det noget af det enkleste i verden at rense en kaffemaskine.

Alt, du behøver at gøre, er at købe noget husholdningseddike. Bland eddike op med vand, half-and-half. Hæld derefter blandingen på kaffekanden og tænd for maskinen. Lad eddikeblanden løbe igennem og kør derefter også tre gange postevand igennem maskinen. Hvis du bruger kaffemaskinen hyppigt, så skal denne procedure gentages hveranden uge.

2. Gør elkedlen ren

Har du kigget ned i elkedlen på det sidste? Hvis nej, så skulle du nok tage og gøre det. Hvis du anvender vandkogeren meget, så er det nok sandsynligt, at du vil opdage, at der er et tykt lag kalkbelægninger i bunden. Heldigvis er der ingen grund til panik.

Eddike er nemlig også en mirakelkur, når det gælder rengøring af vandkogere

Fyld Elkedlen med vand og eddike i et lige forhold, og bring vandet i kog. I løbet af ganske kort tid vil eddiken opløse belægningerne. Lad vandet blive stående i elkogeren et kvarters tid og hæld derefter blandingen ud.

Du kan også bruge citron

Citron kan også fjerne belægninger i elkedlen, og det er også helt enkelt. Læg citronskriver eller hæld citronsaft ned i vandkogeren, hæld vand over og lad det koge op.

Kog efter med postevand ved begge metoder.

3. Gør vaffeljernet rent

Med et vaffeljern kan du lave mange forskellige, udsøgte retter – ikke kun vaffler. Men når det gælder rengøring, så duer det ikke at smide den i opvaskebaljen eller putte den i vaskemaskinen.

Så hvordan gør man vaffeljernet rent? Jo, du laver en rengøringsvaffel.

For at lave en rengøringsvaffel skal du bruge 1 dl. mælk, 2 spsk. salt og en halv dl. hvedemel. Bland det sammen, som du ville gøre med almindelig vaffeldej og bag den i vaffeljernet, som du plejer. Når du fjerner rengøringsvaflen fra vaffeljernet, er den ren igen.

PS. Rengøringsvaflen kan ikke spises.

4. Gør mikrobølgeovnen ren

Lugt fra popcorn og madrester, sådan kommer mikrobølgeovnen hurtigt til at tage sig ud. Nogle gange slår det ikke til med almindelige rengøringsmidler – så er det frem med citronerne.

Fjern først alle løse ting inde i mikrobølgeovnen. Del derefter citronen over i to på midten. Pres citronsaften ned i en skål. Fyld efter med vand og stil skålen ind i mikrobølgeovnen. Lad mikrobølgeovnen kører med fuld effekt i 3-5 minutter. Lad mikrobølgeovnen køle af og tør derefter af med papir. Nu er ovnen ren, og den lugter for en kort stund dejligt friskt af citron.

21. december 2015 Einar Vestheim
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...