Lær, hvordan du rengør dine støbejernspander og -gryder.
Lær, hvordan du rengør dine støbejernspander og -gryder. Foto: Colourbox

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt på dine pander.

Støbejernspanden er uundværlig, hvis du skal stege og tilberede mad ved høje temperaturer, eller hvis du ønsker en konstant lav varme. Til gengæld kan man godt komme ud for, at maden brænder fast, og her er det vigtigt, at man gør panden ren på den helt rigtige måde.

Aldrig brug sæbe til din støbejernspande

  • Du må aldrig vaske din støbejernspande med sæbe. Det ødelægger panden og gør den klistret i bunden. Brug i stedet en almindelig opvaskebørste og vask med varmt vand. Tør panden efter med lidt madolie hver gang – så holder din pande sig pæn og ren.
     
  • Hvis din pande er blevet rusten, skal du have fat i en god skure- eller stålsvamp. Når rusten er kommet af, kan du smøre panden ind i madolie. Bagefter er din pande så god som ny

Læs også: Sådan kan du bruge salt til rengøring

Hvis skaden er sket

Hvis din støbejernspande allerede er klistret og slidt at se på, kan du faktisk sagtens udbedre skaden.

  • Stil din pande på det blus, der afgiver mest varme. Hæld derefter et kilo fint salt i panden og tænd blusset på den højeste varme. Herfra vil det være en god idé at holde vinduet åbent. 
  • Lad panden stå på blusset i ca. 30 minutter og rør i saltet hver femte minut. Du vil hurtigt opdage, at fedtrester og andet snavs sætter sig fast i saltet – sørg derfor for, at det rene salt hele tiden befinder sig nederst.
  • Sluk for blusset og lad panden køle en lille smule. Smid saltet ud og vask din støbejernspande grundigt i varmt vand. Når panden er ren, skal du ikke tørre den af. Stil den i stedet tilbage på blusset ved medium varme til vanddråberne er fordampet.
  • Hæld 1-2 liter madolie i panden. Lad den stå ved medium varme i ca. 15 minutter. Sluk for blusset og lad panden stå med olie i 12 timer. Varm olien op endnu en gang, lad den stå i ca. 15 minutter og lad igen olien stå uden varme i 12 timer. Hvis din pande er meget beskidt, kan det være nødvendigt at følge proceduren helt op til fire gange.
  • Hæld slutteligt olien ud og vask panden grundigt med varmt vand. Tør efter med en lille smule madolie, så overfladen igen bliver pæn.

Læs også: Se de 10 mest beskidte steder i dit køkken - og lær at rengøre dem

Nu burde din støbejernspande være så god som ny og klar til brug.

20. august 2015
Mere om Køkken

Sådan fjerner du fastbrændt risengrød

En gryde med fastbrændt risengrød kan virke umulig at få ren, men der er heldigvis råd at hente. Gør hurtigt din gryde så god som ny ved hjælp af disse tre nemme tricks.

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet...

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Slip af med bananfluer med disse smarte tricks

Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du én gang for alle nemt kan slippe af med bananfluerne. Se 4 hjemmelavede fælder og vælg den, der passer dig bedst. 

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...