Sådan gør du din emhætte ren

Køkken

Det er vigtigt at få sin emhætte renset og gjort ren, hvis ikke du har lyst til, at hele hytten skal lugte af mad. Her får du en guide til, hvordan du renser din emhætte.

Foto: iStock

Rengøring af emhætte

Det behøver ikke være særlig besværligt, at få din emhætte rengjort. Du skal blot vide om din emhætte er en aftræksemhætte eller en emhætte med kulfilter, da det gør rengøringsprocessen nemmere for dig.

En aftræksemhætte er den type emhætte, der er at finde i de fleste hjem, hvorimod en emhætte med kulfilter på nuværende tidspunkt ikke er lige så populær.

Forskellen mellem de to emhætter

En emhætte med kulfilter suger luften ind, filtrerer den med kulfilteret og puster derefter luften ud i køkkenet igen. 

Aftræksemhætten suger luften ind, men her kommer luften ikke tilbage i køkkenet, men bliver ført udenfor via en aftrækskanal.

Emhættens sugeevne

Hvis du kan mærke, at din emhættes sugeevne er blevet svagere, er det muligvis et tegn på, at du skal rense fedtfilteret.

Fedtfilteret i en emhætte opsamler partikler fra madosen og som sætter sig som fedt i filteret. Hvis filteret er dækket til af en masse fedt, suger emhætten ikke på fuld tryk, og dermed er sugeevnen forringet.

Rengøring af emhættens fedtfilter

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilket fedtfilter din emhætte har. Din emhætte kan nemlig have et af de tre følgende fedtfiltre:

  1. Fedtfilter af aluminium
  2. Fedtfilter af stål
  3. Fedtfilter af fibermateriale

Fedtfiltre, der er lavet af aluminium og stål kan for det meste godt tåle at komme i opvaskemaskinen. Dog kan fedtfiltreret risikere at blive misfarvet.

Fedtfiltre, som er lavet af fibermateriale er ikke altid beregnet til opvaskemaskinen, da nogle filtre af fibermateriale skal smides ud, når det er fyldt med fedt. Man kan købe filtre af fibermateriale, som kan genbruges 5-6 gange.

Hvordan gør jeg så?

  1. Fjern fedtfiltrene fra din emhætte.
  2. Du kan nu rengøre dine fedtfilte i din opvaskemaskine, hvis de er af aluminium eller stål. Det er en god idé at vaske dem separat fra dine andre ting, da fedtet fra fedtfiltret kan sætte sig på eventuel porcelæn, som kom med i opvaskemaskinen.
  3. Nu skal filteret tørre. Du kan vælge at placere det foran en brændeovn eller en varm radiator.
  4. Din emhætte skal nu tørres grundigt af, både indvendigt og udvendigt. Brug en fugtig klud.
  5. Nu er emhætten klar til at få sat fedtfiltrene på igen.

Hvis du ikke har mulighed for at bruge en opvaskemaskine, skal du blot vaske fedtfiltrene med varmt vand og opvaskemiddel.

Hvis du har fulgt disse trin, vil du nu have en dejlig ren emhætte med en bedre sugeevne.

Kilde: Bolius

23. januar 2017
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Køkken Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Køkken Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Slip af med bananfluer med disse smarte tricks

Køkken Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du én gang for alle nemt kan slippe af med bananfluerne. Se 4 hjemmelavede fælder og vælg den,...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Køkken Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Køkken Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Køkken Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkken Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen, skraldespanden og adskillige andre steder.

Sådan fjerner du de værste pletter

Køkken Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Køkken Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Køkken Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkken Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Køkken Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

Køkken En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Køkken Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Køkken Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...