Vi giver også tips til at få kaffepletter af tøjet.
Vi giver også tips til at få kaffepletter af tøjet. Foto: iStock

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

Af: Anja Bruneskjold, 17. september 2015

Rødvinspletter

Det skal du bruge:

 • Lidt danskvand
 • Bagepulver
 • Køkkenrulle

Sådan gør du:

Læg et stykke køkkenrulle på bordet og placer det plettede stykke af tøjet ovenpå. Hæld så meget bagepulver på rødvinspletten, at den er fuldstændig tildækket. Hold tøjet i hånden ind over håndvasken og hæld danskvand henover pletten. Fold derefter tøjet og skrub på den måde pletten, mens du skyller efter med koldt vand.

Chokoladepletter

Det skal du bruge:

 • Flydende vaskepulver uden farve
 • Vand
 • Mælk
 • Køkkenrulle

Sådan gør du:

Læg tøjet med chokoladepletter på et par stykker køkkenrulle og tildæk pletten med et skvæt mælk. Lad det sidde i ca. fem minutter, mens mælken løfter chokoladen fra de fine tøjfibre. Kom tøjet ind under den kolde hane, mens du gnider på pletten. Derefter kan du hælde en smule vaskepulver på pletten, mens du igen gnider på den under hanen.

Tomatbaserede pletter

Det skal du bruge:

 • En balje med vand
 • Opvaskemiddel
 • Hvid eddike 

Sådan gør du:

Hvis du fx har fået ketchup på dit tøj, kan du forsigtigt fjerne det overskydende med en kniv. Dæk derefter pletten med et tyndt lag af opvaskemiddel og hæld et lille skvæt eddike henover. Læg tøjet i blød eller vask det under den kolde hane, mens du gnider på pletten med fingrene.

Fedtpletter

Det skal du bruge:

 • Opvaskemiddel med citrus eller uden farve
 • En plasticpose

Sådan gør du:

Hvis du ved et uheld har fået madolie eller smør på dit tøj, så skynd dig at gnide det ind i opvaskemiddel. Kom derefter tøjet i en plasticpose og bind en god knude så vaskemidlet ikke tørrer ud. Efter et par timer kan du vaske tøjet, som du plejer.

Marmelade

Det skal du bruge:

 • En gryde med kogende vand

Sådan gør du:

Spænd dit tøj ud over et fad, så det plettede stykke er udstrakt og nemt at gå til. Hæld kogende vand udover og gennem pletten – den forsvinder med det samme!

TIP! Hvis dit tøj ikke kan tåle det kogende vand, kan du i stedet lave en blanding af lidt eddike og opvaskemiddel. Gnid blandingen godt ind i pletten og vask derefter tøjet som normalt.

Soyasauce

Det skal du bruge:

 • Køkkenrulle
 • En vatpind
 • Vand
 • Hvid eddike
 • Flydende vaskepulver uden farve

Sådan gør du:

Fjern først den overskydende soyasauce ved at lægge et stykke køkkenrulle henover pletten. Fjern køkkenrullen og hæld lidt eddike henover – brug vatpinden til at arbejde eddiken godt ind i pletten.

Hæld lidt vaskepulver udover pletten og gnid grundigt med fingrene. Herefter kan du skylle efter med koldt vand til både sæben og pletten er forsvundet.

Kaffepletter

Det skal du bruge:

 • En balje med koldt vand
 • Flydende vaskepulver uden farve

Sådan gør du:

Skyl først pletten igennem fra bagsiden med iskoldt vand, så du sikrer dig, at pletten ikke udvider sig. Bland derefter en smule vaskepulver med lidt koldt vand og hæld det ud på pletten – lad det sidde i fem minutter.

Læg derefter tøjet med kaffepletter ned i baljen med vand og gnid på pletten med fingrene. Lad tøjet ligge i blød i en halv times tid. Nu burde kaffepletten være som sunket i jorden.

17. september 2015 Anja Bruneskjold
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen, skraldespanden og adskillige andre steder.

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...