Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.


Foto: ColourboxHylden er fyldt til bristepunktet. Ovnrensen står selvfølgelig allerbagerst, og du må flytte både vinduesrens og luftfrisker for at finde frem til den.

I virkeligheden er det overflødigt med så mange specialprodukter. Det er billigere, lige så effektivt og ofte bedre for egen sundhed og miljø, hvis du benytter dig af få basisprodukter. I det daglige er det vigtigst at have midler, der kan fjerne fedt, snavs og kalk.

Fedt og snavs fjernes enten med almindeligt håndopvaskemiddel eller med et universal rengøringsmiddel, og kalk giver op over for citron- eller eddikesyre.

At vaske hænder
Først i 1800-tallet blev man opmærksom på, at hygiejne havde indflydelse på sundheden. Den ungarske læge Ignaz Semmelweis opdagede, at der var langt færre dødsfald, hvis lægerne vaskede hænder, når de gik fra dissektionsgangen til fødestuen. Indtil da troede man, at smitte kun var luftbåret. Sådan virker midlerne
Rengøringsmidler indeholder såkaldte tensider, der opløser fedt og snavs. Fedt er en vigtig del af organismers celler, og derfor kan nogle tensider være skadelige for miljøet. Se efter miljømærkede produkter, som sikrer, at der er sammenhæng mellem nænsomhed og effektivitet.

Citronsyre og eddike er biologisk nedbrydelige. De udgør ikke nogen miljøbelastning, men midlerne ætser, og du skal derfor være forsigtig. Syren går i kemisk forbindelse med kalken og omdanner den til salt og vand.

Mange tror, at det er nødvendigt med klorholdige midler for at dræbe bakterier. Men universalmidlerne er fuldt ud så effektive til at desinficere i den almindelige husholdning. Klor må ikke blandes med sure rengøringsmidler, det danner giftige dampe og er en af de hyppigste årsager til forgiftning i danske hjem.

Daglig rengøring
  • Håndopvaskemiddel til overflader der kun er lidt snavsede. Fx vinduer, spejle og plastoverflader.
  • Universalrengøringsmiddel til mere snavsede overflader. Fx fliser, rustfrit stål og lakerede gulve.
  • Citron- eller eddikesyre til at fjerne kalk fra håndvask, wc-kummer, rustfrit stål og plast, samt til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.

Kilde: Miljø og Sundhed

Undtagelserne
Derfor bør man i virkeligheden helt undgå at bruge klorholdige produkter. Skal spækbrættet desinficeres, så vask det i almindeligt håndopvaskemiddel og hæld kogende vand over.

Har man brug for at blege, er det bedre at bruge et middel baseret på brintoverilte eller natriumpercarbonat. Der er enkelte materialer, der ikke tåler universalmidler. Det kan være uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ. Her kan man bruge sæbespåner eller brun sæbe.

Vær forsigtig med at bruge syre på terrazzo, marmor og forkromede overflader. Her er det bedste middel at forebygge. Tør altid overfladerne af, når de er våde, så der ikke dannes kalk. Er der alligevel kommet kalkaflejringer, så prøv at behandle området med en fin skuresvamp.
29. marts 2007
Mere om Køkken

Sådan fjerner du fastbrændt risengrød

En gryde med fastbrændt risengrød kan virke umulig at få ren, men der er heldigvis råd at hente. Gør hurtigt din gryde så god som ny ved hjælp af disse tre nemme tricks.

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet...

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Slip af med bananfluer med disse smarte tricks

Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du én gang for alle nemt kan slippe af med bananfluerne. Se 4 hjemmelavede fælder og vælg den, der passer dig bedst. 

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.