Husk, at den bedste måde at vedligeholde sølvtøj er at bruge det.
Husk, at den bedste måde at vedligeholde sølvtøj er at bruge det.

Nemme tips til at pudse sølvtøj og ædle metaller

Sølv, kobber, messing og bronze anløber. Korrekt opbevaring forsinker korroderingen, men skal der pudses, skal der bruges forskellige metoder og væsker til de forskellige metaller.

Pudsning skaber slid

Dit sølvtøj bliver slidt, hver gang du pudser det - lidt af sølvet forsvinder simpelthen. Derfor er det vigtigt at vælge produkter og metoder, der er så skånsomme som muligt. Let anløbent sølv og sølvplet kan pudses med imprægnerede klude eller handsker. Det giver ikke meget slid, hvis du ikke genbruger kludene alt for længe.

Meget anløbent sølv kan pudses i flydende sølvpudsemidler fx Silvo, som påføres i små mængder på en blød klud. Så undgår du at gnide rundt i overflødigt, indtørret pudsemiddel. Det tørre pulver slider nemlig en del på sølvet. Nogle pudsemidler kan skylles af med vand efter påføring, fx Bistro sølvrensecreme fra Sterling.

Nem måde at få sølvet blankt på

Læg dine sølvting i en balje beklædt med aluminiumsfolie, hæld lidt soda over og tilsæt kogende vand, så det dækker sølvet helt. Lad det ligge et par minutter til det anløbne er væk, skyl efter med lunkent vand, og polér til sidst sølvet med en blød klud.

Denne metode dur dog ikke til sølvplet, da det fjerner for meget af sølvet. Til sølv der har forgyldte områder, kan metoden heller ikke bruges, da du risikerer, at der udfældes sølv over på de forgyldte flader. Sølv med ciseleringer eller graveringer, skal pudses med omtanke. Pudsning gennem mange år, slider på og udvisker motiverne. En vis sortfarvning i fordybningerne fremhæver jo motivet, så puds forsigtigt.

Undgå salt på sølvtøjet

Sølv holder generelt ikke af salt, vin og vineddike, frugt eller madrester i længere tid. Efter brug vaskes sølvtøjet af i varmt vand med lidt sulfo og tørres med en blød klud. Skal det stå i blød, så brug en skål af plastik eller glas. Vask aldrig sølvtøj i opvaskemaskinen, da sæben kan indeholde stoffer, der angriber sølvet. Sørg for at berøre sølvet mindst muligt med hænderne, efter du har gjort det rent, da hudens salte også kan give sorte mærker på sølvet.

Pak sølv i frysepose

Sølv opbevares bedst pakket ind i syrefrit silkepapir eller i nyvaskede bløde bomuldsklude. (Nye tekstiler kan indeholde stoffer, der kan angribe sølv.) Læg det der efter i en frysepose og luk tæt til. Det nedsætter luftcirkulationen, og hæmmer dermed korrosion.

Vær opmærksom på, at gummi og uld afgiver hydrogensulfid, der angriber sølvet. I stedet for fryseposen kan sølvet lægges i en plastikæske sammen med en lille, åben glasskål med aktivt kul. Aktivt kul reagerer med hydrogensulfid og bremser derfor angreb på sølvet. Aktivt kul kan købes som granulat, fx hos en materialist, og skal skiftes ca. hvert halve år. Opbevar dine poser og æsker tørt og ved stuetemperatur. Husk, at den allerbedste måde at vedligeholde arvesølvet på er at bruge det.

Nemt at vedligeholde kobber, messing og bronze

Kobber, messing og bronze anløber ikke så hurtigt, og i modsætning til sølv danner korroderingen en beskyttende patina; en slags barriere mod yderligere iltning. Kan du leve med lidt patina, skal du blot holde genstandene fri for støv, og vaske dem af og til i sulfovand, og tørre dem efter.

Kobbertøj anløber forholdsvis langsomt, og det er derfor ikke nødvendigt at pudse det så ofte. Prøv evt. først at smøre genstanden ind i tyk brun sæbe og lad den stå et stykke tid. Skyl med varmt vand og se om det er nok. Let anløbent kobber kan pudses i Bistro rensecreme til kobber/messing fra Sterling, der skylles af med lunkent vand. Til stærkt anløbne ting, skal der lidt skrappere midler i brug. Rød Egern eller Brasso pudsemiddel er velegnede.

Opskrift til rensning af kobber, messing og bronze

100 gr brun sæbe
1 l destilleret varmt vand
100 gr salmiakspiritus 32 % (ammoniak)
24 gr oxalsyre
2,4 dl sprit (ethanol)

Bland ingredienserne i nævnte rækkefølge, og læg genstanden i blandingen. Brug en blød børste, og børst emnet i 1-10 minutter. Skyl genstanden grundigt i rent lunkent vand, og tør med en blød klud.

NB: Dampene fra blandingen er ikke sunde. Brug sikkerhedsbriller og gummihandsker, og udfør evt. arbejdet udendøre, så du ikke indånder ammoniakdampe.
12. december 2014
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.