Støbejern, krystalglas, kobber gryder og køkkenredskaber af træ må ikke vaskes i opvaskemaskinen.
Støbejern, krystalglas, kobber gryder og køkkenredskaber af træ må ikke vaskes i opvaskemaskinen. Foto: istockphoto

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt klarer arbejdet? Dog sker det desværre, at der ting i opvaskemaskinen, som ikke kan tåle det.

1. Emaljeret støbejern

I princippet kan mange emaljerede støbejernsgryder og –pander kommes i opvaskemaskinen, men mange gange i opvaskemaskinen kan slide på emaljen, og det anbefales derfor at du i stedet vasker dem op i hånden.

2. Krystalglas

Dine fine krystalglas bør aldrig komme i opvaskemaskinen, da glassene ikke tåler de høje temperaturer i opvaskemaskinen. Ved at vaske dem op i hånden, undgår du desuden at glassene får glaspest.

3. Blød plastik

Husk blot denne tommelfingerregel: hvis plastikbeholderen ikke kan tåle varme væsker eller mikrobølgeovn, kan den heller ikke tåle at komme i opvaskemaskinen. 

4. Køkkenredskaber af træ

Har du grydeskeer af træ eller bestik med træhåndtag, bør du vaske dette op i hånden. Træet bliver mat, kan slå revner og bliver kedeligt at se, når det vaskes i opvaskemaskinen. 

5. Kokkeknive

Kommer du dine kokkeknive i opvaskemaskinen vil du hurtigt opleve, at de bliver sløve grundet det meget varme vand. Du risikerer også flyverust. Lad derfor være med at vaske dem i opvaskemaskinen.

6. Hvidløgspresseren

Du bør altid vaske hvidløgspresseren op i hånden, da dette ofte vil ruste. Så medmindre din hvidløgspresser er i rustfrit stål, bør du vaske den op i hånden. 

7. Træskærebrætter

Det varme vand fra opvaskemaskinen kan få dit skærebræt til at slå revner, og du bør derfor vaske det op i hånden med sæbe og vand, og tørre af med det samme.

8. Kobbergryder

Har du fine pander og gryder af kobber skal dette altid vaskes op i hånden, så det ikke bliver misfarvet. Se her, hvordan du kan fjerne pletter på kobber.

27. august 2017
Mere om Køkken

Sådan fjerner du fastbrændt risengrød

En gryde med fastbrændt risengrød kan virke umulig at få ren, men der er heldigvis råd at hente. Gør hurtigt din gryde så god som ny ved hjælp af disse tre nemme tricks.

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet...

Slip af med bananfluer med disse smarte tricks

Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du én gang for alle nemt kan slippe af med bananfluerne. Se 4 hjemmelavede fælder og vælg den,...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen, skraldespanden og adskillige andre steder.

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...