Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest.
Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest. Foto: iStock

Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret

Når du sætter glassene på plads efter opvasken, så er du måske én af dem, der stiller dem med bunden i vejret. Men pas på med det, advarer ekspert.

Af: Sarah Lyster Nielsen, 16. august 2016

Det virker som den smarte løsning for at undgå støv i glasset, men faktisk er det skadeligt for dine drikkeglas, hvis du stiller dem med bunden opad, da du kan risikere, at de får glaspest.

Forklaringen skal findes i, at der ofte er en lille rest fugt tilbage, når du har tørret glasset af eller har tømt opvaskemaskinen, og når den bliver fanget i glasset, kan det udvikle sig til glaspest.

"Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt," siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, til nrk.no.

Glaspesten viser sig som en hvid hinde eller stribe på glasset, og når det først er kommet, kan det ikke fjernes igen. Derfor råder Malin Skaar til, at man stiller glasset med bunden nedad for at holde glassene pæne.

Vask glassene ved lavere temperaturer

Ud over at opbevare glassene korrekt kan det man også afhjælpe glaspest ved at vaske glassene ved lavere temperaturer. Glassene skal vaskes på temperaturer under 55 grader, og hvis man kan fravælge tørring, er det en god idé.

Det lyder måske selvmodsigende at fravælge tørring, når der ikke må være fugt i glassene, når de stilles på plads, men det er faktisk, fordi der er meget fugt i maskinen under tørringen.

Det er derfor en god idé at åbne maskinen efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud, og hvis man virkeligt vil gøre en indsats, skal man tørre glassene af med et rent viskestykke bagefter.

Glaspest eller kalk

Hvis dine glas er hvide eller tågede, kan det være glaspest, men det kan faktisk også godt skyldes for meget opvaskemiddel eller misligeholdelse af saltfiltret.

Hvis du vil teste, om det er glaspest eller kalk, kan du lægge glassene i varmt vand med eddikesyre i forholdet 1 liter vand til 2 dl eddikesyre (32%), hvilket burde fjerne kalkbelægningen og dermed afsløre, om du er ude i kalk eller glaspest.

Kilde: Søndagsavisen og Forbrugerrådet Tænk

16. august 2016 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...