Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret

Når du sætter glassene på plads efter opvasken, så er du måske én af dem, der stiller dem med bunden i vejret. Men pas på med det, advarer ekspert.


Det virker som den smarte løsning for at undgå støv i glasset, men faktisk er det skadeligt for dine drikkeglas, hvis du stiller dem med bunden opad, da du kan risikere, at de får glaspest.

Forklaringen skal findes i, at der ofte er en lille rest fugt tilbage, når du har tørret glasset af eller har tømt opvaskemaskinen, og når den bliver fanget i glasset, kan det udvikle sig til glaspest.

“Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt,” siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, til nrk.no.

Glaspesten viser sig som en hvid hinde eller stribe på glasset, og når det først er kommet, kan det ikke fjernes igen. Derfor råder Malin Skaar til, at man stiller glasset med bunden nedad for at holde glassene pæne.

Vask glassene ved lavere temperaturer

Ud over at opbevare glassene korrekt kan det man også afhjælpe glaspest ved at vaske glassene ved lavere temperaturer. Glassene skal vaskes på temperaturer under 55 grader, og hvis man kan fravælge tørring, er det en god idé.

Det lyder måske selvmodsigende at fravælge tørring, når der ikke må være fugt i glassene, når de stilles på plads, men det er faktisk, fordi der er meget fugt i maskinen under tørringen.

Det er derfor en god idé at åbne maskinen efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud, og hvis man virkeligt vil gøre en indsats, skal man tørre glassene af med et rent viskestykke bagefter.

Glaspest eller kalk

Hvis dine glas er hvide eller tågede, kan det være glaspest, men det kan faktisk også godt skyldes for meget opvaskemiddel eller misligeholdelse af saltfiltret.

Hvis du vil teste, om det er glaspest eller kalk, kan du lægge glassene i varmt vand med eddikesyre i forholdet 1 liter vand til 2 dl eddikesyre (32%), hvilket burde fjerne kalkbelægningen og dermed afsløre, om du er ude i kalk eller glaspest.

Kilde: Søndagsavisen og Forbrugerrådet Tænk

Mest læste artikler