Nu kan du endelig få svaret på, hvordan opvaskemaskinen udnyttes bedst.
Nu kan du endelig få svaret på, hvordan opvaskemaskinen udnyttes bedst. Foto: iStock

De gyldne regler for, hvordan opvaskemaskinen skal fyldes!

Opvaskemaskinen sparer os tid og overskud, som vi i stedet kan bruge sammen med familie og venner. Dog er de færreste klar over, hvordan de bør fylde maskinen. Få svaret her. 

Af: Maria Ejstrup Frederiksen, 13. november 2015

Længe leve opvaskemaskinen

Du har netop taget den sidste bid af aftensmaden, og du lægger forsigtigt bestikket på tallerknen. Du er mæt og træt, og du har egentlig mest lyst til at slænge dig på sofaen og hygge dig med resten af familien. Desværre bugner køkkenet med bjerge af beskidte glas og tallerkner, der skal rengøres først. Lyder dette bekendt?

Hvor bliver hverdagen dog bare meget lettere, når vi ikke skal tænke på, at den helt store opvask venter forude. Opvaskemaskinen gør det simpelt og hurtigt at tage en stor opvask, der ellers kunne tage timer.

Er du en heldig indehaver af en opvaskemaskine? Så kan du muligvis få endnu mere udbytte af vidunderet, end du hidtil troede var muligt. 

Vi giver dig 5 tips til, hvordan du udnytter din opvaskemaskine mest optimalt.

De 5 gyldne tips

De to eksperter, Jill Notini og Douglas Mott afslører deres tips, der kan gøre din hverdag endnu lettere.

1. Start med at 'scanne' din opvask

Du gør dig selv en stor tjeneste, hvis du starter med at danne dig et overblik over omfanget af din opvask. Er der brugt store fade og skåle? Eller er der måske kun anvendt tallerkner og glas? 

Overblikket giver dig en stor fordel, når du skal til at fylde din service i opvaskemaskinen. 

Start med at sætte de mindste ting ind i maskinen. Herefter fylder du gradvist større ting i. 

2. Placer ikke tallerknerne i samme retning

Du får den reneste opvask, hvis du placerer alle tallerkner i bunden af maskinen. Lad den beskidte front vende ind mod midten på begge sider. De mindste tallerkner skal desuden være tættest mod midten af maskinen. 

3. Organisering af bestik

Gør dig selv en tjeneste at organisere dit bestik. Således skal knive vaskes sammen med knive, gafler med gafler osv.

På den måde sparer du tid, når du engang skal tømme opvaskemaskinen igen. Lad skaftet på bestikket vende opad, så du undår at skære dig i forsøget på at tømme opvaskemaskinen efterfølgende. 

Skeer har større tendens til at forblive beskidte, hvis de sætter sig sammen. Vend derfor skeernes 'hoveder' parvis ind mod hinanden. Endnu bedre er det, hvis du sætter skaftet skiftevis ned og op.

4. Lad vær' med at skylle af

Mange af os tror fejlagtigt, at vi gør rengøringen lettere, hvis vi først skyller vores service af, inden vi sætter det i maskinen. Dette er muligvis den største misforståelse, når det drejer sig om den optimale udnyttelse af opvaskemaskiner. 

Hvis du skyller din service af, inden du anbringer det i maskinen, spilder du en masse vand. Der er faktisk ikke grund til det, hvis du sætter opvasken over minimum én gang i døgnet. 

OBS: Ris er en undtagelse, da hvert et riskorn kan stoppe rør og sprinklere i maskinen. 

5. Tøm den nederste service først

En nyafsluttet opvask er som regel meget varm. Vælger du at tæmme din opvaskemaskine imens den endnu er varm, kan du med fordel vælge at tømme den nederste del først.

Der samler sig tit vandpøler i eventuelle fordybninger af dit service. Hvis du derfor tømmer den nederste hylde først, vil du undgå at spilde vand fra øverste til nederste hylde. 

Vi håber, at du er blevet klogere på hvordan du får mest ud af din opvaskemaskine, så du kan spare endnu mere tid og få renere resultat.

13. november 2015 Maria Ejstrup Frederiksen
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...