Bliv flyverusten kvit

Køkken

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at du oplever flyverusten igen.

Flyverust er irriterende og grimt, men heldigvis kan det bekæmpes.
Flyverust er irriterende og grimt, men heldigvis kan det bekæmpes.

De fleste oplever flyverust, hvis de har en opvaskemaskine. Småangreb kan nemt fjernes med en stålsvamp, men pas på! Svampen ridser, så gnid forsigtigt og kun i en retning.

Citronsyre er også godt mod flyverust. Her kan du behandle hele maskinen med citronsyre efter brugsanvisningen – og lade det angrebne bestik stå i bestikkurven. Det burde klare problemet. Husk endelig at skylle bestikket godt, inden det lægges på middagsbordet.

Et "nyt" vidundermiddel mod flyverust

Endelig er der netop kommet et "nyt" middel på markedet, der ikke blot fjerner pletterne, men som også skule forebygge nye angreb. Midlet hedder Magica og har været kendt som måden at fjerne rust fra tekstiler på. Nu er Magica videreudviklet, så flyverusten bekæmpes på ca. 5 minutter.

Tjek bestikkurven

Inden du helt glemmer alt om flyverusten, bør du dog tjekke bestikkurvene i din opvaskemaskine. Nye bestikkurve laves oftest af plastik, men har du den gamle slags, kan problemet opstå her, fordi kurvens overflademateriale er ødelagt, så rust kan angribe metallet nedenunder. Er det tilfældet, er der flere muligheder for at blive problemet kvit.

Først skal du dog igang med sandpapir eller slibemaskine, så du er sikker på, at al rust er fjernet fra bestikkurven. Du kan så forsøge dig med tokomponent lim til forsejling af hullet. Det er en forholdsvis billig metode. Du kan også købe en emaljelak hos fx farvehandleren, som egentlig er beregnet til at lappe fx et badekar med. For begge metoder gælder, at to gange lim eller lak - med en god tørring ind i mellem - forlænger holdbarheden.

Flyverust rammer oftest knive

Flyverusten opstår også, når bestik vaskes sammen med andre produkter, der er enten rustne eller fremstillet af stål, der er ikke rustfrit. De værste syndere er som regel hvidløgspresseren, klingerne på ostehøvlen eller æggedeleren. Måske har du undret dig over, at flyverust mest af alt rammer dine knive.

– Det skyldes, at det stål, som bestik laves af, indeholder meget krom. Stål med mere end cirka 11 % krom har generelt en god korrosionsbestandighed. Kromet i stålet oxideres let i overfladen til kromoxid, der danner et beskyttende lag mod yderligere korrosionsangreb. Jo mere krom i materialet, jo bedre rustbeskyttelse. Men krom ændrer også andre af metallets egenskaber, svarer Grethe Winther, seniorforsker ved Afdelingen for Materialeforskning på Risø DTU.

19. februar 2016
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Køkken Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Køkken Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Slip af med bananfluer med disse smarte tricks

Køkken Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du én gang for alle nemt kan slippe af med bananfluerne. Se 4 hjemmelavede fælder og vælg den,...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Køkken Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Køkken Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Køkken Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkken Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen, skraldespanden og adskillige andre steder.

Sådan fjerner du de værste pletter

Køkken Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Køkken Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Køkken Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkken Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Køkken Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

Køkken En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Køkken Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Køkken Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...