Se hvilke ting, du skal rengøre ekstra grundigt.
Se hvilke ting, du skal rengøre ekstra grundigt. Foto: iStock

7 ting, du rengør forkert

Nogle gange ser tingene dejligt rene ud, men i virkeligheden trænger de til at blive vasket lidt bedre. Undgå disse 7 typiske rengøringsfejl.

Af: Mariah Leitisstein, 10. marts 2016

1. Du vasker dine glas forkert

Du har måske nogle smukke gamle glas, som du har arvet eller også har du bare været heldig at finde nogle, som er helt særlige.

Vintage eller håndmalede glas skal oftest vaskes i hånden, og hvis du sætter dem i opvaskemaskinen, så begår du en stor fejl. 

2. Du er for organiseret med dine skeer

Når man sætter bestikket i opvaskemaskinen, så er det som regel lettest, hvis man sætter bestikket, så det peger med 'hovederne' opad. Men pas på med at være for organiserede med dine skeer, da du kan risikere, at skeerne "spooner" hinanden og dermed er det ikke al snavs, der forsvinder.

Det er derfor en god ide at vende skeerne skiftevis med 'hovederne' opad og nedad.

3. Du skal tørre panden godt af

Du ved det sikkert allerede, men du skal under ingen omstændigheder sætte en pande i opvaskemaskine. Hvis der er brændt mad fast på siderne, så er den bedste løsning faktisk lidt natron (ikke det, du bruger til bagning!).

En ting du måske ikke ved er, at man altid skal tørre sin pande helt af for at undgå rustpletter. Her er det bedst, at du bruger køkkenrulle til at tørre. Er skaden sket, så kan det fjernes med en mild sæbe og en svamp. 

4. Du vasker dine skærebrætter i for koldt vand

Man skrubber og skrubber skærebrættet med vand og sæbe efter at have lavet mad på det, men det er desværre ikke altid nok.

Særligt hvis man har lavet kød på skærebrættet skal man være sikker på, at det bliver helt rent for at undgå, at farlige bakterier sætter sig og går ind i den næste portion mad, du forbereder.

Sørg derfor for at vandet er varmt nok til at slå bakterierne ihjel.

Se her 6 typiske fejl, du begår med skærebrætter.

5. Du rengør ikke hele kaffemaskinen

Det er sjældent man indser, hvor beskidt kaffemaskinen egentlig er, og det er faktisk vigtigt, at man får vasket den regelmæssigt med sæbe og vand for at fjerne alle kafferester. Faktisk er det bedst, hvis man gør det hver dag, hvis du brygger kaffe dagligt.

6. Du passer ikke ordentligt på knivene

Det er rigtigt, at de fleste skæreknive kan komme i opvaskemaskinen medmindre de har et håndtag lavet af træ, men måske er det ikke det værd, at lade opvaskemaskinen klare opgaven, da opvaskemaskinen slider på kniven.

De kan desuden ryge af de små hylder i maskinen, være svære at tage ud uden fare for at komme til at skære sig selv, og så kan de komme til at skære i glas og andet service, hvis de rykker rundt mens de vaskes. Så derfor skal du være helt sikker på, at knivene ligger rigtigt inden, du starter maskinen.

7. Du bruger universalrens til alt

Ja, universalrens kan bruges til det meste, men der er dog alligevel stadigvæk noget, hvor man skal finde knofedtet frem. Man skal nemlig undgå universalrens, når det gælder rustfrit stål. Så hvis du flittigt har brugt det til at rengøre håndvasken, køleskabet og mikroovnen, så skal du i stedet finde et rengøringsmiddel, som er specielt egnet til at rengøre rustfrit stål.

10. marts 2016 Mariah Leitisstein
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...