Foto: istockphoto

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Af: Kathrine My Poulsen, 22. december 2016

Mens alverdens husmødre og –fædre har skrubbet og rengjort med citroner – blandt andet på opfordring af os – dukker nye rengøringstricks op med en anden, og dog beslægtet citrusfrugt: limefrugten.

Den lille grønne frugt kan nemlig meget mere end at agere smagsgiver til de velsmagende drinks fra den lokale bar. Vi serverer her 6 geniale ting, du kan bruge limefrugten til.

1. Hold blomsterne friske

To teskefulde limesaft, en teskefuld blegemiddel og en teskefuld sukker – det er ikke opskriften på din fredagsdrink, men på den blanding som skal i blomstervasen.

Blandingen vil nemlig holde din blomsterbuket frisk og fin meget længere. For mens blegemidlet dræber bakterier, sukkeret ”fodrer” blomsterne vil limejuicen sørge for at gøre vandet mere basisk. En sammenblanding, der er perfekt for buketten. 

2. Fjern fiskelugten

Lige så godt som kogt torsk, laksebøffer og røget sild smager, lige så dårligt lugter (resterne) af fiskeretterne.

Men også her kommer limefrugten til redning. Har du smidt skind, ben og rester i skraldespanden, kan du presse lidt limesaft i toppen af skraldespanden. Det fjerner den dårlige lugt hurtigere end du kan lune en fiskefrikadelle.

3. Giv hænderne en omgang

Det er ikke kun stanken fra skraldespanden, at limefrugten kan fikse. Har du hakket hvidløg, løg eller andre ildelugtende fødevarer, så skrub hænderne i en gang limesaft.

Resultatet: ingen kan gætte, at du har stået med hænderne i kødgryderne.

4. Frisk mikroovnen op

Mikroovnen er genial til opvarmning og optøning af alt fra ærter til leverpostej. Til gengæld er den ret bøvlet at holde ren – og en hovedrengøring af det lille apparat er sjældent noget, der overstås på 4 minutter. 

Det er dog præcis så lang tid det tager med hjælp fra limefrugten. En halv lime i en skål med vand tilsat to spiseskefulde bagepulver placeres i midten af mikroovnen. Sæt mikroovnen i gang på fuld effekt og giv den 4 minutter.

5. Duftspray til hjemmet

Vand, bagepulver og limesaft er i det hele taget en blanding, der er god til det meste. Putter du blandingen i en sprayflaske, kan du bruge det som luftfrisker til dit hjem.

Blandingen neutraliserer dårligt lugt og spreder i stedet en frisk duft – nemt, billigt og enkelt.

6. Rengør dig selv

Når hjemmet er fikset kan du tage limefrugt-rutinen videre til dig selv. Limefrugtens basiske egenskaber kan komme dig til gode, hvis du starter hver dag med et glas varmt vand tilsat limejuice.

Opskriften er efter gamle Ayurveda–traditioner og skulle eftersigende bekæmpe betændelse, forbedre fordøjelsen og sætte gang i vægttab.

Og med ren krop følger rent hår. Limesaft blandet med kokosolie kan give nyt liv til selv det mest kedelige, slidte og glansløse hår. Bland de to ingredienser, massér ind i håret og lad det sidde i 20-30 minuttet inden du skyller det ud, og vasker efter med shampoo.

Og med den rengøring er du vist klar til en mojito med masser af lime i.

22. december 2016 Kathrine My Poulsen
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...