Hvad gør man egentlig med rødvinspletter?
Hvad gør man egentlig med rødvinspletter?

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Af: Anja Bruneskjold, 3. september 2017

1. Vask køleskabet grundigt af, hvis det lugter

Det er altid en god idé at vaske køleskabet grundigt af – som minimum en gang om måneden. Men selvom køleskabet lugter, er det ikke nødvendig fordi, det trænger til at blive vasket af. Kom af med lugten ved altid at have en lille skål med natron stående på en af hylderne – natron absorberer nemlig den dårlige lugt. Udskift til rent natron en gang om måneden, når du alligevel vasker dit køleskab af. 

2. Brug aviser til rengøring af spejle

Dette gamle trick virkede rigtig godt, da man i aviser brugte blybaseret tryksværte. I dag har tryksværten ikke den samme effekt, og gamle aviser kan altså ikke få dine spejle til at skinne. I stedet kan du blande lidt husholdningseddike i en skål vand og vaske med en mikrofiberklud.

3. Syntetisk stof skal vaskes ved høj temperatur

Selvom man hurtigt kan få grimme svedpletter på tøj lavet af syntetisk polyester, så hjælper det ikke at vaske tøjet på høj varme. Faktisk kan det i stedet gøre stoffet krøllet og underligt. Hvis du i stedet vasker dit tøj af polyester på under 40 grader, vil pletten højst sandsynligt nemt gå af.

4. Vask kun dine hvide lagener med andet hvidt sengetøj

 

Denne myte er sandsynligvis en af de mest udbredte. Men faktisk bliver dine hvide lagener kun grålige, hvis du kommer for meget vasketøj i din vaskemaskine. På den måde kan dine hvide lagener ikke blive ordentligt rene – den grålige farve er altså i virkeligheden i tyndt lag snavs.

Tip! Hvis du ved et uheld har kommet for meget i vaskemaskinen, kan du få den grålige snavs af ved at vaske dine lagener endnu engang. Denne gang med en mindre fyldt maskine og med den maksimal tilladte mænge af vaskepulver. Derudover er det en god idé at vaske ved den højeste temperatur, som lagenet tillader, uden det tager skade. 

5. Salt fjerner rødvinspletter

Salt kan sagtens absorbere vinen, hvis du har fået en grim plet på tøjet. Men du kan faktisk også risikere, at det i stedet fastgør pletten. I stedet for at bruge salt kan du i stedet forsøge at fjerne pletten med danskvand.

6. Brug kun varmt vand til at fjerne pletter

Det virker måske oplagt at bruge varmt vand, hvis du har fået en plet på tøjet. Men faktisk kan det varme vand være med til at fastgøre pletten – særligt hvis det drejer sig om proteinbaserede pletter som blod. Her er det en god idé at lade iskoldt vand løbe ned over pletten til den næsten er helt væk. Herefter kan du vaske tøjet som normalt.

7. Hold dine håndklæder bløde med skyllemiddel

Selvom skyllemiddel sørger for, at dine håndklæder altid er lækre bløde, så er det faktisk smart at undgå engang imellem. Hvis du altid bruger skyllemiddel, risikerer du nemlig, at dine håndklæder med tiden får svært ved at suge vand – og så mister det hurtigt sin primære funktion.

8. Man kan ikke rengøre mikroovnens ventilationskanaler

Det er naturligvis vanskeligt at skille hele din mikroovn fra hinanden, hvis du skal rense ventilationskanalerne. Men hvis du oplever dårligt lugt fra kanalerne, kan du i stedet fikse det ved at komme en skål med citronskiver og koldt vand ind i mikroovnen og tænde for varmen. Når vandet koger, vil dampen rense kanalerne og lugten vil forsvinde.

9. Vaskemiddel er kun til tøjvask

Hvis du vælger biologisk vaskemiddel, kan du faktisk sagtens bruge til det afvaskning af andre ting. Vaskemiddel er fx ideelt, når du skal vaske dine gryder rene fra fastbrændt mad, eller hvis du vil have dit badekar eller håndvask til at skinne.

10. Tør dine håndklæder på radiatoren

Mange mennesker hænger deres håndklæder på radiatoren efter bad for at minimere tørretiden. Men faktisk har håndklæderne bedre af at tørre naturligt eller få en omgang i tørretumbleren. Hvis du tørrer dine håndklæder på radiatoren, risikerer du, at de med tiden blive stive og ubehagelige at bruge.

11. Din vaskemaskine er altid ren

Desværre vasker din vaskemaskine ikke sig selv, når du vasker tøj. Snavs fra vandet kan nemt sætte sig fast i vaskemaskinens filter og kalk fra vandet kan faktisk ødelægge din vaskemaskinen. Kom et par deciliter husholdningseddike i skuffen til skyllemiddel en gang om måneden og kør en tom vask på 80 grader. Alternativt kan du roligt erstatte dit skyllemiddel med eddike, når du vasker tøj – det er bedre for miljøet, afkalker løbende din vaskemaskine og dit tøj forbliver blødt, fordi eddiken faktisk fjerner kalken.

3. september 2017 Anja Bruneskjold
Mere om Køkken

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt klarer arbejdet? Dog sker det desværre, at der ting i opvaskemaskinen, som ikke kan tåle det.

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...