Foto: Colourbox

10 tips – det kan du bruge eddike til

Eddike kan få din mikroovn til at skinne, fjerner dårlig lugt i køleskab og ved skraldespanden og drukner de irriterende bananfluer. Det er blot nogle af de helt fantastiske ting en flaske eddike – til under 10 kr. – kan hjælpe dig med i din hverdag.

Af: A. Aaen, 1411, 1. november 2019

Køb hvid eddike i supermarkedet

Står den ikke i skabet, så skynd dig hen i supermarkedet og læg en flaske hvid eddike i kurven. De penge er godt givet ud, hvis du vil have et nemt mirakelmiddel derhjemme. Her er en liste over nogle af de hverdagsproblemer, eddike kan hjælpe dig med.

Svirrende bananfluer

Hæld to dele eddike og en del vand i et glas eller lign. Tilsæt en spsk. sukker og rør. Læg madfilm stramt over glasset. Prik fem huller med en stoppenål. Stil glasset, hvor du sidst så fluerne.

Køleskabet lugter

Vask alle flader af med lige dele vand og hvid eddike tilsat et par dråber opvaskemiddel. Hænger lugten ved, så stil en lille skål ufortyndet eddike i køleskabet et par timer.

Dårlig lugt ved skraldespanden

Lugter det dårligt ved affaldsspanden under køkkenbordet – skønt du har tømt posen, så prøv følgende: Tag et stykke gammelt brød. Væd det med nogle dråber hvid eddike. Læg det i bunden af en ren affaldspose i skabet, og lad det ligge natten over. Nu er den dårlige lugt væk.

Indtørret mad i mikroovnen

Hæld lige dele vand og hvid eddike i en skål beregnet til mikroovn. Sæt ovnen på højeste styrke, anbring skålen og lad væsken koge ca. fire minutter. En blød klud med lidt opvaskemiddel fjerner nu nemt al indtørret mad o.lign. Mikroovnen er skinnende ren.

Forlæng bukettens liv

De afskårne blomster holder længere, hvis du til det lunkne vand i vasen tilsætter lidt hvid eddike og 1/2 spsk. sukker. Rør godt, inden blomsterne arrangeres.

Ulækker pande

Er din stegepande grim i bunden så hæld lidt hvid eddike og lunkent vand i panden, så den er næsten fuld. Kog panden af i mindst 5 minutter. Nu kan indgroet skidt fjernes. Husk at skylle godt, før du bruger den igen.

I stedet for skyllemiddel 

Hæld eddike i skuffen til skyllemiddel, når du vasker tøj i vaskemaskinen. Eddiken holder farverne i tøjet klare og plejer samtidig maskinen indvendigt.

Mod frosne bilvinduer

Lav en blanding af en del hvid eddike og to dele vand. Hæld den i en sprayflaske.  Rengør dine bilruder, og spray med opløsningen. Nu vil eddiken forhindre duggen i at fryse på bilvinduet.

Badeværelset

Hæld en del hvid eddike i spanden med mild sæbevand, når du gør rent på badeværelst. Eddiken får vask, badekar og brusekabine til at skinne og forebygger kalkaflejringer.

Saksen 

Klipper saksen dårligt, så tjek bladet. Rengør det med udfortyndet eddike på et stykke vat. Lad evt. vattet ligge et par minutter, så eddiken kan trænge godt ind i urenheder. Skyl og tør. Nu er saksen effektiv igen.

1. november 2019 A. Aaen, 1411
Mere om Køkken

11 myter om rengøring

Du følger med garanti nogle særlige rengøringsrutiner, når du skrubber dine gryder eller fjerner pletter på tøjet. Men måske har det slet ikke den påståede effekt – læs bare disse rengøringsmyter.

Disse 8 ting bør du ALDRIG komme i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen er en stor hjælp i køkkenet; det er nemt og bekvemt. Og hvem gider egentlig vaske op i hånden, når opvaskemaskinen nemt...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendeligt...

Med dette simple trick kan du fjerne te- og kafferester fra termoka...

Med tiden kan te og kaffe give brune pletter på indersiden af din termokande. Med dette simple trick kan du gøre det af med de indtørrede...

Spar tid og penge med disse 17 køkkenhemmeligheder

Med disse 17 hemmeligheder kan du både undgå madspil og spare tid på køkkenrengøringen. Læs med her!

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan kan du bruge salt til rengøring

Ligesom eddike og citron kan salt fungere som billig universalrengøringsmiddel i hjemmet. Se her 7 smarte måde at bruge salt til rengøringsu...

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...