Så let gør du din rengøring mere overskuelig og grundig.
Så let gør du din rengøring mere overskuelig og grundig. Foto: iStock

Få et fuldstændigt rent hjem med denne effektive rengøringsrutine

Organisering og gode rengøringsrutiner vil spare dig for en masse tid og gøre rengøringen mere overskuelig. Læs her, hvordan din rengøring kan blive mere grundig, så du kan få et skinnende rent hjem.

En mere effektiv rengøring

Rengøring er måske ikke ligefrem din yndlingsbeskæftigelse. Faktisk synes de fleste af os nok, at rengøring er en sur pligt, der bare skal overstås i en fart. Det kan desuden være svært at få presset rengøringen ind i en travl hverdag. 

Ikke desto mindre er rengøring en nødvendighed. Og helt ærlig talt; findes der en mere tilfredsstillende følelse, end at sætte sig i sofaen og nyde den et rengjort hjem?

Følg disse gode råd, og rengøringen vil blive meget mere overskuelig.

Hvilken rengøringstype er du?

Det er en fordel at vide, hvilken type du er, så du kan planlægge ud fra det.

Først og fremmest bør du finde ud af, om du foretrækker at kaste dig over én ugentlig hovedrengøring, eller om du hellere vil tage rengøringen i mindre bidder i løbet af ugen.

Det kan også være en blanding, hvor du eksempelvis tager de mest basale og overskuelige ting i løbet af ugen, og tager en ugentlig tørn i weekenden med de resterende tidskrævende ting.

Skriv rengøringen i kalenderen

Få et overblik over dine daglige gøremål og find tid til rengøringen. Det er her, at din rengøringstype kommer ind i billedet, og hvorvidt du skal have flere og kortere rengøringstidspunkter eller én ugentlig rengøringssession.  

Det kan være smart at skrive rengøringen ind i kalenderen, da du på den måde binder dig mere til ’aftalen’. Samtidig skaber det overblik over din sparsomme tid, og du kan holde fri, når du har fri – helt uden dårlig samvittighed, der stresser dig.

Lav en rengøringsrutine

Du kan starte med at lave en liste, hvor du opstiller de opgaver, som du ønsker at få udført hver uge. Du vil nok opleve, at din liste hurtigt bliver lang. Udvælg derfor omhyggeligt, hvilke rengøringsopgaver der er mest nødvendige, og som er realistiske at nå for dig og din kalender.

Hygiejnisk rengøring eller æstetisk rengøring?

Har du svært ved at få presset rengøring ind i din kalender, kan du med fordel prioritere den hygiejniske rengøring fremfor den mere æstetiske rengøring.

Hygiejnisk rengøring skal sikre, at der ikke er en direkte sundhedsfare. Det handler eksempelvis om udluftning samt rengøring af toilet og køkken. 

Æstetisk rengøring handler derimod om at få boligen til at fremstå ren og skinnende, uden nødvendigvis at have en sundhedsmæssig gevinst.

Så er din tid ekstra dyrebar en periode, kan du med fordel nedprioritere den æstetiske rengøring. Du kan eksempelvis uden sundhedsskadelige problemer udskyde pudsning af vinduer.

Få styr på rækkefølgen

Hvis rengøringen skal klares hurtigt, er det vigtigt at få styr på, hvilken rækkefølge du gør tingene i. Rengøringsrutinen er altafgørende for effektiviteten.

Denne rækkefølge bør din rengøringsrutine følge.

  • Start med at fjerne alle tæpper, plaider og lignende, så du kan komme til. Det vil forhindre støv i at hvirvle op på de aftørrede flader, når du senere skal fjerne det for at komme til. Er det tid til at skifte sengetøj, bør du af samme årsag også gøre dette, inden du starter din rengøring.
  • Start altid oppe og afslut nederst. Følger du ikke denne rækkefølge, vil det betyde, at du kan starte forfra. Støv fra den øverste hylde vil nemlig dale ned, når du tørrer den af. Det betyder derfor også, at det er en fordel at støvsuge og vaske gulve til sidst.
  • Støv alle rum af først og støvsug så derefter overalt. Tager du et rum ad gangen, vil du med stor sandsynlighed slæbe støv og skidt rundt mellem de beskidte og de rene rum – og så kan du starte forfra igen.
  • Afslut med at lufte ud. Det kan være fristende at lufte ud, imens du gør rent, men det kan resulterer i, at støvet hvirvler rundt og aldrig bliver indfanget af hverken klud eller moppe. 

Smarte smutveje, der vil gøre rengøringen til en leg

Du kan gøre rengøringsrutinen langt mere effektiv og sjov med disse tricks. 

  • Sørg for at holde boligen ryddelig, så rengøringen er ligetil.
  • Er du tidspresset, kan du fokusere på de mest udsatte rum – eksempelvis køkken og toilet.
  • Gentag rengøringsopgaverne i samme rækkefølge hver gang. Indlæring af opgaverne vil gøre rengøringen hurtigere gang for gang.
  • Start med at påføre de rengøringsmidler, der skal sidde et stykke tid, og gå videre med en anden rengøringsopgave i mellemtiden. På den måde sparer du tid og effektiverer din rengøringsrutine.
  • Sæt musik på og dans dig gennem rengøringen – så vil det med garanti blive sjovere.
  • Gør rengøringen til en familieopgave. Tiden flyver afsted, når du er i godt selskab – så få fat i en rengøringspartner. Gør det for eksempel til en leg for børnene og tag tid på hvem, der er hurtigst.

Kilde: Houzz.dk

6. august 2019
Mere om Rengøring

Der er i den grad lagt op til forårsrengøring nu!

Der er i den grad lagt op til forårsrengøring nu!

10 rengøringstricks, der forenkler din hverdag

Lugter madrassen, eller er sofaen fuld af kattehår? Og vidste du, at blandt andet citroner, isterninger og æggeskaller er som skabt til...

Sådan fjerner du pletter af mælkebøttesaft..

[SE VIDEOGUIDE KLIK HER]   Det er højsæson for mælkebøtter. De vokser frem alle steder. Og efter min mening, så pynter det gule ukrudt...

Sådan fjerner du snavs i små kringlede kroge…

SE VIDEO – KLIK HER. Kender du det? De der irriterende krummer i skuffen, som du ikke kan få til at bide på kluden, når du endelig har taget dig sammen til at rengøre alle dine skuffer.  Indvendigt. I do. Nu skal man jo ikke tage det personligt, men jeg bliver næsten provokeret af den […] The post Sådan fjerner du snavs i små kringlede kroge… appeared first on Louises rengøringstips.

Sådan fjerner du blå striber fra toiletrens i toiletkummen (eller...

Når det samme spørgsmål bliver stillet igen og igen, så må det være fordi at spørgsmålet er relevant. Den her mail modtog jeg fra Susanne...

[Rengøringsguide]: 3 nemme trin til effektiv rengøring af din bil..

[SE MIN VIDEO KLIK HER] Allright, jeg tilstår. Også selvom det måske er lidt pinligt. Men jeg er altså typen, der elsker at køre søndagstur...

VINDUESVASK: Louises bedste mormorfif

Nyder du foråret? Og al den lys der kommer ind gennem vinduerne? I do ♥ Men hvor kan man også bare se al snavs på vinduerne nu. Derfor får du mine 5 bedste mormorfif til perfekt og nem vask af dine vinduer: 1. Hvis ikke du ønsker at købe en rigtig vinduessæbe, så kan du […] The post VINDUESVASK: Louises bedste mormorfif appeared first on Louises rengøringstips.

Sådan pudser du dine vinduer nemt og stribefrit..

[SE VIDEO KLIK HER] Weekenden var vidunderlig. Høj sol og blå himmel. Det føles næsten som om, at solens varme lader mig op med energi og...

RENGØRINGSGUIDE: Effektiv rengøring af dine havemøbler..

Har du hør det? Fuglene er begyndt at synge for os. Solen varmer os mere. Foråret. Det skønne forår er her. Og for mit vedkommende betyder...

Sådan fjerner du pletter fra stearin

Sådan fjerner du pletter fra stearin

Vælg den rigtige metode, og opnå de bedste rengøringsresultater

Vælg den rigtige metode, og opnå de bedste rengøringsresultater

Gæk gæk gæk

Gæk gæk gæk

Louise gør rent (køkken)bord!

Louise gør rent (køkken)bord!

Del 2 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 2 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 1 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask

Del 1 af 3: Hemmeligheden bag nem, effektiv og lynhurtig gulvvask