Corona-mutationer: Derfor SKAL du være ekstra opmærksom på rengøringen

Mutationerne af covid19 betyder mere vira på overflader - både hjemme og ude. Derfor er det vigtigt at du er ekstra omhyggelig med rengøringen. Læs 3 eksperters bud på, hvordan du bedst får et rent og sikkert hjem.

På trods af, at corona nu har været i Danmark i over et år, er det vigtigt fortsat at fokusere på forholdsregler og ikke mindst rengøring i hjemmet – især efter især efter de nye mutationer er kommet ind på vores banehalvdel.

“I og med de her varianter udskiller mere virus, så vil der også komme en øget risiko for smitte af den simple grund, at der vil blive afsat mere virus i de nære omgivelser”, siger Brian Kristensen, som er leder af den centrale enhed for infektionshygiejne på Statens Serum Institut til TV2.

 

Vær ekstra skarp med rengøringen 

Hver gang vi åbner samfundet lidt, bliver hygiejnen ekstra vigtig. Med de nye mutationer følger også et endnu større ansvar i kommunerne for at holde fokus på hygiejnen og dermed holde smitten nede. Hør tre eksperters råd til, hvordan vi hver især bedst bliver skarpe på hygiejnen. 

 

1. Gør kontaktflader rene

Hænderne er altid vigtige. Men det er kontaktfladerne også. Især dem du rører mange gange i løbet af en dag, fx bordflader, stole og håndtag. Derfor: Gør dem ekstra tit rent. For smitten breder sig gerne via dråber inden for en radius af 1-3 meter. De lægger sig let på overflader – og herfra kan de overføres ved berøring.

 

Et amerikansk studie har vist, at virussen kan overleve i op til tre døgn på overflader af rustfrit stål og plastik. Vær derfor ekstra opmærksom på fx plastikflasker, vandhaner, håndtag eller møbler. 

 

”Alt hvad vi rører ved med vores hænder – bordflader, stole og køleskabshåndtag – det skal man særskilt have fokus på i denne tid. Selvfølgelig, fordi vi er ramt af en pandemi, men faktisk også, når vi er ramt af andre multiresistente virus,” siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost og Service hos FOA i en pressemeddelelse.

 

2. Gør hellere rent end at spritte. Når du kan.

Nu har vi vænnet os til at spritte. Og det er godt for hygiejnen. Men vi skal faktisk hellere vaske hænder eller gøre rent i stedet for at spritte, når vi kan. For afspritningsmidler rummer ethanol eller andre stoffer, der kan være skadelige for bl.a. hud og organer. 

 

Afspritning skal man vælge, når man fx står i butikken uden en håndvask. Eller hvis man er sygehus og fx skal have isolationsstuen 100 pct. bakteriefri. Anbefalingerne støttes af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

 

”Langt de fleste bakterier er jo gode, og dem bliver vi ikke syge af. De er med til at styrke vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt ikke at overføre sygehusrengøring til private hjem og sunde, raske familier. Det er jeg lidt bange for, at folk gør. Folk vil gerne helgardere og spritte for en sikkerheds skyld, men det er uhensigtsmæssigt for sundheden,” siger Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert, pensioneret lektor med master i sundhedspædagogik og stifter af frugrøn.dk

 

Husholdningssprit skal man under alle omstændigheder ikke bruge som rengøringsmiddel. Alkoholprocenten er alt for høj. Derfor fordamper spritten inden den desinficerende effekt nås. Og det lave vandindhold gør, at alkoholen ikke får den ønskede effekt. 

 

3. Kend dine produkter

 I rengøring er det vigtigt at kende de produkter, man bruger. En bomuldsklud kan ikke suge bakterierne op og nogle vådservietter indeholder uhensigtsmæssige desinfektionsmidler. Sådan nogle ting skal man som forbruger undgå, hvis man kan” lyder det fra Jesper Heeno Andersen, biokemiker og regulatorisk chef, QA medicinsk udstyr hos WetWipe i pressemeddelelsen,

Mest læste artikler