Okker på badeværelset kan være til stor gene - men almindelig rengøringsmidler kan hjælpe dig.
Okker på badeværelset kan være til stor gene - men almindelig rengøringsmidler kan hjælpe dig. Foto: istockphoto

Kom okker og misfarvninger på badeværelset til livs

Okker giver frygtelige misfarvninger, som kan være svære at få bugt med. Men med disse rengøringsmidler kan du igen få et pænt badeværelse.

Af: Camilla Albrechtsen, 25. februar 2016

Okker er et ugiftig pigment, som hovedagligt består af små lerpartikler, der ofte forekommer i vores danske vand. Okker er som sagt ikke farligt, men efterlader sig synlige, grimme spor.

Okker giver gullige og brunlige misfarvninger, som er til stor gene! Men mange må opgive kampen, da det er opslidende og hårdt arbejde.

Har du først okker i vandet, skal du forberede dig mod konstant forebyggelse.

Okker kan fjernes med almindelige rengøringmidler

Okker kan virke modstridigt, men du kan kan fjerne det med naturlige rengøringsmidler, som vi alle har stående eller, der kan købes i dit lokale super marked. Til gengæld findes der mange forskellige myter og forslag til, hvordan du får bugt med okker – nogle er bedre end andre.

Vi har lavet en lille opsamling over de midler, som kan fjerne okker på dit badeværelse.

  • Syreholdig kalkrens: Hvor der er kalk, er der okker og de forbindes begge med jern. Derfor kan du i mange tilfælde fjerne okker med syreholdig kalkrens.
  • Eddikesyre 32%: Edddikesyre er et kraftigt middel, som du skal være varsom med. Men det virker effektivt mod okker. Du kan for eksempel gøre en serviet våd med eddikesyre og placere den ovenpå okkeren. Lad det trække og skyl herefter af med vand. Husk rengøringshandsker. 
  • Citronsyre: Citronsyre er også et effektivt middel mod okker. Og ligesom de to ovenstående, vil syren nedbryde kalken og okkeren. Lad endelig citronsyren sidde natten over, hvis du har store udfordinger med okker. Følg dog altid anvisningen på produktet, og hvis der her er advarelser mod brug til bestemte materialer, bør du selvfølgelig følge dette.
  • Soda: Hvis du ikke er hårdt angrebet af okker og misfarvninger, kan du sagtens anvende almindelig soda. Soda ikke kræver ingen ekstra foranstaltninger.
  • Glasskraber til keramiske overflader: En glasskraber kan være en hurtig og effektiv metode til at fjerne okker med, men skraberen kan også ridse dine overflader, hvorfor du bør derfor overveje om metoden er risikoen værd.

Men uanset hvilket middel du vælger, kræver det råstyrke og knofedt. Vil du vide mere om, hvordan du skal gøre, kan du få flere tips og tricks her.

25. februar 2016 Camilla Albrechtsen
Mere om Bad

Sådan sikrer du, at badeværelset dufter godt dagen lang

Med dette simple trick sikrer du, at toilettet altid dufter – helt uden brug af kemikalier!

8 steder du glemmer at gøre rent men som virkelig trænger

Du tænker måske ikke over at rengøre de steder, som ikke fremstår synderligt beskidte i hjemmet. Men betyder det, at de ikke behøver at...

Sådan holder du dit klinkegulv og fuger pæne

Har du også misfarvede fuger i dit klinkegulv?

Derfor skal tandbørsten i opvaskemaskinen

Selvom du og din familie gør flittigt rent derhjemme, er der garanteret et par bakteriebomber, I overser ..

5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Man kan hurtigt komme til at glemme nogle af de små ting på badeværelset, når der skal gøres rent. Her er fem gode og hurtige tips til,...

Sådan får du dit badeforhæng helt rent

Forhænget på badeværelset er noget, som tiltrækker mange bakterier. Flere end man lige umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at du...

Sådan undgår du stoppede afløb

Spar på både pengene og miljøet og lav din egen afløbsrens, som billigt og effektivt får renset helt igennem.

Hvor ofte bør dit tøj egentlig blive vasket?

De fleste af os vasker faktisk meget af vores tøj oftere end nødvendigt. Ikke alene er det dårligt for miljøet; det slider også unødvendigt...

Så tit skal håndklædet skiftes

Hvor tit skifter du mon dit håndklæde? Sandsynligvis ikke ofte nok ifølge hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds. Hun uddyber hvor ofte håndklæ...

Sådan sikrer du et rent badeværelse - hele ugen

Der er intet værre end at gøre et badeværelse rent, der åbenlyst skulle være rengjort for mange dage siden. Dette trick betyder, at du aldrig mere skal skurre møgbeskidte badeværelser.

Fjern brune fedtpletter fra dit porcelæn med hårblegemiddel

Her er det geniale trick, som får dit gamle porcelæn og fajance til at se ud som nyt igen.

De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Det er sandt, at en moderne vaskemaskine gør det meste af arbejdet, men du kan ikke tillade dig at dovne på alle punkter. Her er de 5 fejl,...

6 rengøringsfejl, som spilder din tid

Ingen af os elsker at gøre rent. Så hvorfor gøre det sværere for sig selv? Her er 6 fælder, du ikke må falde i. 

Rengør toilettet med... Cola!

Vi havde aldrig forestillet os, at cola kunne anvendes til dette.

Hovedrengøring af badeværelset, så det bliver rart og indbydende

En hovedrengøring på badeværelset er tidskrævende og ikke altid lige lækker, men til gengæld er det en fornøjelse bagefter, når der dufter,...