Håndtaget på armaturet kan være fyldt med bakterier
Håndtaget på armaturet kan være fyldt med bakterier Foto: iStock

8 steder du glemmer at gøre rent men som virkelig trænger

Du tænker måske ikke over at rengøre de steder, som ikke fremstår synderligt beskidte i hjemmet. Men betyder det, at de ikke behøver at blive gjort rene? Nej, tværtimod! Mange af disse steder er muligvis fyldt med bakterier, der kan gøre dig rigtig syg. 

Af: C. Dahl, 28. juni 2018

8 steder i hjemmet du ikke længere vil glemme i rengøringen

I din typiske rengøringsrutine tænker du måske ikke over nogle af de vigtigste steder, du bør gøre rent i hjemmet. Nogle af disse steder kan faktisk være så fyldte med bakterier, at de kan gøre hele familien syge, uden at nogen tænker over det.

Vi har derfor samlet 8 af de steder i huset, som mange mennesker glemmer, når de gør rent.

1. Stikkontakter

De fleste rører ved deres stikkontakter flere gange dagligt, og alligevel er det et af de steder i hjemmet, der oftest bliver glemt i rengøringen. Hvorfor? Få mennesker tænker simpelthen ikke over, alle de bakterier, der over tid samles på overfladen af en stikkontakt.

Gør det derfor til en god vane at tørre dine stikkontakter af med en sæbeklud, når du gør rent – eller i det mindste bare en gang imellem.

2. Håndtag på døre, køleskab m.m.

Lige såvel som stikkontakter er vi til dagligt i kontakt med diverse håndtag i hjemmet. Selvom du måske mener, at dine hænder altid er rene nok, og at dine håndtag derfor ikke behøver at blive vasket, kan du aldrig vide, hvornår dine gæster sidst har vasket deres hænder. Tør derfor dine håndtag af med en sæbeklud i ny og næ.

3. Skylleknappen på toilettet

Hvor ofte tørrer du skylleknappen på dit toilet af? De fleste vil formegentlig svare ”sjældent” eller ”aldrig”. Prøv så at tænke over hvor ofte du eller andre i din husstand rører ved knappen. Er det 1, 2, 3 eller måske over 10 gange dagligt? Tænk så over hvornår du og din familie rører ved knappen. Her bliver det nemlig lidt foruroligende. Langt de fleste rører nemlig ved toiletknappen, lige efter de har været på toilettet. Det vil altså sige før de vasker deres hænder. Skylleknappen på dit toilet er således en af de værste bakteriebomber i dit hjem, som de fleste ikke engang tænker over er beskidt.

Undgå sygdom og spredningen af colibakterier ved at tørre knappen over med en sæbeklud et par gange om ugen.

Vi viser dig hvordan du fjerner vanskelige pletter på tekstiler

4. Håndtaget på vandhanen

Et andet sted på toilettet, som mange mennesker glemmer at gøre rent er håndtaget på vandhanen. Her er det endnu en gang værd at huske, at du rører ved håndtaget på vandhanen lige efter, at du har været på toilettet – altså inden dine hænder er rene.

For at undgå at dine hænder kommer i kontakt med de samme bakterier, du lige har vasket af dine hænder, bør du derfor inkludere vandhanen i din rengøringsrutine.

5. Fjernbetjeningen

Hvornår har du sidst gjort din fjernbetjening ren? Og her mener vi ikke bare støvet af, men helt ren med sæbe og vand? Aldrig? Så er det ved at være på tide. Mange mennesker rører nemlig ved deres fjernbetjening op til flere gange dagligt, hvilket gør fjernbetjeningen til en bakteriebombe uden lige.

Giv derfor fjernbetjeningen en grundig tur, hvor du kommer ned i de små hjørner og kanter på alle knapperne. Det vil tage lidt tid, men du vil blive glad for det i sidste ende.

Sådan pudser du dine vinduer og undgår striber.

6. Telefonen

Du støver måske din fastnettelefon eller pudser glasset på din smartphone, men gør du dem ordentlig rene? Du rører nemlig din telefon utallige gange om dagen, når du er rask, såvel som når du er syg, og med rene såvel som beskidte hænder.

Tør derfor din telefon over med en fugtig sæbeklud et par gange om ugen for at fjerne bakterier.

7. Tastaturet på computeren

Du kan måske allerede gætte, hvor vi vil hen med dette punkt? Tastaturet på din computer er ligeledes et af de steder som mange mennesker rører ved hver dag, men som de fleste glemmer at gøre rent. Udgå bakterier og tør regelmæssigt dit tastatur over med en fugtig sæbeklud.

Hvis det er svært at komme ned i revnerne mellem tasterne, kan du eventuelt bruge en lille børste til at løsne skidtet.

8. Vaskemaskinen

Paradoksalt nok kan vaskemaskinen ligeledes trænge til en rengøring i ny og næ. Du skal derfor køre en kogevask i ny og næ for at rense maskinen. I denne forbindelse anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du kører en kogevask mindst en gang om måneden. Gør derudover sæbeskuffen ren og rengør silokonelister i rillerne. 

Vi viser dig hvordan du renser vaskemaskinen i denne artiklen.

28. juni 2018 C. Dahl
Mere om Bad

Sådan sikrer du, at badeværelset dufter godt dagen lang

Med dette simple trick sikrer du, at toilettet altid dufter – helt uden brug af kemikalier!

Sådan holder du dit klinkegulv og fuger pæne

Har du også misfarvede fuger i dit klinkegulv?

Sådan gør du din ventilator på badeværelset ren

Rens din ventilator på badeværelset og få et sundt indeklima. Læs med her, og find ud af hvor nemt det faktisk er.

Derfor skal tandbørsten i opvaskemaskinen

Selvom du og din familie gør flittigt rent derhjemme, er der garanteret et par bakteriebomber, I overser ..

5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Man kan hurtigt komme til at glemme nogle af de små ting på badeværelset, når der skal gøres rent. Her er fem gode og hurtige tips til,...

Sådan får du dit badeforhæng helt rent

Forhænget på badeværelset er noget, som tiltrækker mange bakterier. Flere end man lige umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at du...

Sådan undgår du stoppede afløb

Spar på både pengene og miljøet og lav din egen afløbsrens, som billigt og effektivt får renset helt igennem.

Hvor ofte bør dit tøj egentlig blive vasket?

De fleste af os vasker faktisk meget af vores tøj oftere end nødvendigt. Ikke alene er det dårligt for miljøet; det slider også unødvendigt...

Så tit skal håndklædet skiftes

Hvor tit skifter du mon dit håndklæde? Sandsynligvis ikke ofte nok ifølge hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds. Hun uddyber hvor ofte håndklæ...

Sådan sikrer du et rent badeværelse - hele ugen

Der er intet værre end at gøre et badeværelse rent, der åbenlyst skulle være rengjort for mange dage siden. Dette trick betyder, at du aldrig mere skal skurre møgbeskidte badeværelser.

Fjern brune fedtpletter fra dit porcelæn med hårblegemiddel

Her er det geniale trick, som får dit gamle porcelæn og fajance til at se ud som nyt igen.

De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Det er sandt, at en moderne vaskemaskine gør det meste af arbejdet, men du kan ikke tillade dig at dovne på alle punkter. Her er de 5 fejl,...

6 rengøringsfejl, som spilder din tid

Ingen af os elsker at gøre rent. Så hvorfor gøre det sværere for sig selv? Her er 6 fælder, du ikke må falde i. 

Rengør toilettet med... Cola!

Vi havde aldrig forestillet os, at cola kunne anvendes til dette.

Hovedrengøring af badeværelset, så det bliver rart og indbydende

En hovedrengøring på badeværelset er tidskrævende og ikke altid lige lækker, men til gengæld er det en fornøjelse bagefter, når der dufter,...