Foto: Pia Fiil Christensen

Slip for bakterier i dit hjem - 15 tips, der minimerer bakterierne

Tandbørste, køkkenbordplade og viskestykker er alle potentielle bakteriebomber. Baktier findes overalt i vores bolig, uden vi ved det, men de kan minimeres. Det er vigtigt ikke at blive alt for bakterieforskrækket, men med 15 enkle tips kan du holde de værste bakterier væk.

Tip 1: Bakterier elsker sæberester

Gammelt kalk og rester efter sæbe i badet giver bakterier rigtig gode vækstbetingelser. Så skyl bad, afløb og bruser hver gang, du har været i bad.

Tip 2: Tandbørsten skal have særbehandling

En hylde over håndvasken er det oplagte sted at have tandbørsterne stående, men håndvasken er ligeså fyldt med bakterier som toilettet, så tænk på, hvor du stiller tandbørsten. Er din håndvask placeret tæt på toilettet, er der dobbelt op af bakterier på tandbørsten, hvis børsterne står ved håndvasken. Det bedste du kan gøre, er at opbevare tandbørsten i et lukket skab.

Tip 3: Slå toiletbrættet ned, inden du skyller ud

Når du skyller ud i toilettet, spredes bakterier fra vandsprøjtet. Det kan du undgå, hvis du slår brættet og låget ned inden du skyller ud.

Tip 4: Har du været på weekend eller ferie

Brusehovedet er typisk vådt, og det giver bakterier gode vækstbetingelser. Hvis du ikke har brugt bruseren nogle dage, er det vigtigt, at lade det varme vand løbe for fuldt tryk i 1-2 minutter, før du bruger den, så eventuelle bakterier bliver skyllet ud.

Tip 5: Håndklæder skal skiftes ofte

Håndklæder og vaskeklude i badeværelset bliver hurtigt beskidte – det kan især være svært at se, hvis de er i mørke farver. Skift til rene håndklæder minimum en gang om ugen. Hvis I er mange i familien, så skift flere gange om ugen.

Tip 6: Når du har gjort rent på badeværelset

Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt, når du har gjort badet og toilettet rent. Selvom det handler om rengøring, har du undervejs rørt ved ting, hvor der kan være bakterier.

Tip 7: Hvad stiller du på køkkenbordet?

Når du kommer hjem fra supermarkedet er det fristende at sætte plastikposen på køkkenbordet. Men tænk på, at du fx satte den på gulvet i forretningen, og på den måde kan der komme skidt på køkkenbordet.

Tip 8: Køkkenbordet skal tørres af, før du skal bruge det

Et køkkenbord er praktisk – her ligger avisen, indkøbssedlen og måske nøglerne til bilen. Men det er også grunden til, at det er meget vigtigt, at tørre køkkenbordet grundigt af, før du går i gang med at lave mad.

Tip 9: En beskidt karklud er fyldt med bakterier

Bakterier vokser hurtigt i varme fugtige omgivelser, som fx en våd karklud. Skift derfor kluden hver dag. Det samme gælder viskestykket og de øvrige klude, du bruger i køkkenet.

Tip 10: Brug køkkenrulle til at tørre hænder med

Et håndklæde i køkkenet er praktisk, men ikke særlig hygiejnisk. Brug i stedet et stykke køkkenrulle til at tørre hænder i, når du laver mad.

Tip 11: Sæbe og vand i dagligdagen gør meget

Vores hænder kommer i berøring med rigtig mange steder, når vi laver mad og vasker op i køkkenet. Derfor er det vigtigt at vaske de steder af dagligt – fx døren ved skraldeposen, vandhanen og håndtagene på skabene og vandhanen.

Tip 12: Hæng viskestykker til tørre

Når du har vasket op, er det vigtigt at hænge det våde viskestykke til tørre – et vådt viskestykke, der ligger sammenkrøllet, er nemlig et perfekt sted for bakterierne at formere sig.

Tip 13: Mad skal i køleskabet

Når du kommer hjem fra supermarkedet, er det fristende at sætte indkøbsposen i køkkenet, og så tjekke posten eller lignende. Men madvarer, der ikke er på køl, er guf for bakterier, derfor skal madvarerne ind i køleskabet med det samme.

Tip 14: Glem ikke at vaske hænder, mens du laver mad

Udover det er god hygiejne at vaske hænderne, før du går i gang med madlavningen, er det også vigtigt at vaske hænder undervejs. Har du fx renset rodfrugter, og så skal tilberede rå fødevarer.

Tip 15: Undgå bakterier i din mad

Der er tre gode huskeregler for at undgå bakterier i madvarer:

  • Genopvarm aldrig fødevarer mere end en gang.
  • Når frostvarerne er tøet op, må de ikke nedfryses igen.
  • Hold øje med at temperaturen i fryseren er minus 18°C eller derunder. Bakterier kan ikke formere sig i frost.
21. november 2011
Mere om Bad

Genial dansk opfindelse sikrer rene toiletkummer

Kalkpletter i toilettet kan være umulige at slippe af med, men med ny dansk opfindelse bliver kummen ren på ingen tid. Se, hvordan her. 

Sådan sikrer du, at badeværelset dufter godt dagen lang

Med dette simple trick sikrer du, at toilettet altid dufter – helt uden brug af kemikalier!

8 steder du glemmer at gøre rent men som virkelig trænger

Du tænker måske ikke over at rengøre de steder, som ikke fremstår synderligt beskidte i hjemmet. Men betyder det, at de ikke behøver at...

Sådan holder du dit klinkegulv og fuger pæne

Har du også misfarvede fuger i dit klinkegulv? 

Derfor skal tandbørsten i opvaskemaskinen

Selvom du og din familie gør flittigt rent derhjemme, er der garanteret et par bakteriebomber, I overser ..

Hold fliserne på badeværelset rene med et bilbehandlingsprodukt

Hvor længe holder fliserne i badeværelset, efter du har gjort dem rene? ALT FOR KORT TID! Kender du også til det, så skulle du måske kigge...

5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Man kan hurtigt komme til at glemme nogle af de små ting på badeværelset, når der skal gøres rent. Her er fem gode og hurtige tips til, hvad du skal huske næste gang, du gør hovedrent.

Sådan får du dit badeforhæng helt rent

Forhænget på badeværelset er noget, som tiltrækker mange bakterier. Flere end man lige umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at du...

Sådan undgår du stoppede afløb

Spar på både pengene og miljøet og lav din egen afløbsrens, som billigt og effektivt får renset helt igennem.

Hvor ofte bør dit tøj egentlig blive vasket?

De fleste af os vasker faktisk meget af vores tøj oftere end nødvendigt. Ikke alene er det dårligt for miljøet; det slider også unødvendigt på tøjet. Se her, hvor ofte du egentlig bør vaske dit tøj.

Fjern brune fedtpletter fra dit porcelæn med hårblegemiddel

Her er det geniale trick, som får dit gamle porcelæn og fajance til at se ud som nyt igen.

De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Det er sandt, at en moderne vaskemaskine gør det meste af arbejdet, men du kan ikke tillade dig at dovne på alle punkter. Her er de 5 fejl,...

6 rengøringsfejl, som spilder din tid

Ingen af os elsker at gøre rent. Så hvorfor gøre det sværere for sig selv? Her er 6 fælder, du ikke må falde i. 

Rengør toilettet med... Cola!

Vi havde aldrig forestillet os, at cola kunne anvendes til dette.

Hovedrengøring af badeværelset, så det bliver rart og indbydende

En hovedrengøring på badeværelset er tidskrævende og ikke altid lige lækker, men til gengæld er det en fornøjelse bagefter, når der dufter,...