Tulipaner gør sig bare bedst i flok.
Tulipaner gør sig bare bedst i flok. Foto: iStock

Tulipaner - sådan planter du flere sorter og farver sammen med det smukkeste resultat

Tulipaner er smukkest, når der er mange af dem. Få tips af tulipanekspert til, hvordan du får det mest imponerende mix af farver og sorter i dine bede i haven. Læs også om dyrkning af tulipaner i græsplænen, i krukker og i plantebakker. Og om dengang tulipaner var dyrere end guld. 

Hele vejen rundt om tulipaner

Her på denne side finder du alt om tulipaner: sætning af løget, tulipaners oprindelse, tulipaner i krukker eller plantebakker og meget mere. Du kan enten scrolle dig igennem artiklen eller klikke dig ned til det indhold du søger via disse links:

 1. Tulipaner fungerer bedst i flok
 2. Populære tulipanarter
 3. Tulipaners oprindelse og tulipaner i Danmark
 4. Udseende og beskrivelse af planten
 5. Plantning/sætning af tulipanløg
 6. Tulipaner i krukker
 7. Tulipaner i plantebakker
 8. Formering
 9. Blomstring
 10. Vanding, grobund og lys
 11. Gødning af tulipaner
 12. Andre fakta om tulipaner

Tulipaner fungerer bedst i flok

 • Dansk navn: Tulipaner
 • Latinsk navn: Tulipa
 • Engelsk navn: Tulips

Tulipaner er et flokdyr. Tulipaner egner sig af en eller anden grund ikke til sololøb på samme måde som en enlig langstilket rose. Et hav af tulipaner eller et bed af tulipaner tager sig bare bedre ud. Idényts mangeårige haveekspert, Lotte Bjarke, er ikke i tvivl om, at tulipaner helst skal plantes i et mix af forskelllige matchende sorter.

- "Ofte lægges tulipanløg i små, velordnede grupper i hver deres sort og farve. Men det er egentlig synd - hvis du i stedet blander flere forskellige, men matchende sorter, så får du et fantastisk flot bed. Der findes i tusindvis af tulipansorter, og der kommer hele tiden nye til, så der er uanede mulighederne for at skabe dit personlige tulipanflor". 

Tulipanerne skal blomstre samtidig

Det afgørende for Lotte Bjarke er, at de løg, der bliver lagt side om side, skal blomstre samtidig:

- "De tidligste tulipaner blomstrer allerede i begyndelsen af april, de seneste først hen i juni. Tulipansorter inddeles i 15 grupper, og som regel kan man nogenlunde gå ud fra, at sorter i samme gruppe blomstrer samtidig. Det står på løgposerne, hvilken gruppe sorten tilhører og ofte også, hvornår den blomstrer."

Bland forskellige tulipanløg sammen

Som en konsekvens af denne tankegang foreslår Lotte Bjarke, at man planter sine tulipanløg med en vis vilkårlighed.

"Bland løgene fra tre, fire, fem eller endnu flere forskellige sorter tulipaner og læg dem i samme bed. Så får du et overdådigt bed. Vælg tulipaner, der tilhører samme gruppe, så de blomstrer samtidig. Kast de forskellige tulipanløg ud i bedet, og læg dem dér hvor de lander," anbefaler haveeksperten Lotte Bjarke.

Tilbage til toppen 

 
Papegøjetulipan (Foto: Flickr - Rick Ligthelm)  

Populære tulipanarter

 • Tulipa gesneriana: Havetulipan også kaldet Didier's tulip
 • Tulipa tarda: vildtvoksende (botanisk) tulipan. Får gule stjerneformede blomster og bliver 10 centimeter høj.
 • Papegøjetulipaner: Flere sorter af dekorative tulipaner med krøllede kronblade med striber lang kanten.
 • Darwin-hybrider: en gruppe af høje tulipaner (kan bliver op til 70 cm)

Tulipaners oprindelse

Der findes ca.100 hundrede art af tulipaner vildt i naturen. Tulipaner tilhører liljefamillien. Vilde tulipaner vokser i et bælte fra middelhavslandene over Tyrkiet og Kaukasus til Kina og Japan.

Tulipaner i Danmark

Tulipaner er ikke hjemmehørende i Danmark. De kan under optimale omstændigheder godt overvintre i jorden, men de har bedst af at blive gravet op hvert år.

Udseende og beskrivelse af planten

Tulipaner er en forårsblomstrende løgplante. Den kan blive mellem 10 og 70 cm høj. 

De fleste tulipaner har få blade. Større og højere arter af tulipaner har dog en tendens til at have lidt flere blade

Bladene er lancetformerede med en voksagtig overflade. Langt de fleste tulipaner bærer kun én blomst på deres stængler.

Blomsten har 6 kronblade. Blomsterbladene er ofte mørke ved deres udspring ved stænglen. Stort set alle farver på farveskalaen forekommer blandt tulipaner, dog undtagen rene blå nuancer.

Plantning/sætning af tulipanlæg  

Der er en god grund til, at vi på dansk hele tiden taler om tulipanen i flertal. For tulipaner tager sig faktisk næsten altid bedre ud, når de står flere sammen.

Plant tulipaner om efteråret, mens jorden er våd og til at arbejde med, og inden frosten sætter ind.

Det bedste resultat får man, hvis man sætter løgene tidligt på efteråret, så er der stor sandsynlighed for, at blomstringen bliver rigere næste år. 

Plant løget op til 3 gange dybere end højden på løget. 10 centimeters dybde er minimum. Placér løget med spidsen opad.

Grundreglen for sætning af tulipanløg er, at jo dybere du sætter løgene, jo senere vil de blomstre. Hvis du sætter løgene i flere lag, så vil de derfor blomstre i etaper.

Når blomst og blade på tulipan er visnet, skal du tage løgene op af jorden. Gør løgene rene med en børste og læg dem tørt og mørkt. Sørg for, at løgene har god udluftning, og lad dem ikke ligge vinteren over i en lukket plastikpose. Lad også løgene ligge køligt. Tulipanløg har brug for en kuldeperiode.  

Tilbage til toppen

Tulipaner i krukker

Tulipaner fungerer fint i krukker. De tager sig bedst ud i større antal, når de står tæt uden at røre hinanden. Potterne skal være mindst 30 cm bredde og dybe.

Tulipaner i plantebakker

Tulipanløg kan sættes i plantebakker, som graves ned i jorden. Derved blive de mindre sårbare over for sygdomme og for at blive spist af dyr. Det bliver også lettere at grave dem op samlet efter afblomstringen.

Formering

Det tager seks år fra frø til den første blomstring for en tulipan. Det gider de færreste at vente på. Derfor handles tulipaner som løg og ikke som frø. De tulipanløg, der findes i handlen, er for de fleste vedkommende blevet formeret som sideskud. 

Blomstring

Tulipaner blomstrer fra marts måned til maj. Tulipaner blomstrer forskelligt fra art til art. De første titter frem i marts, de sidste begynder blomstringen i maj. Med den rette kombination af løg kan du have derfor blomstrende tulipaner til langt ud på sommeren.

Vanding

Plant løgene i et fugtigt voksehul, og vand altid løgene umiddelbart efter, de er blevet plantet. Vand udløser væksten i løget.

Tulipaner skal ellers som grundregel ikke vandes. For meget vand kan få løgene til at rådne, eller svampesygdomme kan opstå. Vanding kan kun anbefales i meget tørre perioder.

Grobund

Tulipaner trives bedst i porøs, veldrænet jord. Hvis jorden er meget tung og lerholdig, kan det betale sig at blande lidt sand eller kompost i jorden.

Sørg for at fjerne rødder og sten og andre ting, som hæmme tulipanernes vækst.

Lys

Tulipaner står fint i både sol og skygge. Der skal dog en del sol til at fremme blomstringen, ligesom blomsterne kan blive misfarvet eller få afkortet blomstringsperiode, hvis de står i fuld sol hele dagen. Generelt kan man sige, at halvskygge er bedst.

Gødning af tulipaner

Tulipaner har kun begrænset behov for gødning. Hvis jorden, løgene bliver sat i, er pænt næringsrige, så kan tulipanerne godt klare sig uden gødning.

Hvis jorden er under middel, og du gerne vil give tulipanerne gødning er det bedst om foråret i spiringsperioden.

Står mange tulipaner tæt, så er gødning dog en god idé, da der i disse tilfælde er mange planter, der skal kæmpe om næringen 

Tilbage til toppen

 
En ikonisk tulipanmark fra Holland inklusiv den lige så arketypiske hollandske vindmølle  

Andre fakta om tulipaner

Botaniske tulipaner

Botaniske tulipaner er vilde tulipaner. De er lidt mindre end de forædlede, man mest ser i handlen. Deres farver er generelt mindre prangende. Den store fordel ved botaniske tulipaner er, at de under ideele forhold kommer igen år efter ud, uden man behøver at grave dem op. Botaniske tulipaner kan både formere sig ved at sætte sideløg af sig selv eller ved at kaste frø af sig, som siden bliver til blomster. 

Tulipankrisen

Engang i 1630'erne i Holland var tulipaner ligeså meget værd som guld. Det var i Nederlandene. Tulipaner var blevet indført til Europa fra Tyrkiet i midten af det 16. århundrede, og nu skulle alle af rang og byrd bare have tulipaner! Efter nogle få årtier blev tulipanløg det mest eftertragtetde investeringsobjekt, indtil investorerne i 1637 mistede på meget kort tid mistede troen på tulipanernes himmelkurs, og så gik bunden ud af markedet, så utallige tulipaninvestorer gik konkurs.  

Tulipanlandet Holland

Holland er i dag hovedlandet for produktion af tulipanløg. Værdien af den samlede tulipanproduktion i Holland var ved årtusindeskiftet ca. 3 milliarder kroner.  

Tilbage til toppen

Mere om Planteleksikon

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes helende blomst her.

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.