Tallerkensmækker – Planten, der både pynter i blomsterbede og i salaten

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Tallerkensmækker er en etårig sommerblomst, der ikke tåler frost, så det er med at nyde den, mens der er varmt i haven. Planten vokser hurtigt og bliver 30-180 centimeter høj, og da den elsker at kravle, kan den hurtigt komme op i højden. Her kan du lære alt om tallerkensmækkeren og finde ud af, hvordan du dyrker dine tallerkensmækkere bedst.

Tallerkensmækkerens navn

Tallerkensmækkeren er med sine over 100 danske navne en af de planter, der har flest forskellige navne. Den har fået navnet tallerkensmækker grundet dens store flade blade, der ligner tallerkener.

Den går også under navnet blomsterkarse på grund af dens karse-agtige smag. Derudover kaldes den blandt andet også bærkarse, landløber, nasturtium og Tropaeolum majus.

Tallerkensmækkerens oprindelse

Oprindeligt fandtes den flotte sommerblomst kun i Peru og Chile, men kom til Europa i 1500-tallet og er blevet dyrket i Danmark fra midten af 1600-tallet.

Blomster og blade

Tallerkensmækkeren blomstrer fra juli til oktober med trompetformede blomster. Den får typisk gule, orange eller røde blomster, eller en blanding af disse farver.

Planten får også runde, skjoldformede blade. Oversiden er hårløs og lysegrøn og undersiden en smule lysere.


Tallerkensmækkerens fine blomster og grønne blade.

Tallerkensmækker forspiring

Du kan forspire planten fra slutningen af marts og til begyndelsen af april. Her skal du enten bruge de nye frø, du har købt, eller frø, du har gemt, hvis du tidligere har haft tallerkensmækkere i haven. Når du forspirer, gør du et stykke forarbejde indendørs eller udendørs i drivhus eller vindueskarm, mens det endnu er for koldt til, at du kan plante direkte i haven.

Frøene kan du nemt så i potter og spirebakker, så du senere kan plante spirene forskellige steder i haven. Har du ikke spirebakker kan du også bruge æggebakker eller halverede mælkekartoner.

Sådan forspirer du tallerkensmækker

  • Fyld spirebakkerne eller urtepotterne med jord næsten helt op til kanten.

  • Læg ét frø i hver mindre rubrik i spirebakken- alternativt kan du lægge flere frø, men det er mest optimalt med ét.

  • Dæk frøet med et tyndt lag jord.

  • Hold jorden fugtig hele tiden – den må ikke blive for våd, så frøene rådner, men heller ikke så tør, at jorden tørrer ud.

  • Giv frøene masser af lys og varme. Det er kombinationen af lys, varme og vand, der får skuddene til at bryde frem.

  • Hvis du sætter dine forspirede planter i en vindueskarm, hvor der er en radiator under, så skru ned for radiatoren, da de ikke kan tåle den hårde varme fra radiatoren.

Små spirer med tallerkensmækker
Gør et forarbejde med forspiring af tallerkensmækker.

Tallerkensmækker prikling

Fra du har sået de første tallerkensmækkere, går der ikke lang tid, før de første spirer kigger frem. I løbet af det næste stykke tid vokser de til og bliver hurtigt store planter, som skal prikles om i nye potter.

Prikling indebærer, at man flytter spirer fra spirebakken til en ny og større potte. Det er vigtigt at prikle, så planterne har de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte.

Sådan prikler du tallerkensmækker

  • Fyld de nye potter med fugtig priklejord, der også kaldes såjord.

  • Lav et hul i jorden med en priklepind. Alternativt kan du bruge din finger eller en blyant.

  • Flyt den lille tallerkensmækker fra spirebakken til hullet i den nye potte.

  • Læg lidt nyt jord omkring planten og tryk den fast, så den står godt.

  • Vand planten, når den trænger til det, men sørg for ikke at overvande den.

tallerkensmækker frø
Flyt spirer til en større krukke ved prikling.

Udplantning og såning af tallerkensmækker

Tallerkensmækker er en etårig sommerblomst, der ikke tåler frost. Derfor skal du hvert år plante den på ny, hvis du vil have den i krukker eller frit i haven.

Frøene sås i foråret, hvorefter de blomster i løbet af sommeren. I efteråret visner blomsten hen, hvorefter du kan høste frøene, som du kan så til næste forår. Ellers falder frøene ned på jorden, hvorfor planten vil så sig selv i foråret.

Du skal udplante tallerkensmækker i haven sidst i april, når jorden og luften er lun. Her kan du også så frø direkte på friland.

Du kan plante i både blomsterbede, altankasser og krukker. Planterne kan placeres i både sol og halvskygge med 30 centimeters afstand. De kan vokse i stort set al slags jord, men det er en god idé at plante i mager og veldrænet jord. Tallerkensmækker skal ikke gødes, da de trives bedst i jord, der ikke er alt for næringsrig.

Læs også: Indretning af altan – sådan gør du

Efter udplantningen skal du vande regelmæssigt, da planten ikke bryder sig om udtørring det første stykke tid.

tallerkensmækker
Udplantede tallerkensmækkere i haven.

Pasning og pleje af tallerkensmækker

En tallerkensmækker kræver ikke meget pasning, efter du har sået eller udplantet den i foråret. Det er dog en plante, der i høj grad sår sig selv, hvis du har dyrket den før. Er det tilfældet, er det en god ide at luge ud i de planter, der har sået sig selv, så de ikke overtager hele haven. Planten sætter ikke dybe rødder, så du kan også nemt trække den op og flytte den til et andet sted i haven.

Tallerkensmækker-sorter

Der findes både kompakte og mere spinkle sorter af tallerkensmækker. De kompakte sorter fungerer godt i bede, krukker og altankasser, mens de mere spinkle og høje sorter er velegnede som bunddække i bedene eller bundet op af mindre hegn eller mure.

Black Velvet

Black Velvet-sorten får mørkebrune næsten sorte blomster og mørkegrønne blade. Denne sort er kompakt, hvorfor den er velegnet til at plante i krukker.

Empress of India

Denne sort har rødgrønne blade og helt røde blomster. Det er også en kompakt sort, der eksempelvis egner sig godt til at plante i kanten af køkkenhaven.

Milkmaid

Milkmaid er den mest hvide sort, du kan få. Den er nærmere cremefarvet eller sart lysegul. Milkmaid egner sig godt til krukker og altankasser, da det er en kompakt sort. Den er også god til at fylde ud i bunden af et blomsterbed. 

Tallerkensmækkeren er spiselig

Både blomster og blade kan nydes i det salte køkken. Det skyldes, at de har en bitter smag af karse med noter af peber og sennep. Planten kan eksempelvis bruges i diverse salater, som flot garniture eller i sandwich og på smørrebrød.

De umodne, grønne tallerkensmækker-frø kan du sylte, så de får en konsistens og smag, der minder om kapers.

tallerkensmækker
En lækker sommersalat med tallerkensmækkere.

Tilbage til oversigten.

Mest læste artikler