Storkenæb – en hårdfør og nøjsom staude

Planter du storkenæb i din have, får du en hårdfør staude, der kræver meget lidt pasning og som elegant fuldender havens bede.


Fakta

Dansk navn: Storkenæb
Latinsk navn: Geranium
Engelsk navn: Cranes Bill

Populære arter

  • Geranium Phaeum: Sortrøde, bølgekronede blomster. Findes også med hvide, grålige, lilla og rosa blomster.
  • Geranium Rozanne: Store blåviolette blomster.
  • Geranium Cinereum: Hvidgrå, 15-20 cm høj.

Oprindelse

Storkenæb er udbredt med mere end 400 forskellige arter i Europa, Asien og Nordamerika. Planten findes overalt i tempererede egne af verden samt bjergene i troperne, men storkenæb findes primært i den østlige del af Middelhavsområdet.

Udseende

Storkenæb findes i mange forskellige varianter; fra små, tæppedannende planter til høje stauder. Storkenæb varierer meget i størrelse afhængig af art: fra 15 cm og helt op til 60 cm. Planten har et tæt dække af fligede, grønne blade og korte, tynde stængler med endestillede blomster, der oftest sidder parvis sammen. Storkenæb har en tæt og kompakt bladvækst forneden, hvilket gør den ideel som bunddækkende staude.

Blomsterne kan både være enkle og halvfyldte, og findes i flere forskellige farver: rosa, hvide, blå og lilla. Blomsterne har desuden et karakteristisk løv; forskellige bladtyper med forskellige tegninger.

Sæson for blomstring

Blomstringen afhænger af arten. Geranium phaeum blomstrer eksempelvis i maj til juni, mens rozanne blomstrer fra sommer til vinter.

Blomstringen for storkenæb strækker sig typisk over et par måneder om sommeren.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

Plantning og flytning af storkenæb

Storkenæb kan plantes ud hele året – så længe jorden ikke er frossen. Det er meget enkelt og lige til at plante storkenæb ud. Begynd med at grav et plantehul, der er så stort, at plantens rødder kan passe deri uden at skulle bøjes. Løsn derefter jorden i bunden af plantehullet, således rødderne let kan få fodfæste. Sæt planten ned I hullet, fyld jord op omkring den og vand. Træd til sidst jorden fast omkring planten. Planteafstanden bør være omkring 25-30 cm.

Du kan også dele og flytte storkenæb. Det bedste tidspunkt for at gøre dette, er om efteråret, når jorden stadig er lun og godt fugtig.

Grobund

Storkenæb trives bedst i tør jord, der ikke er for leret. Er jorden meget leret, er det en god ide at blande lidt sand i – vær dog opmærksom på, at jorden ikke må være for sandet. Men i virkeligheden kan storkenæb klare sig stort set overalt, og stiller altså ikke de store krav til jordbunden. Storkenæb vil oftest trives ganske fint i almindelig dansk havejord.

Pasning og pleje af storkenæb

Storkenæb kræver ikke meget plejem, hvorfor denne ofte findes på listen over nemme stauder. Storkenæb er både hårdfør, sund og nøjsom. Planten er fuldt vinterhårdfør og tåler derfor frost. Planten behøver ikke dække om vinteren.

Vanding

Da storkenæb er tørketålende behøver den praktisk talt ikke at blive vandet.

Gødning

Storkenæb har ikke behov for at blive gødet, hvis den er plantet i nogenlunde næringsrig jord.

Anvendelse

Storkenæb er gode bunddækkeplanter i bedet blandt eksempelvis roser. Faktisk er de temmelig effektive bunddækkeplanter, der kan skygge rigtig meget ukrudt væk, fordi deres tætte bladtuer lukker fuldstændig af for lyset. Da planten er særdeles hårdfør, kan du være heldig at den udkonkurrerer skvalderkålen.

Storkenæb kan i princippet sagtens bruges som krukkeplante, men gør sig bedst på friland, hvor den kan få lov til at brede sig.

Storkenæb er en god staude til beplatning i grupper, hvor der etableres et roligt og gennemtænkt udtryk, som skaber harmoni i haven.

Placering

Storkenæb trives bedst i fuld sol, da den her vil blomstre rigest. De fleste arter af storkenæb kan tåle halvskygge – nogle endda fuld skygge.

Mest læste artikler