Storkenæb er en yndig og hårdfør staude.
Storkenæb er en yndig og hårdfør staude.

Storkenæb – en hårdfør og nøjsom staude

Planter du storkenæb i din have, får du en hårdfør staude, der kræver meget lidt pasning og som elegant fuldender havens bede.

Af: Line Dyrvig, 19. november 2015

Fakta

Dansk navn: Storkenæb
Latinsk navn: Geranium
Engelsk navn: Cranes Bill

Populære arter

  • Geranium Phaeum: Sortrøde, bølgekronede blomster. Findes også med hvide, grålige, lilla og rosa blomster.
  • Geranium Rozanne: Store blåviolette blomster.
  • Geranium Cinereum: Hvidgrå, 15-20 cm høj. 

Oprindelse

Storkenæb er udbredt med mere end 400 forskellige arter i Europa, Asien og Nordamerika. Planten findes overalt i tempererede egne af verden samt bjergene i troperne, men storkenæb findes primært i den østlige del af Middelhavsområdet.

Udseende

Storkenæb findes i mange forskellige varianter; fra små, tæppedannende planter til høje stauder. Storkenæb varierer meget i størrelse afhængig af art: fra 15 cm og helt op til 60 cm. Planten har et tæt dække af fligede, grønne blade og korte, tynde stængler med endestillede blomster, der oftest sidder parvis sammen. Storkenæb har en tæt og kompakt bladvækst forneden, hvilket gør den ideel som bunddækkende staude. 

Blomsterne kan både være enkle og halvfyldte, og findes i flere forskellige farver: rosa, hvide, blå og lilla. Blomsterne har desuden et karakteristisk løv; forskellige bladtyper med forskellige tegninger.

Sæson for blomstring

Blomstringen afhænger af arten. Geranium phaeum blomstrer eksempelvis i maj til juni, mens rozanne blomstrer fra sommer til vinter.

Blomstringen for storkenæb strækker sig typisk over et par måneder om sommeren.

Plantning og flytning af storkenæb

Storkenæb kan plantes ud hele året – så længe jorden ikke er frossen. Det er meget enkelt og lige til at plante storkenæb ud. Begynd med at grav et plantehul, der er så stort, at plantens rødder kan passe deri uden at skulle bøjes. Løsn derefter jorden i bunden af plantehullet, således rødderne let kan få fodfæste. Sæt planten ned I hullet, fyld jord op omkring den og vand. Træd til sidst jorden fast omkring planten. Planteafstanden bør være omkring 25-30 cm.

Du kan også dele og flytte storkenæb. Det bedste tidspunkt for at gøre dette, er om efteråret, når jorden stadig er lun og godt fugtig.

Grobund

Storkenæb trives bedst i tør jord, der ikke er for leret. Er jorden meget leret, er det en god ide at blande lidt sand i – vær dog opmærksom på, at jorden ikke må være for sandet. Men i virkeligheden kan storkenæb klare sig stort set overalt, og stiller altså ikke de store krav til jordbunden. Storkenæb vil oftest trives ganske fint i almindelig dansk havejord.

Pasning og pleje af storkenæb

Storkenæb kræver ikke meget plejem, hvorfor denne ofte findes på listen over nemme stauder. Storkenæb er både hårdfør, sund og nøjsom. Planten er fuldt vinterhårdfør og tåler derfor frost. Planten behøver ikke dække om vinteren.

Vanding

Da storkenæb er tørketålende behøver den praktisk talt ikke at blive vandet.

Gødning

Storkenæb har ikke behov for at blive gødet, hvis den er plantet i nogenlunde næringsrig jord.

Anvendelse

Storkenæb er gode bunddækkeplanter i bedet blandt eksempelvis roser. Faktisk er de temmelig effektive bunddækkeplanter, der kan skygge rigtig meget ukrudt væk, fordi deres tætte bladtuer lukker fuldstændig af for lyset. Da planten er særdeles hårdfør, kan du være heldig at den udkonkurrerer skvalderkålen.

Storkenæb kan i princippet sagtens bruges som krukkeplante, men gør sig bedst på friland, hvor den kan få lov til at brede sig.

Storkenæb er en god staude til beplatning i grupper, hvor der etableres et roligt og gennemtænkt udtryk, som skaber harmoni i haven.

Placering

Storkenæb trives bedst i fuld sol, da den her vil blomstre rigest. De fleste arter af storkenæb kan tåle halvskygge – nogle endda fuld skygge.

19. november 2015 Line Dyrvig
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomioides og her kan du få tips til alt inden for plantning og pasning af din Pilea.

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...