Storkenæb er en yndig og hårdfør staude.
Storkenæb er en yndig og hårdfør staude.

Storkenæb – en hårdfør og nøjsom staude

Planter du storkenæb i din have, får du en hårdfør staude, der kræver meget lidt pasning og som elegant fuldender havens bede.

Fakta

Dansk navn: Storkenæb
Latinsk navn: Geranium
Engelsk navn: Cranes Bill

Populære arter

  • Geranium Phaeum: Sortrøde, bølgekronede blomster. Findes også med hvide, grålige, lilla og rosa blomster.
  • Geranium Rozanne: Store blåviolette blomster.
  • Geranium Cinereum: Hvidgrå, 15-20 cm høj. 

Oprindelse

Storkenæb er udbredt med mere end 400 forskellige arter i Europa, Asien og Nordamerika. Planten findes overalt i tempererede egne af verden samt bjergene i troperne, men storkenæb findes primært i den østlige del af Middelhavsområdet.

Udseende

Storkenæb findes i mange forskellige varianter; fra små, tæppedannende planter til høje stauder. Storkenæb varierer meget i størrelse afhængig af art: fra 15 cm og helt op til 60 cm. Planten har et tæt dække af fligede, grønne blade og korte, tynde stængler med endestillede blomster, der oftest sidder parvis sammen. Storkenæb har en tæt og kompakt bladvækst forneden, hvilket gør den ideel som bunddækkende staude. 

Blomsterne kan både være enkle og halvfyldte, og findes i flere forskellige farver: rosa, hvide, blå og lilla. Blomsterne har desuden et karakteristisk løv; forskellige bladtyper med forskellige tegninger.

Sæson for blomstring

Blomstringen afhænger af arten. Geranium phaeum blomstrer eksempelvis i maj til juni, mens rozanne blomstrer fra sommer til vinter.

Blomstringen for storkenæb strækker sig typisk over et par måneder om sommeren.

Plantning og flytning af storkenæb

Storkenæb kan plantes ud hele året – så længe jorden ikke er frossen. Det er meget enkelt og lige til at plante storkenæb ud. Begynd med at grav et plantehul, der er så stort, at plantens rødder kan passe deri uden at skulle bøjes. Løsn derefter jorden i bunden af plantehullet, således rødderne let kan få fodfæste. Sæt planten ned I hullet, fyld jord op omkring den og vand. Træd til sidst jorden fast omkring planten. Planteafstanden bør være omkring 25-30 cm.

Du kan også dele og flytte storkenæb. Det bedste tidspunkt for at gøre dette, er om efteråret, når jorden stadig er lun og godt fugtig.

Grobund

Storkenæb trives bedst i tør jord, der ikke er for leret. Er jorden meget leret, er det en god ide at blande lidt sand i – vær dog opmærksom på, at jorden ikke må være for sandet. Men i virkeligheden kan storkenæb klare sig stort set overalt, og stiller altså ikke de store krav til jordbunden. Storkenæb vil oftest trives ganske fint i almindelig dansk havejord.

Pasning og pleje af storkenæb

Storkenæb kræver ikke meget plejem, hvorfor denne ofte findes på listen over nemme stauder. Storkenæb er både hårdfør, sund og nøjsom. Planten er fuldt vinterhårdfør og tåler derfor frost. Planten behøver ikke dække om vinteren.

Vanding

Da storkenæb er tørketålende behøver den praktisk talt ikke at blive vandet.

Gødning

Storkenæb har ikke behov for at blive gødet, hvis den er plantet i nogenlunde næringsrig jord.

Anvendelse

Storkenæb er gode bunddækkeplanter i bedet blandt eksempelvis roser. Faktisk er de temmelig effektive bunddækkeplanter, der kan skygge rigtig meget ukrudt væk, fordi deres tætte bladtuer lukker fuldstændig af for lyset. Da planten er særdeles hårdfør, kan du være heldig at den udkonkurrerer skvalderkålen.

Storkenæb kan i princippet sagtens bruges som krukkeplante, men gør sig bedst på friland, hvor den kan få lov til at brede sig.

Storkenæb er en god staude til beplatning i grupper, hvor der etableres et roligt og gennemtænkt udtryk, som skaber harmoni i haven.

Placering

Storkenæb trives bedst i fuld sol, da den her vil blomstre rigest. De fleste arter af storkenæb kan tåle halvskygge – nogle endda fuld skygge.

19. november 2015
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...