Sommerfuglebusken, der til fulde lever op til sit navn

Planteleksikon

Vil du tiltrække sommerfugle frem for honningbier, så er en sommerfuglebusk lige noget for dig. Og så er de velduftende syrenlignende blomster en fryd for øjet til langt ud på efteråret.  

Sommerfuglebusken i sundt og naturligt selskab med netop - sommerfugle
Sommerfuglebusken i sundt og naturligt selskab med netop - sommerfugle Foto: iStock

Fakta om sommerfuglebusken 

  • Dansk navn: Sommerfuglebusk
  • Latinsk navn: Buddleja davidii 
  • Engelsk navn: Summer Lillac eller Butterfly Bush

Populære arter af sommerfuglebusken

Buddleja davidii  “Black Knight”. Populær hybrid art med meget dybe mørkviolette blomster, der har et orange “øje”. Blomstrer fra juli og helt ind i oktober måned.

Flower Power. Ny sommerfuglebusk, hvis blomster skifter fra blålig violet til orange, mens busken blomstrer (se billedet nedenfor).

Dværg sommerfuglebuske. Nogle sorter som ”Buddleja Nanho White” og ”Buddleja free petite tutti fruitti”  har en tilstræbt dværgagtig vækst på mellem 60 og 150 centimeter. En fuldvoksen sommerfuglebusk kan i modsætning hertil blive op til 5 meter høj.

Sommerfuglebuskens oprindelse

Sommerfuglebuskens latinske navn, Buddleja davidii, skyldes to forskellige personer. Den ene var en engelsk amatør botaniker, Adam Buddle, som sommerfuglebuske-arten oprindelig blev navngivet efter. Den busk, som vi kender og dyrker under navnet sommerfuglebusk, blev dog først opdaget i det sydvestlige Kina i 1869 af den franske  missionær Armand David.

Sommerfuglebusken gror vildt i Kina, i provinserne Sichuan og Hubei i det centrale Kina, og tæt på grænserne til Mongoliet og Tibet. Planten gror også vildt i Japan.

Sommerfuglebuskens udseende

Sommerfuglbusken er kendt og elsket for sine lange blomsterklasser, der bliver mellem 20 centimeter og en halv meter lange. De enkelte blomster er små med 4 og noglee gang op til 5 kronblade.

Sommerfuglebusken er en løvfældende busk. Den har en hvælvet eksplosiv vækst og kan blive op til 5 meter høj. Sommerfuglebusken findes dog også i dværg-størrelser i ned til 60 centimers højde fuld udgroet.

Sommerfuglebuskens rødder er tykke, og de befinder sig lige under jordoverfladen. Bladene er mørkegrønne på oversiden og grå på undersiden.

Plantning af sommerfuglebusk

En sommerfuglebusk kan plantes ud hele året rundt, når bare jorden er til at arbejde med. Det udelukker altså kun de vintermåneder, hvor der er frost i jorden.

Typisk siger man, at efteråret er det bedste tidspunkt at plante sommerfuglebusken ud på. Her er jorden nemlig dejlig lun efter sommerens varme og godt fugtig på grund af årstidens regn.

Sommerfuglebuske kan dog også fint udplantes om foråret og sommeren, hvis bare man er opmærksom på at vande rigeligt i tiden efter udplantning. Sommerfugle bør beskæres om foråret inden vækstperioden begynder.

Sommerfuglebusken plantes på klassisk vis i et plantehul lidt støre end rodknolden. Jorden i bunden af hullet skal helst være løs. Hæld vand i plantenhullet, inden busken sættes ned. Fyld plantehullet op med jord og træd jorden omkring busken forsigtigt fast.

 
Flower Power-hybriden  

Sommerfuglebuskens blomstring

En af de store fordele ved sommerfuglebusken er, at blomstringsperioden er så lang. Den strækker sig fra juli til september. Duften fra de store syrenlignende blomster er sødlig og krydret. Sommerfuglebusken kan beskæres i løbet af sommeren. Det vil typisk være, hvis den er blevet for stor. Efter beskæringen vil den atter begynde at gro og med tiden sætte blomster igen.

Vanding af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken kan som regel klare sig med den vand, der kommer fra oven. Den trives bedst i en pæn tør jord. Det er derfor kun, når vejret er meget tørt og varmt om sommeren, at det er nødvendigt med supplerende vanding.

Grobund

Buddleja davidii skal hverken stå for tørt eller for fugtigt. Den trives ikke i våd og tung jord. Tilføj noget sand eller spagnum, hvis grobunden er af den art.

Lys

Sommerfuglebusken skal have lys og sol. Hvis du vil have mange sommerfugle er det også en god idé, at der er god luft omkring busken. Sommerfugle vil nemlig gerne have godt med plads omkring sig dér, hvor de suger nektar.

Formering

Det er forholdsvist nemt at tage stiklinger af sommerfuglebuske. Det gøres bedst i marts og april, inden væksten går i gang. Brug en sund stilkning på 6-10 centimeter. Fjern de nederste blade. Lad stiklingen slå rod i jorden med perforeret plastik henover. Efter et par uger er stiklingen parat til at blive plantet ud.

Beskæring af sommerfuglebusken

Sommerfuglebuske skal beskæres hvert år. Gør det tidligt om foråret. Skær gerne busken ned til 30 centimeters højde. Den skal næsten med garanti nok komme sig. 

Det er også muligt at forynge busken i løbet af blomstringsperioden ved at skære den i bund igen. Planten kan godt nå at komme sig og sætte rigeligt med nye blomster efter sådan en beskæring. Prøv for eksempel at skære sommerfuglebusken helt ned, hvis du skal på sommerferie i et par uger. Når du kommer hjem, vil busken være i gang med at sætte nye blomster og skabe et attraktivt miljø for sensommerens sommerfugle.

 
Sommerfuglebuske vokser opad - op til 5 meter.  

Anvendelse

Sommerfuglebuskens navn er meget dækkende. Den tiltrækker sommerfugle i stort antal, både dag- og natsommerfugle. Det ved enhver, der har en sommerfuglebusk i haven. Honningbier holder sig derimod langt væk fra busken. 

13. maj 2016
Mere om Planteleksikon

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Planteleksikon Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Planteleksikon Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Planteleksikon Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Planteleksikon Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Planteleksikon Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Planteleksikon Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Planteleksikon Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Planteleksikon Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Planteleksikon Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Planteleksikon Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Planteleksikon Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Planteleksikon Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og...

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Planteleksikon Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men akelejen er også en vild og fri hippieblomst, der sår sig selv og er helt sin egen herre.

Orkidé - blomsternes blomst

Planteleksikon Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...