Roser – sådan får du succes med de 6 mest populære rosentyper

Sådan kender du forskel på klatreroser, slyngroser, engelske roser, remonterede roser og historiske roser. Find din yndingsrose og få alle de grundlæggende plantetips til, hvordan du får succes med roser


En rose er ikke bare en rose

  • Dansk navn: Rose
  • Latinsk navn: Rosa
  • Engelsk navn: Rose

Der findes både bunddækkende roser, klatreroser, slyngroser, engelske roser, buketroser, haveroser og endnu flere arter og discipliner inden for rosendyrkning. For at gøre det helt forvirrende indgør nogle af disse rosentyper i øvrigt i mere end én af disse kategorier ad gangen.

Hver rose har sin menighed. Har du en yndlingsrose? Det er der mange, der har. Det kan være en helt bestemt sort eller en særlig type roser. Her på denne side kan du danne dig et overblik over de forskellige trosretninger inden for roser. Samtidig kan både begyndere og øvede rosengartnere finde plantetips og råd og vejledning til dyrkning af roser.

Find din rosentype eller dit plantetip her

Her kan du tage en genvej, hvis du ikke har behov for at læse alt om roser, men gerne med det samme vil klikke dig frem til din yndlingstype af roser eller til plantetipsene om rosendyrkning.

1. Bunddækkende roser

Den vækstform, de fleste nok forbinder med roser, er en tornet rosenbusk med smukke, velduftende blomster. Roser er dog så meget mere andet

Bunddækkende roser er for eksempel, som navnet antyder, roser, der helt dækker jordbunden. Mange af de bunddækkende roser bærer et stort antal blomster. Bunddækkende roser klippes hvert år ned til ca 20 centimers højde.

Beskæringen foretages om foråret og gerne med en hækkesaks. Enkelte bunddækkende roser vil først sætte blomster på andetåret efter nedklipningen.

2. Remonterede roser

Remonterede roser er roser, der blomstrer hele sommeren igennem. Betegnelsen kommer af det franske ord, remonter, som sådan cirka betyder ”komme op igen”.

Langt de fleste remonterede roser er hybrider. Det er nemlig kun få af de vilde og opridnelige roser, der kan blomstre igennem hele den lyse tid på året. To af de få undtagelser er Rosa chinensis og rosa rugose. Remonterede roser skal gødes flere gange om året. Roser, der ikke er remonterede, kaldes nogle gange for sommerblomstrende eller engangsblomstrende.

Læs også: 8 huskeregler til dyrkning af hortensia

Tilbage til toppen

3. Engelske roser

Engelske roser

Engelske roser kaldes også for Austin-roser efter den engelske roseavler David Charles Henshaw Austin, der er hjernen bag denne form for populære hybridroser.

Engelske roser er en krydsning af to typer af roser: 1) Gammeldags hårdføre roser fulde af duft og 2) Nyere fremavlede roser, der blomstrer flere gange fra tidlig sommer, til frosten melder sig.

Mange af de remonterede roser, som indgår i Engelske roser er roser, der kan optræde I flere forskellige farver. Derfor er engelske roser ofte det bedste af to verdener:

De er hårdføre og sygdomsresistente, og samtidig er de remonterede roser, der i modsætning til historiske roser er hybrider og findes i mange forskellige nuancer.

De engelske roser er ikke anerkendt som en selvstændig art, men betegnelsen Engelske roser eller Austin-roser er gangbar i hele verdenen. Dave Austin (årgang 1926) begyndte at markedsføre sine Engelske roser tilbage 1960’erne.

Tilbage til toppen

4. Klatreroser og slyngroser

Roser anvendt som klatreroser eller slyngroser

Der er reelt ingen forskel på klatreroser og slyngroser. Begge typer er roser, der kan anvendes som vertikal bevoksning op ad mure, pergolaer, et espalier, træer og lignende.

I naturen gør klatreroserne og slyngroserne det ved hjælp af deres torne. I haver kan rosendyrkeren hjælpe slyngroserne og klatreroserne på vej med opbindinger, snore, wirer og lignende.

5. Buketroser

Buketroser eller polyantaroser er roser, der blomstrer i klaser. Buketroser er som regel også remonterede roser – altså rosenplanter, der blomstrer hele sommeren igennem.

6. Historiske roser

Denne type af roser omfatter gamle engangsblomstrende arter som Rosa gallica, Rosa damascene og Rosa alba. Historiske roser kaldes også for gammeldags roser. Betegnelsen henviser til roser, der eksisterede før 1867. Det vil sige, der kommer fra tiden, før podning og kultivering af roser for alvor tog fart.

Historiske roser er generelt hårdføre og fulde af duft. De blomstrer dog kortvarigt i forhold til moderne kultiverede arter. Historiske roser skal ikke have meget gødning – sjældent mere end én gang om året.

Betegnelsen historiske roser dækker ikke over et bestemt udseende. Historiske roser kan både være høje som lave, og rosenbuske såvel som klatreroser.

Læs også: Beskæring af æbletræet – den ultimative guide

Tilbage til toppen

Rosens oprindelse

Vilde roser i en vinmark

Der findes ca. 100 vildtvoksende arter af roser. De fleste af dem stammer fra Asien. Vilde roser vokser derudover i Europa, Nordamerika og Afrika. Roser er en del af Rosaceae-familen.

Roser har eksisteret på jorden i mindst 35 millioner år. Det vidner fosile levn om. Kineserne var de første til at dyrke planten for ca. 5.000 år siden. Planten blev også dyrket intensivt i det romerske rige.

Hybrider og krydsninger udgør i dag langt hovedparten af haveroserne.

Tilbage til toppen

Roser i Danmark – klitroser og hyben

Hyben

Der er roser over alt i Danmark. De fleste er dog indførte. Der er imidlertid en række rosenarter, der hører hjemme i rosenfamilien, og som vokser vildt i Danmark, uden mange af os i det daglige rænker på den som roser. Det drejer sig primært om klitroser og hybenroser

Klitroser er en naturligt forekommende rose i Danmark. De fleste roser kan sagtens trives naturligt i et køligt klima som det danske. Blandt de europæiske rosenarter findes der for eksempel også en finsk rose, der vokser fint nord for polarcirklen.

Hybenrosen eller Spansk hyben er også ud af rosenfamilien. Hybenrosen kommer fra mellemeuropa, men har vokset frit i Danmark i flere hundrede år. Hybenrosen er et fuldgyldigt medlem af rosenfamilien. Hybenrosen bliver blandt andet anvendt i hybenmarmelade, hybensuppe og hybente.

Roser i krukker

Roser gør sig godt i krukker på altanen eller på terrassen. Alt for store roser kan få det trangt i krukker. Hårdføre engelske roser klarer sig generelt fortrinligt som krukkeroser.

Om vinteren skal man tage nogle forholdsregler med udendørs roser i krukker. Det er bedst at stille dem væk i et udhus eller i et drivhus, hvor det ikke fryser. Hvis man ikke har den mulighed, kan man overdække krukkerne med gran eller en anden form for kuldeisolering.

Planting af roser

Sørg for, at podestedet befinder sig ca. 5 centimeter under jordoverfladen.

Der skal være plads til rosens rødder i plantehullet. Rødderne må helst ikke beskæres. Fyld plantehullet to tredjedele op med jord efter at have anbragt planten i hullet. Vand derpå efter og dæk plantehullet helt til. Stamp jorden forsigtigt ned omkring planten.

Beskæring

De fleste roser bør beskæres i det tidlige forår, umiddelbart inden rosernes vækstperiode begynder.

Beskær rosen med omtanke. For mange snit gør rosenplanten sårbar over for plantesygdomme. Brug også en ren planteskaks, så du ikke fører svampersporer, meldug eller lignende substanser videre til nye planter.

Læs også vores guide til beskæring

Flytning af roser

Flytning af roser er let at foretage, men det skal ske uden for vækstperioden – imellem begyndelsen af oktober og begyndelsen af april.

Vanding af roser

De fleste roser vil helst ikke have det for tørt. De skal vandes ofte i tørre somre. Det skal dog helst ikke være som sprinkling over bladene. Det kan risikere at fremkalde svampe- og meldug-angreb. Det bedste er at vande roserne ved rødderne med en særlig haveslange, der leder vandet ned i jorden. På den måde kan vandet finde ned til rødderne. Det vil tilskynde rodnettet til at søge dybere ned. Hvis der kun er fugtighed på overfladen vi rødderne søge opad.

Grobund

Roser foretrækker veldrænet muldjord, men de trives også fint i lerjord. Hvis lerjorden er alt for tung, kan det betale sig at tilføre noget sand blandet op med spagnum eller kompost.

Gødning

Roser skal gødes – det er et faktum. Mængden, typen og tidspunktet for gødningen afhænger af rosenarten. De remonterede roser, der blomstrer længe, skal typisk gødes tre gange om året. Første gødning skal være, inden væksten går i gang i marts. Anden gang er, når det første hold blomster står i knop. Sidste gang er efter den første blomstring.

Ved engangsblomstrende roser kan man springe den midterste gødning over.

Anvend kunstgødning eller specialgødning til den rosetype, du dyrker. Følg anvisningerne på pakken, hvis du anvender specialgødning målrettet til bestemte sorter af roser.

Lys

Roser trives rigtigt godt i fuld sol. En placering i halvskygge er også fin. Som tommelfingerrel kan man sige, at mindst 6 timers sol er bedst for de fleste arter af roser.

Tilbage til toppen

Klatreroser

Rosensygdomme

Roser kan rammes af mange forskellige plantesygdomme. Der findes dog forholdsregler mod mange af de onder, som kan drive haveejer, der dyrker roser, til vanvid.

Hvis man vil være på den sikre side, skal man gå efter arter som sælges som sygdomsresistente – uden at nogen dog kan garantere 100 % beskyttelse mod plantesygdomme. Det kan også betale sig at holde sig til arter, der er hjemmehørende i det klima og på de breddegrader, hvor roserne dyrkes. Det gør som regel planterne mindre sårbare.

Vil du vide mere om rosensygdomme, så læs idényts store overbliksartikel om rosensygdomme her.

Tilbage til toppen

Mest læste artikler