Gå en flåtfri sommer i møde med dette vidundermiddel

Allerede i foråret begynder det at krible i de lange græsstrå. De danske flåter venter sultent på deres næste bytte. Undgå at blive deres næste offer med dette simple middel.


Mennesker og kæledyr er flåtens sidste måltid

I Danmark har vi mange flåter. Det er vores omskiftelige klima, som giver de små insekter de bedste levevilkår. Så når du går tur med hunden eller lader katten gå frit, skal du være meget opmærksom på eventuelle hjembragte, uønskede gæster. Chancen for at finde et blodsugende kryb i pelsen på dit kæledyr er nemlig stor i forårs- og sommermånederne.

En flåt skal i gennemsnit have ca. 2-3 måltider igennem dens levetid. Det første måltid er ofte blod fra mus eller småfugle. Når den er færdig med sit bytte, giver den selv slip. Men når sulten igen trænger sig på, løfter den sine forben og afventer sit næste (og større) bytte. Flåtens næste offer er ofte mennesker, hunde, katte eller rådyr.

Hvis dit kæledyr får en flåt

Hvis du eller dit kæledyr har en flåt siddende, skal du ikke gå i panik. Flåter er kun farlige, hvis de bærer rundt på sundhedsskadelige bakterier. Den mest kendte og frygtede bakterie er den berygtede Borrelia-bakterie, som kan give alvorlige lammelser og muskelsmerter hos både hunde og mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de små blodsugere.

Effektivt middel mod flåter og tæger på hunde og mennesker

Nu kan du heldigvis undgå alt besværet og den urolige følelse i kroppen. Vi har nemlig fundet opskriften på flåternes skræk – og vel at mærke et middel helt uden kemi. Denne mikstur kan flåter simpelthen ikke udstå lugten af, og derfor holder de sig væk.

NB: Brug ikke dette trick på katte!

Du skal bruge:

  • 1 sprayflaske
  • 2,5 dl. vand
  • 5 dl. hvid eddike
  • 2 spsk. vegetabilsk olie
  • 3 spsk. citronsaft, citrusolie eller pebermynteolie

Sådan gør du:

  1. Miks alle ingredienserne i en sprayflaske og ryst omhyggeligt.
  2. Spray forsigtigt eddike-citrus-blandingen på din hunds pels. Undgå kontakt med øjne, øre og mund.
  3. Gentag spray-behandlingen 2-3 gange om dagen, hvis hunden tilbringer hele dagen i det fri på steder, hvor der er stor sandsynlighed for, at der er mange tæger.
  4. Den samme blanding kan også anvendes på mennesker. Tilføj ca. 20 dråber af en duftolie, du holder af (så du undgår at lugte af eddike).

NB: Brug ikke dette trick på katte!

Læs mere om flåtbeskyttelsesmidlet her: Kikn.com

Vaccinition mod borrelia hos hunde

Der findes vaccinationsmidler mod borrelia hos hunde, men det er usikkert, hvor virksomme de er at bruge. Værdien af vaccination mod borrelia hos hunde er ifølge den svenske lægemiddelsstyrelse (Läkermedelsverket) begrænset.

Kontakt en dyrlæge for nærmere information, hvis du ønsker at vaccinere din hund. 

Hunde danner antistoffer mod bakterier fra flåter

Mellem 15 og 20 procent af alle danske hunde har allerede dannet antistof mod borrelia. Det viser en dansk undersøgelse. Det indikerer, at hunde har gode muligheder for at modstå bid inficerede flåt ved hjælp af eget immunsystem

Det samme gør sig gældende for en anden alvorlig sygdom, som flåter også kan overføre – den såkaldte anaplasmose, der stammer fra bakterien Anaplasma phagocytophilia. Omkring 25 procent af alle danske hunde havde i den omtalte danske undersøgelse (fra 2004) allerede dannet antistoffer mod anaplasma-bakterien.

Kontakt eventuelt dyrlægen

Der findes også andre kemiske beskyttelsesmidler mod flåter. Forhør dig hos dyrlægen, hvis du foretrækker en anden og mere kemisk form for beskyttelse mod flåter i stedet for den 100 % naturlige spraybeskyttelse, vi har omtalt her på denne side.

Læs mere om flåter på kæledyr på netdyredokor.

Mest læste artikler