Rød solhat kaldes også for Purpursolhat. Kært barn har mange navne.
Rød solhat kaldes også for Purpursolhat. Kært barn har mange navne. Foto: iStock

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes helende blomst her.

Fakta om Rød solhat 

  • Dansk navn: Rød solhat, Purpursolhat eller eller Have-purpursolhat
  • Latinsk navn: Echinacea purpurea
  • Engelsk navn: Purple coneflower eller Hedge coneflower

Populære arter af solhat

  • Stråle-solhat, Rudbeckia fulgida. Selvom Rød solhat og Stråle-solhat deler navn, så er de to blomster ikke af samme slægt. De er kun i samme famlie (Asteraceae).
  • Kæmpesolhat, Rudbeckia laciniata. Kæmpesolhatten er også en del af søsterslægten, Rudbeckia. Den kan blive op til 2 meter høj.
  • Der avles flittigt på den røde solhat. Der findes i dag sorter i alle mulige nuancer: Hvid, gul, orange, grøn - og flere endnu. De bærer maleriske navne som August Königin, Coconut Lime, Fatal Attraction, Harvest Moon, Virgin og Green Envy.

Oprindelse

Rød solhat - undertiden også kaldet for Purpursolhat - hører hjemme i Nordamerika. Den er navnlig udbredt på prærien i USA på områder, hvor der er meget sol, tørt, og vinterkulde er normalt. Purpursolhat kan også findes visse steder i Canada. Stråle-solhatt, Rudbeckia fulgida, er også hjemmehørende i USA - hovedsageligt i den østlige del af landet.

Rød solhat er en del af solsikke-slægten (Heliantheae). Begge blomster er kurveblomster. Kurveblomster er kendetegnet ved at bestå af mange små blomster, der sidder tæt sammen på blomsterstanden.

Purpursolhat i Danmark

Rød Solhat er blevet en stor stjerne i mange staudebede i Danmark. Planten er let at dyrke, når bare den får meget sol. Derfor skal den den skal altid have den mest solfyldte plads i staudebedet, hvor den kan stråle over de andre planter som en rigtig stjerne. Rød solhat er ikke vildtvoksende i Danmark.

Rød solhats udseende

Rød solhat er en flerårig staude. Den bliver mellem 50 cm og 150 cm høj. Blomsten er en kurveblomst med et konisk-formet, mørkt blomsterhoved. Rød solhat består ligesom blandt andet solsikken, som den er nært beslægtet med, af mange små blomster. I randen rundt om det koniske blomsterhoved sidder de tungeformede blomsterblade. Disse medvirker til at tiltrække bier og sommerfugle.

I løbet af blomstringssæsonen hvælver blomsterhovedet sig opad, samtidig med at randblomstrerne begynder at bøje nedad. Når Rød solhat afblomstrer bliver blomsterhovedet siddende, mens randblomsterne falder af.

Rød solhats stængel er kraftig obg ru. Bladene er mørkegrønne og ægformede eller lancetformede. Rodden er kraftig og dybtgående.

Der findes varianter af rød solhat, som hverken er røde eller purpur. Rød solhat (Echinacea purpurea) kan såldes også optræde som rød, violet, lyserød, orangem, hvid og grøn.

Såning og plantning af Rød solhat

Vil du plante purpursolhat, så skal det hels være om foråret. Grav et plantehul og gør jorden i bunden løs. Hullet skal være så dybt, så du ikke behøver at bøje rødderne. 

Vil du gerne forlænge Rød solhats blomstring i bedet, kan du nippe blomsterkronerne af på nogle af blomsterne tidligt på sæsonen, så vil planten begynde at udvikle en blomst på et nyt skud.

Formering af Purpursolhat

Såning af Rød solhat bør foregå om foråret. Du kan enten samle frø fra egne blomsterstande eller købe breve med frø i plantecentret. 

Samler du frø fra dine egne afblomstrede Røde solhatte, så skal du huske at Rød solhat er kuldkimer-frø: de skal have mærket frosten om rødderne i løbet af vinteren for at kunne begynde at spire om foråret.

Det er vanskeligt at få succes med deling af rød solhat. Rodnettet bryder sig ikke om at blive forstyrret.

Læs også: Sådan planter du flere sorter og farver af tulipaner sammen med succes

Rød solhats blomstring

Purpursolhat blomstrer fra juli og helt ind i sensommeren til september og oktober måned. Det første år blomstrer planten først i september. De næste år påbegyndes blomstringen allerede i juli.

Lys

Rød solhat skal have masser af sol. Der skal helt ikke være andre planter, der skygger for solhatten. Purpursolhat kan vokse i halvskygge, men ikke i hel skygge.

Grobund

Rød solhat skal helt placeres højt i terrænet, hvor blomsten ikke får skygge fra andre planter. Rød solhat trives bedst i tør, veldrænet jord. Rød solhat skal derimod helst ikke stå i en jord, der er for tung og våd.

Vanding

Rød solhat skal i Danmark meget sjældent vandes. Purpursolhatten kommer fra de tørre nordamerikanske prærier, hvor nedbøren er sparsom. Derfor er udfordringen i Danmark i snarere at holde planten tilstrækkelig tær. Meget våde jordbundsforhold bør i hvert fald undgås. Hvis sommeren er meget tør, kan der suppleres med en let gang vanding en gang imellem.

Gødning

Rød solhat står ofte i meget mager jord på de nordamarikanske prærier. Dens blomstring og vækst bliver dog rigere, hvis den får næring og helst om foråret.

   
En blomstrende rød solhat-mark med en enkelt humlebikunde i butikken.   

Andre facts om Rød solhat

Rød solhat som alternativ medicin

Rød solhat er en stor sællert som homeopatisk medicinsk. Der er mange, der bruger præparater med udtræk fra Rød solhat som værn mod forkølelse og for at styrke immunforsvaret. Det drejer sig for eksepel om produkter som Alfred Vogels Echinaforce, der tages som dråber.

Denne type dråber fremstilles ved at lave alkoholudtræk af de overjordiske dele af planten. Tørrede rødder, der er mindst tre år gamle, bruges også i blandingen. Der kan også indgå andre sorter af solhat i den homeopatiske medicin. Der fremstilles også tandpaster, crème og halspastiller med udtræk fra Echinacea purpurea.

Indianernes lægeplante

Rød solhat har været brugt og bruges stadig af nordamerikanske indianerne til alle mulige helende formål såsom sårheling, brandsår, insektbid, tandpine, halsinfektioner, hoste og slangebid.

13. maj 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...