Foto: Istockphoto

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Fakta om Pelargonie

  • Dansk navn: Pelargonie
  • Engelsk navn: Pelargonie
  • Latinsk navn: Pelargonium (fra det græske pelargos som betyder stork. Refererer til frugtens storkelignende næb, hvorfor pelargonierne siges at være en del af storkenæbsfamilien)

Populære arter

Der findes mere end 250 forskellige arter indenfor stauder, sukkulenter og buske. Disse kan inddeles i fire, overordnede grupper:

  • Zonale pelargonier (pelargonium zonale)
  • Engelske pelargonier (pelargonium grandiflorum)
  • Hængepelargonier (pelargonium peltatum)
  • Duftpelargonier (pelargonium graveolens)

Pelargoniers oprindelse

Pelargonien stammer fra Sydafrika, og blev indført til Europa i midten af 1700-tallet. Mest kendt i Danmark er Dronning Ingrid Pelargonien, som menes at være blevet bragt til Gråsten Slot af netop Dronning Ingrid.

Udseende

Zonale pelargonier er en hybrid (herunder Dronning Ingrid), dvs en krydsning af forskellige arter. Disse er af meget dekorativ karakter, med pletter og zoner (deraf navnet).

Engelske pelargonier, pelargonium grandiflorum, har behårede, og meget finttakkede blade, oftest i mange forskellige farver.

Hængepelargonier, pelargonium peltatum, ligner sukkulenter og har derfor meget vandholdige blade.

Duftpelargonier, pelargonium graveolens, ses primært i farverne hvid, rosa eller lilla. Her er kendetegnet de helt fløjsbløde og velduftende blade.

Pasning af pelargonier

Pelargonier trives godt i potter, da rødderne kan få lov til at ånde. 

Pelargonier kan benyttes i sammenplantninger, men kommer allerbedst til sin ret, hvis de står alene. Her kan de få lys og luft.

Fælles for alle pelargonier er, at de godt kan lide at gro i lidt trange kår. De må derfor godt plantes tæt ved siden af hinanden.

Vanding

Pelargonien kræver regelmæssig vanding. 

Direkte udtørring af jorden skal så vidt som muligt undgås, men modsat skal pelargonien heller ikke overvandes. Pelargonien er nem at holde, så længe den vandes efter vurderet behov.

Levetid

Pelargonier har en forholdsvis lang levetid, så længe de passes og plejes korrekt.

Pelargonien kan som udgangspunkt overvintre, hvis den flyttes inden døre, så snart frostsæsonen begynder (primo oktober). Herefter skal pelargonien vandes ca 1-2 gange om måneden. Optimalt set skal pelargonien stå ved 5-10 grader, men kan sagtens overleve 15-20 grader, så længe den placeres i en lys vindueskarm.

Gødning

Der tilføjes almindelig plantegødning i det vand, som benyttes til vanding af pelargonierne i sommermånederne. Gødningen bruges som næring, og skal kun benyttes til og med slut august, hvorefter pelargonien blot vandes med rent vand.

Formering

Stiklingeformering er helt ideelt for pelargonien, i og med at den hurtigt slår rødder og formerer sig, både i vand og jord.

Tag eventuelt stiklinger af det beskårede stykke pelargonie i marts. Herpå kan stiklingen nå at danne grobund inden maj, hvor sæsonen for pelargonien for alvor begynder.

Anvendelse

Pelargonier er smukke på terassen når de er i fuldt flor, men gør sig også godt som plante i stuen. Den er anvendelig i mange henseender, da den hurtigt slår rødder og formerer sig. 
Ude kan de bruges både i haven eller som pyntegenstand i altankassen.

5. september 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...