Foto: Istockphoto

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Af: Mathilde L. Dahlin, 5. september 2016

Fakta om Pelargonie

  • Dansk navn: Pelargonie
  • Engelsk navn: Pelargonie
  • Latinsk navn: Pelargonium (fra det græske pelargos som betyder stork. Refererer til frugtens storkelignende næb, hvorfor pelargonierne siges at være en del af storkenæbsfamilien)

Populære arter

Der findes mere end 250 forskellige arter indenfor stauder, sukkulenter og buske. Disse kan inddeles i fire, overordnede grupper:

  • Zonale pelargonier (pelargonium zonale)
  • Engelske pelargonier (pelargonium grandiflorum)
  • Hængepelargonier (pelargonium peltatum)
  • Duftpelargonier (pelargonium graveolens)

Pelargoniers oprindelse

Pelargonien stammer fra Sydafrika, og blev indført til Europa i midten af 1700-tallet. Mest kendt i Danmark er Dronning Ingrid Pelargonien, som menes at være blevet bragt til Gråsten Slot af netop Dronning Ingrid.

Udseende

Zonale pelargonier er en hybrid (herunder Dronning Ingrid), dvs en krydsning af forskellige arter. Disse er af meget dekorativ karakter, med pletter og zoner (deraf navnet).

Engelske pelargonier, pelargonium grandiflorum, har behårede, og meget finttakkede blade, oftest i mange forskellige farver.

Hængepelargonier, pelargonium peltatum, ligner sukkulenter og har derfor meget vandholdige blade.

Duftpelargonier, pelargonium graveolens, ses primært i farverne hvid, rosa eller lilla. Her er kendetegnet de helt fløjsbløde og velduftende blade.

Pasning af pelargonier

Pelargonier trives godt i potter, da rødderne kan få lov til at ånde. 

Pelargonier kan benyttes i sammenplantninger, men kommer allerbedst til sin ret, hvis de står alene. Her kan de få lys og luft.

Fælles for alle pelargonier er, at de godt kan lide at gro i lidt trange kår. De må derfor godt plantes tæt ved siden af hinanden.

Vanding

Pelargonien kræver regelmæssig vanding. 

Direkte udtørring af jorden skal så vidt som muligt undgås, men modsat skal pelargonien heller ikke overvandes. Pelargonien er nem at holde, så længe den vandes efter vurderet behov.

Levetid

Pelargonier har en forholdsvis lang levetid, så længe de passes og plejes korrekt.

Pelargonien kan som udgangspunkt overvintre, hvis den flyttes inden døre, så snart frostsæsonen begynder (primo oktober). Herefter skal pelargonien vandes ca 1-2 gange om måneden. Optimalt set skal pelargonien stå ved 5-10 grader, men kan sagtens overleve 15-20 grader, så længe den placeres i en lys vindueskarm.

Gødning

Der tilføjes almindelig plantegødning i det vand, som benyttes til vanding af pelargonierne i sommermånederne. Gødningen bruges som næring, og skal kun benyttes til og med slut august, hvorefter pelargonien blot vandes med rent vand.

Formering

Stiklingeformering er helt ideelt for pelargonien, i og med at den hurtigt slår rødder og formerer sig, både i vand og jord.

Tag eventuelt stiklinger af det beskårede stykke pelargonie i marts. Herpå kan stiklingen nå at danne grobund inden maj, hvor sæsonen for pelargonien for alvor begynder.

Anvendelse

Pelargonier er smukke på terassen når de er i fuldt flor, men gør sig også godt som plante i stuen. Den er anvendelig i mange henseender, da den hurtigt slår rødder og formerer sig. 
Ude kan de bruges både i haven eller som pyntegenstand i altankassen.

5. september 2016 Mathilde L. Dahlin
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...