Påskeliljen, Narcissus Pseudonarcissus i fuldt flor
Påskeliljen, Narcissus Pseudonarcissus i fuldt flor Foto: iStock

Påskelilje - plantips til den gule, guddommelige og giftige blomst

 

Bliv en mester i at dyrke påskeliljer i din have med vores enkle plantetips. Se, hvordan du sætter løgene, og hvordan du undgår påskeliljens gift.

Fakta om Påskelilje

  • Dansk navn: Påskelilje
  • Engelsk navn: Daffodil
  • Latinsk navn: Narcissus Pseudonarcissus (almindelig påskelilje)

Populære arter

Påskeliljen Narcissus Pseudonarcissus er en staude, som hører ind under Narcissus-slægten. I denne slægt findes omkring 50 forskellige arter, hvoraf specielt to af disse er mest udbredt i Danmark: påskeliljen og pinseliljen.

Herhjemme kender vi bedst påskeliljen (den almindelige påskelilje), som oftest forvekles med pinseliljen Narcissus Poeticus. Påskelilje-familien kaldes Amaryllidaceae, og tæller omtrent 30 danskkendte arter.

Oprindelse

Påskeliljen vokser primært i Vest- og Centraleuropa, og stammer fra Middelhavsområdet. 

Påskeliljens udseende 

Påskeliljen er kendetegnet ved den fine, gule farve. Hver stængel bærer kun én blomst, som består af seks blade. Disse udgør blomstens krave, og samles omkring blomstens kronrør. Påskeliljen har en højde på ca 25-30 cm, fra jorden og op.

Der findes utallige hybrider indenfor påskeliljefamilien, og disse kan variere meget i farven, men som oftest er kraven lysere end selve kronrøret.

Plantning af påskeliljer

At plante påskeliljer kræver som udgangspunkt et påskeliljeløg.

  • Løget skal sættes ca. dobbelt så dybt i jorden, som løget er stort, men gerne ca. 10-15 cm nede i jorden.
  • Løgene skal plantes i det tidlige efterår - altså inden frosten sætter ind. På dette tidspunkt kan løgene nå at danne et rodnet og fæstne sig i jorden.
  • Påskeliljens løg skal ikke placeres direkte op ad hinanden, men med en afstand på ca 10-12 cm.

Størrelsen på løget har afgjort betydning, i og med at du her får flere påskeliljeblomster. Jo større påskeliljeløg, des flere smukke blomster.

Pasning og vanding 

I påskeliljens vækst- og blomstringsperiode vil blomsten gerne have en del vand. Så snart påskeliljen er afblomstret, kræver den et mere tørt og lunt miljø.

Gødning til påskeliljer

Som udgangspunkt kræver påskeliljen ikke gødning for at spire og gro, men en smule almindelig blomstergødning uden for meget kvælstof kan passende tilføjes bedets overflade.

Påskeliljen i vaser

Påskeliljen er meget anvendelig som snitblomst, hvilket vil sige at den er idéel at dyrke, for efterfølgende at skære eller snitte den og sætte den i en vase. Påskeliljen må ikke anbringes i det samme vand som andre blomster, da påskeliljen udskiller et giftig sekret i vandet, som de fleste andre snitblomster ikke trives med. 

Påskeliljen som sovende blomst

Oftest købes påskeliljer som en sovende blomst, hvilket vil sige at de først springer ud, når de får varme og vand. 

Den giftige påskelilje

Påskeliljen er meget giftig, og kan fremkalde hudirritation. Det er specielt påskeliljens løg, som man så vidt muligt skal undgå at have for meget kontakt med. Saften fra denne indeholder bl.a. oxalsyre.

Almindelig håndtering af løgene, når man sætter dem eller graver dem op ved flytning, er dog stort set uden risiko. Hudirritation forudsætter som regel, at man selv dels har åbne sår på hænderne, og at der dels også er opstået snit i løgene, der har fået saften til at løbe.

Også værd at vide om påskeliljer...

Oprindelsen

Der er vidnesbyrd om dyrkning af påskeliljer så langt tilbage som 200 år f.kr.

Påskelilje på græsk

Påskelijen har været vigtig for de gamle grækere. Selve ordet Narcissus stammer netop fra græsk mytologi. Narkissos var en ung græker, der var utroligt betaget af sit eget spejlbillede. Da denne Narkissos dødevoksede der en påskelilje frem, netop på dét sted - deraf navnet, Narcissus. Det skal dog nævnes, at der også går andre historier om, hvorfra navnet Narcissus stammer.

Påskelilje på dansk

På dansk kalder vi Narcissus Pseudonarcissus for påskelilje. Det skyldes naturligvis blomsten fremspring netop omkring denne højttid. Man kan dog som regel påskeliljer mindst en måned før påske i bede og haver.

12. september 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...