Påskelilje - plantips til den gule, guddommelige og giftige blomst
Bliv en mester i at dyrke påskeliljer i din have med vores enkle plantetips. Se, hvordan du sætter løgene, og hvordan du undgår påskeliljens gift.
Fakta om Påskelilje
- Dansk navn: Påskelilje
- Engelsk navn: Daffodil
- Latinsk navn: Narcissus Pseudonarcissus (almindelig påskelilje)
Populære arter
Påskeliljen Narcissus Pseudonarcissus er en staude, som hører ind under Narcissus-slægten. I denne slægt findes omkring 50 forskellige arter, hvoraf specielt to af disse er mest udbredt i Danmark: påskeliljen og pinseliljen.
Herhjemme kender vi bedst påskeliljen (den almindelige påskelilje), som oftest forvekles med pinseliljen Narcissus Poeticus. Påskelilje-familien kaldes Amaryllidaceae, og tæller omtrent 30 danskkendte arter.
Oprindelse
Påskeliljen vokser primært i Vest- og Centraleuropa, og stammer fra Middelhavsområdet.
Påskeliljens udseende
Påskeliljen er kendetegnet ved den fine, gule farve. Hver stængel bærer kun én blomst, som består af seks blade. Disse udgør blomstens krave, og samles omkring blomstens kronrør. Påskeliljen har en højde på ca 25-30 cm, fra jorden og op.
Der findes utallige hybrider indenfor påskeliljefamilien, og disse kan variere meget i farven, men som oftest er kraven lysere end selve kronrøret.
Plantning af påskeliljer
At plante påskeliljer kræver som udgangspunkt et påskeliljeløg.
- Løget skal sættes ca. dobbelt så dybt i jorden, som løget er stort, men gerne ca. 10-15 cm nede i jorden.
- Løgene skal plantes i det tidlige efterår - altså inden frosten sætter ind. På dette tidspunkt kan løgene nå at danne et rodnet og fæstne sig i jorden.
- Påskeliljens løg skal ikke placeres direkte op ad hinanden, men med en afstand på ca 10-12 cm.
Størrelsen på løget har afgjort betydning, i og med at du her får flere påskeliljeblomster. Jo større påskeliljeløg, des flere smukke blomster.
Pasning og vanding
I påskeliljens vækst- og blomstringsperiode vil blomsten gerne have en del vand. Så snart påskeliljen er afblomstret, kræver den et mere tørt og lunt miljø.
Gødning til påskeliljer
Som udgangspunkt kræver påskeliljen ikke gødning for at spire og gro, men en smule almindelig blomstergødning uden for meget kvælstof kan passende tilføjes bedets overflade.
Påskeliljen i vaser
Påskeliljen er meget anvendelig som snitblomst, hvilket vil sige at den er idéel at dyrke, for efterfølgende at skære eller snitte den og sætte den i en vase. Påskeliljen må ikke anbringes i det samme vand som andre blomster, da påskeliljen udskiller et giftig sekret i vandet, som de fleste andre snitblomster ikke trives med.
Påskeliljen som sovende blomst
Oftest købes påskeliljer som en sovende blomst, hvilket vil sige at de først springer ud, når de får varme og vand.
Den giftige påskelilje
Påskeliljen er meget giftig, og kan fremkalde hudirritation. Det er specielt påskeliljens løg, som man så vidt muligt skal undgå at have for meget kontakt med. Saften fra denne indeholder bl.a. oxalsyre.
Almindelig håndtering af løgene, når man sætter dem eller graver dem op ved flytning, er dog stort set uden risiko. Hudirritation forudsætter som regel, at man selv dels har åbne sår på hænderne, og at der dels også er opstået snit i løgene, der har fået saften til at løbe.
Også værd at vide om påskeliljer...
Oprindelsen
Der er vidnesbyrd om dyrkning af påskeliljer så langt tilbage som 200 år f.kr.
Påskelilje på græsk
Påskelijen har været vigtig for de gamle grækere. Selve ordet Narcissus stammer netop fra græsk mytologi. Narkissos var en ung græker, der var utroligt betaget af sit eget spejlbillede. Da denne Narkissos døde, voksede der en påskelilje frem, netop på dét sted - deraf navnet, Narcissus. Det skal dog nævnes, at der også går andre historier om, hvorfra navnet Narcissus stammer.
Påskelilje på dansk
På dansk kalder vi Narcissus Pseudonarcissus for påskelilje. Det skyldes naturligvis blomsten fremspring netop omkring denne højttid. Man kan dog som regel påskeliljer mindst en måned før påske i bede og haver.
Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende
Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.
Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...
Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...
Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...
Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...
Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...
De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.
Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade
Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...
Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise
Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...
Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær
Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.
Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst
Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...
Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt
Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...
Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have
Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.
Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse
Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...
Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter
Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...
Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed
Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.
Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante
Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...
Orkidé - blomsternes blomst
Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...