Nellike er en klassisk sommerblomst, som er vellidt af de fleste.
Nellike er en klassisk sommerblomst, som er vellidt af de fleste. Foto: Getty Images

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Nellike er en gammel kulturplante, som omfatter omkring 300 arter. Nellike er blevet dyrket i årtusinder, og en flittig forædling af planten har gjort, at der i dag er registret over 30.000 forskellige sorter. Med sine farvestrålende og velduftende blomster er nellike populær i mange dele af verden, hvor den udgør både nationalblomst og fredssymbol. 

Nellikes navn

    • Dansk: Nellike

    • Engelsk: Dianthus

    • Latin: Dianthus caryophyllus

Oprindelse 

Nellike har oprindelse i Asien, Sydeuropa og Afrika med naturligt habitat i bjergegne og strandområder. Nellike har en lang historie som kulturplante, og blev dyrket af romerne helt tilbage til 50 år f.kr. 

Nellikes latinske navn er Dianthus, som er en sammensætning af de to ord ‘dios’ og ‘anthos’, som betyder henholdsvis  ‘gud’ og ‘blomst’ - altså gudeblomst. Flere lande, heriblandt Spanien, har Nellike som nationalblomst. 

I symbolikken spiller nellike også en særlig rolle. Den hvide nellike symboliserer renhed, barmhjertighed og kærlighed. Den lyserøde nellike symboliserer Jomfru Maria, og den røde nellike symboliserer lidenskab og ægteskab. Den røde nellike er endvidere fredssymbol og har undertiden været tegn for socialisme. 

Nellikes udseende 

Nellike er en urtelignende plante, som er både enårig, toårig og staude. Generelt betegnes planten som en staude, hvilket også er tilfældet for langt de fleste arter. Farven på blomsten varierer sig fra svag lyserød til mørk bordeaux med hvide eksemplarer imellem. Kultiverede sorter kan fås i farverne blå og orange. Blomsten har enkeltfarvede eller flerfarvede kronblade med takket eller frynset rend. 

Planten har almindeligvis en tæt, grågrøn vækst med modsatvoksende, lancetformede blade. Nogle sorter har en opret vækst, mens andre har en nedliggende og krybende vækst.   

Nellike med sommerfugl

Nellikes egenskaber

Der er mange grunde til, at den prægtige sommerblomst er populær som pryd- og nytteplante. Udover blomstens duft og skønhed har planten flere egenskaber, der gør den særlig eftertragtet.  

Med sin lange holdbarhed, slanke stilke og prangende farver, egner nellike sig fantastisk som snitblomst. De afskårne blomster kan holde op til tre uger i vase, hvis du skifter vandet regelmæssigt.

Mange sorter har spiselige og velsmagende kronblade. I både kager og konfekt kan de smukke blade tilføje æstetik og fine smage. Bemærk, at det kun er de velduftende eksemplarer, der har egentlig gastronomisk værdi.

I haven er nellike god af flere årsager. Blandt andet tiltrækker blomsten mange nytteinsekter. Den krydrede duft og høje pollenværdi tiltrækker både sommerfugle og honningbier i stort antal. 

Populære arter af nellike

Havenellike (Dianthus caryophyllus): Havenellike bliver 20 til 80 centimeter høj. Havenellike bliver ofte betragtet som enårig, selvom mange sorter er toårige, eller endda flerårige. Havenellike er en særlig populær art på grund af sine store og fyldige blomster. Havenellike blomstrer fra juni til september og egner sig godt som snitblomst.

Studenternellike (Dianthus barbatus): Studenternellike er ligeledes en populær art. Stauden bliver 30-75 centimeter høj. Modsat mange af de andre sorter, blomstrer studenternellike i klynger med op til 30 blomster per stilk. Studenternellike tiltrækker mange sommerfugle og bier. Studenternellike blomstrer fra juni til august.  

Pudenellike (Dianthus gratianopolitanus): Pudenellike er også en flerårig plante. Pudenelliker  bliver op til 40 centimeter høj afhængig af sort. Blomsterne har en lyserøde til mørk rosa farve med takkede kronblade. Pudenellike er særlig velduftende. Pudenellikes blomstring starter allerde i maj og slutter i juni. 

Bakkenellike (Dianthus deltoides): Bakkenellikes vækst er nedliggende og tæppedannende og bliver væsentlig bredere end høj. Stauden bliver 20 centimeter høj og blomstrer fra juni til august. Kronbladene har en bourdoux til pink farve med en mørk ring nær svælget. Blomsterne åbner sig kun ved solskin.  

Fjernellike (Dianthus plumarius): Fjernellike har en krybende, nedliggende vækst og kan blive op til 30 centimeter høj. Blomsten varierer i farve, alt efter sort, og kan være alt fra lilla til hvid. Fjernellikes kronblade er frynsede og fjerlignende i randen, heraf navnet. Fjernellike har en sød og krydret duft og blomstrer i juni til juli.    

Lyserøde nelliker med to nuancer og takket kant

Såning og plantning af nellike 

Nellike sælges ofte i potte og kan udplantes i bede, krukker eller placeres indenfor i vindueskarmen eller i altankassen. Nellike bør plantes i normal til kalkrig og porøs jord i en dybde, der svarer til pottens mål. Hvis du sætter flere planter, skal de stå med 15-30 centimeters afstand fra hinanden, alt efter sort. Planterne kan sættes i maj måned, når der ikke længere er risiko for frostgrader. 

Du kan også vælge at plante nellike fra frø. Dette gøres ved at forkultivere planten indendørs i marts-april måned og udplante den i haven i maj. Du kan også så frøene direkte på friland i maj-juli. De toårige sorter kan sås på friland i august-september og vil kvittere med blomster den følgende sommer.

Nellikes blomstringsperiode

Nillekes blomstringsperiode afhænger af sort, men sæsonen varer fra maj til september. Hvis du nipper visne blomsterhoveder af planterne, kan nogle sorter blomstre to gange årligt - i foråret og i efteråret. 

Pasning og pleje 

Nellike er en nøjsom plante, der ikke kræver meget pasning og pleje. Nellike trives med lys og læ, hvorfor du bør plante den et solrigt sted i haven uden for mange skyggetimer. Generelt bør planten få mindst seks solskinstimer i døgnet. 

Nogle sorter kan klare sig uden vanding, men som udgangspunkt bør du vande dine planter regelmæssigt gennem sommeren. Det er en god idé at lade jorden omkring planten tørre en lille smule ud mellem hver vanding. Nellike sætter desuden pris på en veldrænet jord. 

Nellike har godt af en gødning i ny og næ, for at kunne sætte flere og fyldigere blomster. En enkelt gødning om måneden kan gøre arbejdet. Knips de visne blomster af planten, så den ikke skal bruge energi på frødannelse. På den måde kan den koncentrere sig om at sætte endnu flere blomster.

Kryddernellike er ikke i nellikefamilien 

Kryddernellike, ofte benævnt nellike, er en af julens mest gængse krydderier. Til trods for navnet, er kryddernellike ikke beslægtet med nellikeblomsten. I stedet stammer krydderiet fra et nelliketræ, som kan blive op til 12 meter højt. 

Nellike er også et pigenavn

I Danmark er der tradition for at navngive piger efter krydderier og blomster. Rose, Viola og Mynte er navne, du måske er stødt på, men faktisk er Nellike også på listen af godkendte navne. Der findes imidlertid kun tre personer med navnet Nellike i Danmark. 

11. september 2020
Mere om Planteleksikon

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...