Monstera – Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til både plantning, pasning og formering af din Monstera.

Monstera er med sine store, dekorative blade en af de mest populære stueplanter. Planten vokser tilmed hurtigt og er nem at holde. Her kan du lære alt om Monstera-planten og finde ud af, hvordan du passer og plejer din Monstera bedst.

Monstera-plantens navn

Monstera-plantens rigtige navn er Monstera deliciosa. Planten går også under navnet ‘Fingerfilodendron’, da den er særligt kendt for sine fingerlignende blade.

Planten går derudover under navnet ‘Bloggerplanten’ grundet dens popularitet blandt diverse bloggere og instagrammere på internettet, der har været med til at udbrede kendskabet til planten de seneste par år.

Planten fra Mexico

Monstera hører oprindeligt hjemme i de tropiske regnskove i Nord- og Centralamerika, særligt i det sydlige Mexico og i Guatemala. Her er den udviklet til at klatre op ad træer med sine luftrødder og blive op til 18 meter høj.

Der findes forskellige teorier om, hvorfor bladene er hullede. Den første teori går på, at hullerne i bladene maksimerer plantens overfladeareal, hvilket gør, at den kan optage mere sollys på bunden af regnskoven.

Den anden teori går på, at hullerne i bladene gør den mere hårdfør over for regnskovens tropiske regnskyl, da vandet ikke samler sig på bladene og dermed tynger eller ødelægger planten.


Monstera-plantens blade er hårdføre over for regnskovens blæst og regn.

Pasning af Monstera

Du skal være særligt opmærksom på, hvor meget lys og vand, du udsætter din Monstera for.

Hvor meget lys behøver en Monstera?

Du skal placere din plante lyst, men ikke i direkte sollys. Stil den derfor ikke i vindueskarmen.

Du vil ofte selv kunne fornemme, om din plante får for lidt eller meget lys. Får den for meget direkte lys, vil bladene blive gule. Får den for lidt lys, vil de signifikante huller i bladene blive forhindret i at udvikle sig.

Hvor ofte skal en Monstera vandes?

På trods af, at planten stammer fra regnskoven, har den ikke behov for særlig meget vand. Det er derfor en god ide at lade den tørre ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel skal du vande én gang om ugen. Det bedste tip er dog at mærke efter på jorden en gang imellem, om planten trænger til vand. Det kan du gøre ved at stikke din fingerspids ned i jorden. Hvis de øverste tre centimeter af jorden er tør, er det tid til at vande.

Sådan holder du styr på din Monstera

Monstera vokser særdeles hurtigt og kan blive op til 2,5 meter høj i danske dagligstuer. Hvis du gerne vil have, at din plante skal vokse sig stor, kan du gøde den en gang om måneden i forårs- og sommermånederne.

I takt med at din plante vokser, er det en god ide at støtte den. Monstera er nemlig en krybende plante, hvilket vil sige, at den vokser sidelæns i stedet for opad. Et godt tip er at binde den fast til en mospind eller en snor i loftet, så den holdes oprejst.


Som tommelfingerregel skal du vande din Monstera én gang om ugen.

Omplantning af Monstera

Ofte købes en Monstera allerede i en potte. Det er dog en god ide at omplante den cirka én gang om året grundet dens store rodnet.

  • Plant din Monstera i en ny potte med en luftig pottemuld, der er rig på sphagnum.

  • Det kan være en god ide at sætte en mospind ned i krukken, som planten kan støtte sig til.

  • En meget stor plante har ikke behov for omplantning. Her kan det i stedet være en god ide at udskifte det øverste jordlag i potten.


Det er en god ide at omplante din Monstera cirka én gang om året.

Formering af Monstera

Det er muligt at formere sin Monstera på to måder: Ved deling og ved stiklinger.

Formering ved deling

En ældre plante kan formeres ved deling. Planten tages ud af sin oprindelige potte, og rødderne nulres forsigtigt fri for jord. Hvis rødderne relativt let kan skilles ad, er det et tegn på, at den er klar til at blive delt. Når rødderne er fri fra hinanden, vil der ud af hver rodklump kunne blive en ny plante. Den nye plante skal have sin egen potte med frisk jord og have godt med vand.

Formering ved stiklinger

Du kan formere din Monstera ved at lave stiklinger.

  • Find en stængel med en begyndende luftrod. En luftrod er rødder, der vokser over jorden og som typisk bruges til, at planten kan kravle op af et træ.

  • Følg det yderste af en stængel ned til nærmeste led og klip lige under led og luftrod med en ren saks eller kniv.

  • Den nye stikling skal hurtigt plantes i enten vand eller jord.

  • Du kan vælge at plante den i en potte med fugtig jord – både led og luftrod skal være under jorden. Det er vigtigt, at stiklingen er fugtig hele tiden, indtil den sætter rødder.

  • Du kan også sætte din stikling i vand, så du kan følge med i udviklingen af rødderne.

  • Hvis du har sat stiklingen i vand, skal rødderne være cirka 4 centimeter lange, før du kan flytte stiklingen til en almindelig potte. Det tager cirka 3-8 uger.

Du kan sætte din Monstera-stikling i vand, så du kan følge med i udviklingen af rødderne.

Monstera-plantens blomster og frugt

Om sommeren kan ældre planter udvikle blomster under de rette betingelser, der er en temperatur på op til cirka 24 grader og fugtig luft.

Blomsterstanden, der består af grønlige små blomster, omsluttes af et hvidt højblad. Blomsten afløses af en frugt, der er orangegul og dufter som ananas. Frugten er spiselig, når den er moden, men de grønne plantedele er giftige.


Monstera-plantens grønlige små blomster omsluttes af et hvidt højblad.

Tegn på mistrivsel

Selvom Monstera er hårdfør, kan den mistrives, hvis ikke den placeres det rette sted eller passes korrekt. Der er flere gængse tegn på, at din plante mistrives:

Andre Monstera-sorter

Monstera er en slægt med omkring 50 sorter. Udover Monstera deliciosa, der er den mest kendte og populære plante i Monstera-slægten, findes der også andre populære sorter.

Monstera adansonii

Monstera adansonii kaldes ‘Swiss Cheese Plant’ og ‘Monkey Mask’. Sorten er kendt for sine hjerteformede og hullede blade, der er mindre end bladene på en Monstera deliciosa.


Monstera adansonii med sine hjerteformede, hullede blade.

Monstera minima

Monstera minima forveksles ofte med ’storesøsteren’ Monstera deliciosa, også kaldet Fingerfilodendron, men har mindre blade og en hurtigere tilvækst.


Monstera minima har mindre blade end den gængse Monstrea deliciosa.

Tilbage til oversigten.

Mest læste artikler