Monstera er nem at holde, hvis du placerer den i indirekte sollys.
Monstera er nem at holde, hvis du placerer den i indirekte sollys. Foto: Getty Images

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til både plantning, pasning og formering af din Monstera.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 27. oktober 2020

Monstera er med sine store, dekorative blade en af de mest populære stueplanter. Planten vokser tilmed hurtigt og er nem at holde. Her kan du lære alt om Monstera-planten og finde ud af, hvordan du passer og plejer din Monstera bedst.

Monstera-plantens navn

Monstera-plantens rigtige navn er Monstera deliciosa. Planten går også under navnet 'Fingerfilodendron', da den er særligt kendt for sine fingerlignende blade.

Planten går derudover under navnet 'Bloggerplanten' grundet dens popularitet blandt diverse bloggere og instagrammere på internettet, der har været med til at udbrede kendskabet til planten de seneste par år.

Planten fra Mexico

Monstera hører oprindeligt hjemme i de tropiske regnskove i Nord- og Centralamerika, særligt i det sydlige Mexico og i Guatemala. Her er den udviklet til at klatre op ad træer med sine luftrødder og blive op til 18 meter høj.

Der findes forskellige teorier om, hvorfor bladene er hullede. Den første teori går på, at hullerne i bladene maksimerer plantens overfladeareal, hvilket gør, at den kan optage mere sollys på bunden af regnskoven.

Den anden teori går på, at hullerne i bladene gør den mere hårdfør over for regnskovens tropiske regnskyl, da vandet ikke samler sig på bladene og dermed tynger eller ødelægger planten.


Monstera-plantens blade er hårdføre over for regnskovens blæst og regn.

Pasning af Monstera

Du skal være særligt opmærksom på, hvor meget lys og vand, du udsætter din Monstera for.

Hvor meget lys behøver en Monstera?

Du skal placere din plante lyst, men ikke i direkte sollys. Stil den derfor ikke i vindueskarmen.

Du vil ofte selv kunne fornemme, om din plante får for lidt eller meget lys. Får den for meget direkte lys, vil bladene blive gule. Får den for lidt lys, vil de signifikante huller i bladene blive forhindret i at udvikle sig.

Hvor ofte skal en Monstera vandes?

På trods af, at planten stammer fra regnskoven, har den ikke behov for særlig meget vand. Det er derfor en god ide at lade den tørre ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel skal du vande én gang om ugen. Det bedste tip er dog at mærke efter på jorden en gang imellem, om planten trænger til vand. Det kan du gøre ved at stikke din fingerspids ned i jorden. Hvis de øverste tre centimeter af jorden er tør, er det tid til at vande.

Sådan holder du styr på din Monstera

Monstera vokser særdeles hurtigt og kan blive op til 2,5 meter høj i danske dagligstuer. Hvis du gerne vil have, at din plante skal vokse sig stor, kan du gøde den en gang om måneden i forårs- og sommermånederne.

I takt med at din plante vokser, er det en god ide at støtte den. Monstera er nemlig en krybende plante, hvilket vil sige, at den vokser sidelæns i stedet for opad. Et godt tip er at binde den fast til en mospind eller en snor i loftet, så den holdes oprejst.


Som tommelfingerregel skal du vande din Monstera én gang om ugen.

Omplantning af Monstera

Ofte købes en Monstera allerede i en potte. Det er dog en god ide at omplante den cirka én gang om året grundet dens store rodnet.

  • Plant din Monstera i en ny potte med en luftig pottemuld, der er rig på sphagnum.

  • Det kan være en god ide at sætte en mospind ned i krukken, som planten kan støtte sig til.

  • En meget stor plante har ikke behov for omplantning. Her kan det i stedet være en god ide at udskifte det øverste jordlag i potten.


Det er en god ide at omplante din Monstera cirka én gang om året.

Formering af Monstera

Det er muligt at formere sin Monstera på to måder: Ved deling og ved stiklinger.

Formering ved deling

En ældre plante kan formeres ved deling. Planten tages ud af sin oprindelige potte, og rødderne nulres forsigtigt fri for jord. Hvis rødderne relativt let kan skilles ad, er det et tegn på, at den er klar til at blive delt. Når rødderne er fri fra hinanden, vil der ud af hver rodklump kunne blive en ny plante. Den nye plante skal have sin egen potte med frisk jord og have godt med vand.

Formering ved stiklinger

Du kan formere din Monstera ved at lave stiklinger.

  • Find en stængel med en begyndende luftrod. En luftrod er rødder, der vokser over jorden og som typisk bruges til, at planten kan kravle op af et træ.

  • Følg det yderste af en stængel ned til nærmeste led og klip lige under led og luftrod med en ren saks eller kniv.

  • Den nye stikling skal hurtigt plantes i enten vand eller jord.

  • Du kan vælge at plante den i en potte med fugtig jord - både led og luftrod skal være under jorden. Det er vigtigt, at stiklingen er fugtig hele tiden, indtil den sætter rødder.

  • Du kan også sætte din stikling i vand, så du kan følge med i udviklingen af rødderne.

  • Hvis du har sat stiklingen i vand, skal rødderne være cirka 4 centimeter lange, før du kan flytte stiklingen til en almindelig potte. Det tager cirka 3-8 uger.

Du kan sætte din Monstera-stikling i vand, så du kan følge med i udviklingen af rødderne.

Monstera-plantens blomster og frugt

Om sommeren kan ældre planter udvikle blomster under de rette betingelser, der er en temperatur på op til cirka 24 grader og fugtig luft.

Blomsterstanden, der består af grønlige små blomster, omsluttes af et hvidt højblad. Blomsten afløses af en frugt, der er orangegul og dufter som ananas. Frugten er spiselig, når den er moden, men de grønne plantedele er giftige.


Monstera-plantens grønlige små blomster omsluttes af et hvidt højblad.

Tegn på mistrivsel

Selvom Monstera er hårdfør, kan den mistrives, hvis ikke den placeres det rette sted eller passes korrekt. Der er flere gængse tegn på, at din plante mistrives:

Andre Monstera-sorter

Monstera er en slægt med omkring 50 sorter. Udover Monstera deliciosa, der er den mest kendte og populære plante i Monstera-slægten, findes der også andre populære sorter.

Monstera adansonii

Monstera adansonii kaldes ‘Swiss Cheese Plant’ og ‘Monkey Mask’. Sorten er kendt for sine hjerteformede og hullede blade, der er mindre end bladene på en Monstera deliciosa.


Monstera adansonii med sine hjerteformede, hullede blade.

Monstera minima

Monstera minima forveksles ofte med ’storesøsteren’ Monstera deliciosa, også kaldet Fingerfilodendron, men har mindre blade og en hurtigere tilvækst.


Monstera minima har mindre blade end den gængse Monstrea deliciosa.

Tilbage til oversigten.

27. oktober 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du...

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...