Foto: Flickr

Magnolietræet – havens stolte skønhed

Når magnolietræet blomstrer i foråret får træet mange beundrende blikke. Læs alt om hvordan du giver træet den bedste pasning, beskæring og pleje her.

Af: Nina Favrelle, 12. november 2015

Fakta om Magnolietræet

Dansk navn: Magnolie træ
Latinsk navn: Magnolia liliiflora
Engelsk navn: Lily magnolia

Populære sorter

Der findes mere en 80 forskellige arter af magnolietræet. Herunder er listet de mest populære:

  • Stjernemagnolie (Magnolia stellata): 2-3 meter stor busk med hvide stjerneformede blomster. Blomster fra marts-april.
  • Åkandemagnolie (Magnolia sieboldii): mellemstor busk med hvide, skålformede blomster og rød midte. Blomstrer fra juni-august.
  • Almindelig magnolie (Magnolia soulangiana): kraftig busk på 4 meter med klokkeformede, duftende blomster. Blomstrer før løvspring og hen i juni.
  • Japansk magnolie (Magnolia kobus): 5-7 meter kegleformet træ med hvide blomster. Blomstrer før løvspring i april-maj.
  • Hårdfør magnolie (Magnolia x loebneri): kraftigt voksende lille træ, som får hvide, stjerneformede blomster i april. Meget hårdfør sort.

Oprindelse

Træet er oprindeligt fra Østasien, Himalaya, det østlige Nordamerika og Mellemamerika. De første magnolietræer kom til Europa for ca. 200 år siden og er siden hen blevet et meget udbredt træ i parcelhuskvarterene.

Magnoliaens udseende

Magnolietræet er rigt blomstrende i forårsmånederne, men med sine krogede grene er træet også en dekorativ vækst på andre tidspunkter af året. Efter blomstringen springer træets lysegrønne løv ud og står smukt indtil efteråret. 

Sæson for blomstring

Man forbinder oftest magnolien med forårsblomstring, men det varierer fra sort til sort.

Beskæring af Magnolia

Træet hader beskæring. Hvis det alligevel er blevet for stort, skal dette helst gøres i maj-juli. For de tidligst blomstrende kan man, uden at ødelægge blomsterknopdannelsen, vente til lige efter blomstringen afsluttes i maj–juni. De typer, der blomstrer efter løvspring, beskæres tidligere på foråret i april. Jo kraftigere beskæring desto voldsommere reaktion vil træet give med lodrette vanris.

Plantning og flytning

Magnolien trives i et kalkfri, drænet og let sur jord. Du kan plante magnolien både efteråret og foråret. Træet foretrækker ligesom rododendron at blive placeret i jord, der ligger lidt højere (5-10 cm) end det omgivende terræn. Den er ret sart og tåler dårligt flytning, især jo ældre den bliver.

Grobund

Træet eller busken kan placeres i almindelig næringsrig jord, men foretrækker sur jord.

Pasning

Magnolien passer stort sig selv, men hvis du planter det i efteråret, kan det i træets første par år være en god idé at vinterdække det med granris eller tørre blade.

Vanding

Træet eller busken skal kun vandes grundigt lige efter plantning.

Gødning

Hvis magnolietræet gror i surbundsjord, kan man i de første 2-3 år overveje at gøde træet med blandingsgødning i foråret. Ellers har træet normalt ikke et behov for gødning.

Anvendelse

Magnolien bør plantes som solitærbusk, hvor der er plads til at brede sig til alle sider.

Placering

Magnolietræet foretrækker et beskyttet sted i haven med halvskygge eller solrig placering.  

12. november 2015 Nina Favrelle
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...