Løvefods latinske navn - Alchemilla vulgaris - afslører, at planten var en af alkymisternes yndlinge
Løvefods latinske navn - Alchemilla vulgaris - afslører, at planten var en af alkymisternes yndlinge Foto: Istockphoto

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Fakta om Løvefod

  • Dansk navn: Løvefod
  • Engelsk navn: Lady's Mantle
  • Latinsk navn: Alchemilla

Alt om løvefoden

Populære arter

Løvefod, Alchemilla, er en stor planteslægt af stauder. Slægten omfatter mange såkaldt apomiktiske arter, dvs arter som er naturligt forekommende ved ukønnet formering. 

Her er nogle af de mest populære arter af løvefod i Danmark:

  • Almindelig Løvefod - Alchemilla vulgaris
  • Bjerg-Løvefod - Alchemilla alpina
  • Gulgrøn Løvefod - Alchemilla xanthochlora
  • Kaukasisk Løvefod - Alchemilla erythropoda
  • Lodden Løvefod - Alchemilla mollis

Udseende

Løvefod er kendt for sine store, flotte rosetblade. Disse findes i adskillige former og faconer - fra de nyreformede, til de runde og de kattepoteformede. Deraf navnet, løvefod.

Løvefods blomster er gulgrønne (nærmest lys limefarvedt), og de sidder i de fineste kvaste på udvalgte skud. Planten kan blive op til 50 cm høj.

Lodden Løvefod, Alchemilla Mollis, er særligt iøjnefaldende med sine let behårde blade, som de fleste sandsynligvis har set og kan genkende på deres dråbebeklædte blade og skinnende blade efter et regnskyl.

Pasning, vanding og grobund

Løvefødder, som er vildtvoksende i Danmark, er utroligt nemme at få til at spire og gro, så længe de ikke placeres i fuld skygge. Planten skal, som de fleste andre stauder, have sol i ny og næ for at kunne trives.

Det overordnede kendetegn for planten er, at den er meget robust. Derfor kræver løvefod ikke megen opmærksomhed fra en haveejer. Den kan klare sig på stort set alle grobunde - både halvvåde og halvtøre. Ekstrem våd eller ekstrem tør jordbund er løvefod dog ikke begejstret for, ligesom sandbund heller ikke er løvefods foretrukne .

Sæsonen for løvefod er på sit højeste fra maj-juli måned, hvor de små gulgrønne blomster springer ud i et stort blomsterflor.

Såning af løvefod

Løvefod er kendt - og berygtet - for at kunne så sig selv. Dette kan man undgå ved at klippe planten helt i bund efter blomstringsperioden.

Løvefod er generelt meget nem at så, ikke mindst fordi den kan sås hele året rundt. Dette gælder selv i den koldeste vinterperiode. Når man sår løvefod, er det bedst først at blande frøene med en smule løs jord. Derefter drysses mixet direkte på voksestedet. Herpå rives jorden med frøende forsigtigt sammen med jorden på voksestedet.

Anvendelse og yderligere information

I dekoration og som ukrudtsbekæmper

Løvefod er yderst anvendelig som kantplante og som bunddække. Den dræber bundens og bedenes ukrudt ved at omslutte de uønskede gevækster som et spirende tæppe.

Løvefod fremhæver også på smukkeste vis de blomster og planter, som den står sammen med. Som tørringsblomst, i en vase og som dekoration i en buket gør lLøvefod også god figur.

Lægeplante

Løvefod er kendt som en gammel lægeplante, og den har været dyrket og anvendt i Nordeuropa, Mellemeuropa og Rusland i mange hundrede år. 

Løvefod er kendt for at være sårhelende og betændelseshæmmende, og den har også ry for at være god mod mavelidelser. Den har især været benyttet til kvinder med uregelmæssig menstruation og underlivssygdomme. Udover at være sårhelende har Løvefod også en række andre gavnlige egenskaber. Den skulle efter sigende også være et fortræffeligt blodrensningsmiddel samt egne sig som et muskelstyrkende lægemiddel.

Jagten på guld - løvefod i alkymien

Det latinske navn for løvefod, Alchemilla, kommer af det græske Alcymela - som betyder alkymi. For alkymisterne var løvefod nemlig en af de vigtigste planter i jagten på at fremstille guld. 

Kært barn har mange navne

Løvefod kaldes også Maria-kåbe, Fruekjole, Vor Frues Kåbe og Jomfruurt.

Tilbage til toppen

17. oktober 2016
Mere om Planteleksikon

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen til at succes i haven med ranunkler af enhver art i idényts Planteleksikon.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...