Liljekonval – Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomster

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af liljekonvallen her.

Liljekonvallen er en 15-25 cm høj urt, der vokser i skove og krat. I Danmark vokser den typisk i løvskove, nåleskove og på heder.

Planten er meget giftig i alle dens dele, men de klokkeformede, velduftende blomster gør den alligevel værd at dyrke i haven. Læs mere om alt fra liljekonvallens blomster og blade til plantning og pasning her.

Liljekonvallen vokser i danske skove
Liljekonvallen vokser i mange danske skove.

Liljekonvallens navn

Planten er en del af konvalfamilien. På engelsk går den under navnet Lily of the valley. På latin går den under betegnelsen Convallaria majalis.

Liljekonvallens blade, blomster og bær

Liljekonvallen får typisk to blade, der bliver omkring 20 centimeter lange. Bladene sidder formet som et kræmmerhus op ad plantens glatte, lysegrønne stængel. De er glatte og ensartet grønne på begge sider. Bladene er også ovale med hel rand. Ribberne danner et bueformet mønster i bladet.

Planten blomstrer i maj-juni måned, hvor en bladløs stængel bærer de velduftende blomster. Planten får omkring 10-12 blomster, dog lidt flere, når den vokser i haven end i skoven. Blomsterne er snehvide og klokkeformede, og de vokser i en skæv klase. Planten forekommer dog også med svagt lyserøde blomster.

Liljekonvallens blomster og blade
Liljekonvallen får hvide, klokkeformede blomster og grønne blade.

Liljekonval får runde, orangerøde bær i efteråret med blå frø. De modner først efter, at bladene visnet.

Liljekonvallens røde bær
Liljekonvallen får rødorange bær i efteråret.

Plantning af liljekonval

Liljekonval er en langsomtvoksende, bunddækkende og fuldt hårdfør staude. Det er en populær haveplante, som især anvendes som bunddække i de dele af haven, der står i skygge. Dog trives den både i sol og skygge.

Man kan købe planterne til udplantning både forår og efterår. De skal plantes i 3 centimeters dybde i god næringsrig og fugtig havejord med 10 centimeters afstand. Har den først etableret sig i haven, breder den sig ved hjælp af udløbere og danner efterhånden et tæppe i haven.

Liljekonvallens livscyklus

Liljekonvallen er en flerårig bunddækkende plante, der gennemgår forskellige stadier alt efter sæson.

Liljekonval buket
I foråret kan du begynde at lave buketter af liljekonvallen.

Hvor giftig er liljekonval?

Liljekonvallen har fra gammel tid været en velkendt lægeplante på grund af plantens indhold af digitalis-glykosider, der påvirker hjerte og kredsløb. Dog er hele planten meget giftig og kan give hjertestop, hvis man spiser den. Derfor er den forbudt at bruge i Danmark som lægeplante.

Plantens blade gør, at den indimellem forveksles med ramsløg. Dette kan medføre forgiftning, idet ramsløg er spiselig, mens liljekonval er meget giftig. Ramsløg dufter af hvidløg, hvilket er den bedste måde at kende de to fra hinanden.

Husk også at vaske hænder, når du har rørt ved planten, og sørg også for, at børn ikke kan nå hverken blade, blomster, bær eller vand fra vasen, hvis du har planten til at stå indenfor.


Liljekonvallen kan nemt forveksles med ramsløget grundet bladenes næsten identiske udseende.

Formering af liljekonval

Når planten først er etableret, formerer den sig typisk hurtigt ved deling. Den kan enten formere sig vegetativt, dvs. ved vækst i jordstænglen, og generativt, dvs. ved hjælp af de giftige, røde bær.

Liljekonval kan omplantes efter afblomstringen, eller man kan opgrave en del af bestanden til drivning.

Om efteråret opgraves de tykke drivspirer, som allerede rummer begyndelsen til en blomsterstand. De plantes sammen i en dyb potte med veldrænet pottejord, og potterne sættes på et beskyttet sted i haven. Spi­rerne må godt stikke op af jorden, men de bør dækkes med løst sand eller mos for at forhindre udtørring.

Liljekonval formering
Liljekonvallen deler sig hurtigt og danner et bunddække i haven eller skoven.

Liljekonval-sorter

Der findes enkelte sorter af liljekonvallen, der typisk adskiller sig i forhold til plantens blomster.

Her er et udpluk af nogle af de mest populære sorter:

  • Alba får store, hvide blomster.

  • Grandiflora får også store, hvide blomster og en kraftig stilk.

  • Rosea får svagt rosa blomster.

  • Variegata har udvendige rosa striber på sine blomster.

  • Plena har tynde, rosa blomster.

Liljekonval-sorter
Liljekonval-sorten, Rosea, får svagt rosa blomster.

Tilbage til oversigten.

Mest læste artikler