Har du de smukke liljekonvaller i haven?
Har du de smukke liljekonvaller i haven? Foto: Getty Images

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomster

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af liljekonvallen her.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 25. november 2020

Liljekonvallen er en 15-25 cm høj urt, der vokser i skove og krat. I Danmark vokser den typisk i løvskove, nåleskove og på heder.

Planten er meget giftig i alle dens dele, men de klokkeformede, velduftende blomster gør den alligevel værd at dyrke i haven. Læs mere om alt fra liljekonvallens blomster og blade til plantning og pasning her.

Liljekonvallen vokser i danske skove
Liljekonvallen vokser i mange danske skove.

Liljekonvallens navn

Planten er en del af konvalfamilien. På engelsk går den under navnet Lily of the valley. På latin går den under betegnelsen Convallaria majalis.

Liljekonvallens blade, blomster og bær

Liljekonvallen får typisk to blade, der bliver omkring 20 centimeter lange. Bladene sidder formet som et kræmmerhus op ad plantens glatte, lysegrønne stængel. De er glatte og ensartet grønne på begge sider. Bladene er også ovale med hel rand. Ribberne danner et bueformet mønster i bladet.

Planten blomstrer i maj-juni måned, hvor en bladløs stængel bærer de velduftende blomster. Planten får omkring 10-12 blomster, dog lidt flere, når den vokser i haven end i skoven. Blomsterne er snehvide og klokkeformede, og de vokser i en skæv klase. Planten forekommer dog også med svagt lyserøde blomster.

Liljekonvallens blomster og blade
Liljekonvallen får hvide, klokkeformede blomster og grønne blade.

Liljekonval får runde, orangerøde bær i efteråret med blå frø. De modner først efter, at bladene visnet.

Liljekonvallens røde bær
Liljekonvallen får rødorange bær i efteråret.

Plantning af liljekonval

Liljekonval er en langsomtvoksende, bunddækkende og fuldt hårdfør staude. Det er en populær haveplante, som især anvendes som bunddække i de dele af haven, der står i skygge. Dog trives den både i sol og skygge.

Man kan købe planterne til udplantning både forår og efterår. De skal plantes i 3 centimeters dybde i god næringsrig og fugtig havejord med 10 centimeters afstand. Har den først etableret sig i haven, breder den sig ved hjælp af udløbere og danner efterhånden et tæppe i haven.

Liljekonvallens livscyklus

Liljekonvallen er en flerårig bunddækkende plante, der gennemgår forskellige stadier alt efter sæson.

Liljekonval buket
I foråret kan du begynde at lave buketter af liljekonvallen.

Hvor giftig er liljekonval?

Liljekonvallen har fra gammel tid været en velkendt lægeplante på grund af plantens indhold af digitalis-glykosider, der påvirker hjerte og kredsløb. Dog er hele planten meget giftig og kan give hjertestop, hvis man spiser den. Derfor er den forbudt at bruge i Danmark som lægeplante.

Plantens blade gør, at den indimellem forveksles med ramsløg. Dette kan medføre forgiftning, idet ramsløg er spiselig, mens liljekonval er meget giftig. Ramsløg dufter af hvidløg, hvilket er den bedste måde at kende de to fra hinanden.

Husk også at vaske hænder, når du har rørt ved planten, og sørg også for, at børn ikke kan nå hverken blade, blomster, bær eller vand fra vasen, hvis du har planten til at stå indenfor.


Liljekonvallen kan nemt forveksles med ramsløget grundet bladenes næsten identiske udseende.

Formering af liljekonval

Når planten først er etableret, formerer den sig typisk hurtigt ved deling. Den kan enten formere sig vegetativt, dvs. ved vækst i jordstænglen, og generativt, dvs. ved hjælp af de giftige, røde bær.

Liljekonval kan omplantes efter afblomstringen, eller man kan opgrave en del af bestanden til drivning.

Om efteråret opgraves de tykke drivspirer, som allerede rummer begyndelsen til en blomsterstand. De plantes sammen i en dyb potte med veldrænet pottejord, og potterne sættes på et beskyttet sted i haven. Spi­rerne må godt stikke op af jorden, men de bør dækkes med løst sand eller mos for at forhindre udtørring.

Liljekonval formering
Liljekonvallen deler sig hurtigt og danner et bunddække i haven eller skoven.

Liljekonval-sorter

Der findes enkelte sorter af liljekonvallen, der typisk adskiller sig i forhold til plantens blomster.

Her er et udpluk af nogle af de mest populære sorter:

  • Alba får store, hvide blomster.

  • Grandiflora får også store, hvide blomster og en kraftig stilk.

  • Rosea får svagt rosa blomster.

  • Variegata har udvendige rosa striber på sine blomster.

  • Plena har tynde, rosa blomster.

Liljekonval-sorter
Liljekonval-sorten, Rosea, får svagt rosa blomster.

Tilbage til oversigten.

25. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade....

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til både plantning, pasning og formering af din Monstera.

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du...

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...