Foto: iStockphoto

Lavendel - den velduftende middelhavsblomst

Lavendelfarve og lavendelduft - det er der mange, der straks kan fremkalde i bevidstheden også uden at være i nærheden af den smukke halvbusk med oprindelse i middelhavets verden. Læs alt om dyrkning af lavendel og om plantens historie og anvendelse. 

Fakta om lavendel

  • Dansk navn: Lavendel
  • Latinsk navn: Lavendula
  • Engelsk navn: Lavender

Populære arter

  • Lavandula angustifolia: Den mest almindelige lavendel, også kaldet ægte lavendel.
  • Lavandula stoechas: Kaldes også sommerfuglelavendel, pga. blomsten, der giver mindelser om sommerfuglevinger.
  • Lavandula x intermedia: en hybrid lavendel, der er stertil og derfor ikke selvsående.

Antal arter

Der findes 39 arter af lavendel. Lavendel-arten af er en del af mynte-famllien (Lamiaceae).

Lavendlens oprindelse

Lavendlen er er middelhavsplante. Den vokser både vildt og dyrket i blandt andet Frankrig, Spanien (+ De kanariske Øer) og Nordafrika.

Den første beskrivelse af lavendlen stammer fra grækeren Diskorides’ (1. århundrede e. kr). Den beskriver blandt andet hans oplevelse af store lavendelmarker i Frankrig.

Det er i dag også første og fremmest Frankrig, man forbinder med lavendlen, og Frankrig er i dag stadig den største producent af lavendel.

Lavendel i Danmark

Mange lavendel-arter klarer sig fint igennem vinteren i Danmark, selvom det er en Middelhavs-plante. I Middelhavs-landene er lavendlen primært en bjergplante, der vokser oppe i de højere luftlag. Her kan det blive rigtigt koldt om natten og om vinteren. Derfor er f.eks. Ægte Lavendel fuldt vinterprøvet til det danske klima. Andre arter som Lavendula stoechas skal helst dækkes til om vinteren.

Udseende

Lavendel er en halvbusk med oprette skud. Bladene er grågrønne og lancetformede. Blomsterne på Ægte lavendel og andre lavendel-arter sidder i oprette aks.

Lavendlens farverne bevæger sig mest i det blå spektrum: Fra blå og violet til mørk purpur og endda en gullig tone.

Planting af lavendel 

Det er bedst at plante lavendel om foråret og i forsommeren med maj som den bedste måned. Lavendel kan dog plantes hele sommeren igennem. Det kan dog tage et stykke tid for en nyplantet lavendel at få rigtig fat, så den kan få svært ved at overleve, hvis man venter til langt ud på efteråret.

Planteafstanden er forskellig fra art til art. Lavendula angustifolia (Ægte lavendel) planter man med ca. en halv meters afstand.

Lavendel kan også sås, men bedet kan blive ret spraget, fordi der ikke er garanti for, at frøene kommer fra samme plante. Hvis du foretrækker et ensartet bed, er det derfor bedst at lave stiklinger af sine egne planter.  

Blomstring

Lavendlen blomstrer fra juni til august. 

Grobund

Jordbunden skal være veldrænet og ret tør. Lavendel kan ikke tåle af stå og soppe med rødderne i vandet. Den trives bedst i en sandet jord med grus og småsten. Hvis jorden er tung og lerfuld bør man overveje at lægge grus og andet dræn i bunden og samtidig blande en lettere jord i.

Levetid

Lavendel er en flerårig plante. Med den rette passe og pleje kan de godt op imod 10 år gamle.

Bekæring

Klip lavendlen ned til en højde af 10-20 centimeter, når du beskærer den. Midt i maj måned er typisk det bedste tidspunkt. Lavendlen er særlig velegnet til at blive beskåret i pudeform.

Vanding

Glem det…  En lavendel er nøjsom med hensyn til vand. Det er ikke meget mere end de første tre måneder efter udplantningen, at den kan have brug for et mindre supplement til nedbøren.

Når det drejer sig om vand og lavendler er det vigtigste, at jorden er veldrænet, så rødderne ikke står for dybt i vand.

Gødning

Glem det… Lavendel trives bedst på mager, veldrænet jord. Den behøver ikke meget mere gødning end de planterester, der falder ned omkring den, når man beskærer den om foråret. Hvis man føler, at planterne hænger med næbbet, kan man godt forsøge sig med lidt mild gødning. Årsagen til mistrivsel hos lavendel kan dog lige så vel være for lidt sol – for den elsker meget og direkte sol. Eller det kan være en for svampet og fugtig grobund.

Lys

Man kan næsten se på lavendlen, at den godt kan lide sol. Den let støvede, lilla farve og de ret tørre blomster vidner om en plante, der er skabt til soldyrkning. Lavendel kan nemlig stå i fuld sol hele dagen, og det er under sådanne forhold, at den blomstrer mest frodigt. Den trives dog også i halvskygge.

Stiklinger

Brug en afklippet gren på lidt under 10 centimer. Det skal være en stikling uden knopper eller blomsterdannelse. Fjern blade for neden og plant den et lyst sted, dog ikke i direkte sol.

Lavendel i krukker

Lavendel er perfekt til krukker. Sørg blot for, at krukken har et tilstrækkeligt stort drænhul. Stil også lavendelkrukke på et solfyldt sted. 

 
Lavendel i sit oprindelige element i for-alperne (Provence, Frankrig).  

Anvendelse

Duften af lavendel er meget karakteristisk og højt skattet. Derfor bruges lavendel både i parfumer, i crémer og som essens til duftlamper. Når lavendel høstes for sin duft, skal det ske umiddelbart, inden kronen folder sig ud, for her er koncentrationen af de æteriske olier størst.

Lavendel kan også bruges i køkkenet. Lavendel kan f.eks. være en del af krydderiblandingen ”Herbes de Provence”. Både blomster og blade kan også indgå i andre sammenhænge, som f.eks. i salater.

Lavendel siges at være velegnet til at holde bladlus væk fra roser. Den fede jord, som roser godt kan lide at stå i, harmonerer dog ikke med lavendlens foretrukne magre jord. Så sørg for, at jordbundsforholdene er adskilte, hvis du vil bruge lavendel til at bekæmpe bladlus i roser.  

10. maj 2020
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...