Lavendel – den velduftende middelhavsblomst

Lavendelfarve og lavendelduft - det er der mange, der straks kan fremkalde i bevidstheden også uden at være i nærheden af den smukke halvbusk med oprindelse i middelhavets verden. Læs alt om dyrkning af lavendel og om plantens historie og anvendelse. 

lavendel

Fakta om lavendel

  • Dansk navn: Lavendel
  • Latinsk navn: Lavendula
  • Engelsk navn: Lavender

Lavendel er en halvbusk med oprette skud. Bladene er grågrønne og lancetformede. Blomsterne på Ægte lavendel og andre arter sidder i oprette aks.

Lavendlens farver bevæger sig mest i det blå spektrum: Fra blå og violet til mørk purpur og endda en gullig tone.

Indhold

Plantens historie
Lavendel-sorter
Sådan kan du plante lavendel
Blomstring af lavendel
Beskæring af lavendel
Pasning af lavendel
Anvendelse af lavendel


Plantens historie

Når du tænker på lavendel, tænker du måske også på Frankrig. Det er også det land, der har den største produktion i verden. Udover at vokse vildt i Frankrig, vokser middelhavsplanten også både vildt og dyrket i Spanien (+ De kanariske Øer) og Nordafrika.

Den første beskrivelse af lavendlen stammer fra grækeren Diskorides’ (1. århundrede e. kr), hvor han blandt andet beskriver sin oplevelse af de store lavendelmarker i Frankrig. 

Til toppen


Lavendel-sorter

Der findes 39 forskellige arter af lavendel. Det er en del af mynte-familien (Lamiaceae). Nedenfor står de mest populære lavendelsorter listet.

Lavandula angustifolia

Den mest almindelige sort, som også kaldes den ægte lavendel.

Lavandula stoechas

Kaldes også sommerfuglelavendel på grund af blomsten, der giver mindelser om sommerfuglevinger.

Lavandula x intermedia

Denne lavendeltype er en hybrid, der er stetil og derfor ikke selvsående.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

Lavendel i Danmark

Mange arter klarer sig fint igennem vinteren i Danmark, selvom det er en Middelhavs-plante. I Middelhavs-landene er lavendlen primært en bjergplante, der vokser oppe i de højere luftlag. Her kan det blive rigtigt koldt om natten og om vinteren. Derfor er eksempelvis Ægte lavendel fuldt vinterprøvet til det danske klima. Andre arter som Lavendula stoechas skal dog helst dækkes til om vinteren.

Læs også: Hortensia | 8 gode råd til dyrkning af hortensia

Til toppen


Sådan kan du plante lavendel 

Det er bedst at plante blomsten om foråret og i forsommeren, hvor maj er den bedste måned. Den kan dog plantes hele sommeren igennem. Det kan imidlertid tage et stykke tid for en nyplantet lavendel at få rigtig fat, så den kan få svært ved at overleve, hvis man venter til langt ud på efteråret.

Når du planter lavendel, skal jordbunden være veldrænet og ret tør. Planten kan ikke tåle at stå og soppe med rødderne i vand. Den trives bedst i en sandet jord med grus og småsten. Hvis jorden er tung og lerfuld bør man overveje at lægge grus og andet dræn i bunden og samtidig blande en lettere jord i.

Planteafstanden er forskellig fra art til art. Lavendula angustifolia (Ægte lavendel) planter man med ca. en halv meters afstand.

Planten kan også sås, men bedet kan blive ret spraglet, fordi der ikke er garanti for, at frøene kommer fra samme plante. Hvis du foretrækker et ensartet bed, er det derfor bedst at lave stiklinger af sine egne planter.  

Lavendelstiklinger

Brug en afklippet gren på lidt under 10 centimer. Det skal være en stikling uden knopper eller blomsterdannelse. Fjern blade for neden af stiklingen, og plant den et lyst sted.

Lavendel i krukker

Den lilla blomst kan også sagtens plantes og trives i krukker. Du skal være opmærksom på, at krukken har et godt drænhul, så overskydende vand let kan løbe fra. Derudover skal den plantes i veldrænet jord, der er lettet med sand og grus. Og så er det vigtigt, at de placeres, så de får mest muligt sollys. Det positive ved at plante lavendel i krukker er, at du kan flytte dem indenfor eller i drivhuset henover vinteren, så de ikke får for meget frost. 

Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Til toppen


Hvornår blomstrer lavendel?

Lavendlen blomstrer fra juni til august. Det er i øvrigt en flerårig plante, som med den rette pasning og pleje kan blive op imod 10 år gammel.

Læs også: Få succes med figentræ

Til toppen


Beskæring af lavendler

Udover det er vigtigt, at du beskærer din lavendel, så kræver lavendlen også foryngelse. Det gør du ved at opgrave planten og omplante den i et dybere hul end før. På den måde danner den nye rødder og skud. Foryngelsen skal ske i foråret. Se, hvornår og hvordan du beskærere nedenfor.

Hvornår skal lavendel beskæres?

Beskæringen skal først ske, når den værste nattefrost er væk. Derfor plejer april og maj typisk at være de bedste måneder for beskæring. Her skal du skære planten ned til 15 centimeters højde. Lavendlen er særlig velegnet til at blive beskåret i pudeform.

Nedskæring af lavendel – skal lavendel klippes ned?

Hvis din lavendel får frost efter beskræing, bør du skære planten helt ned, så den kan få en ny og frisk start.

Til toppen


Pasning af lavendel

En lavendel behøver ikke meget vanding, andet end et mindre supplement til nedbøren de tre første måneder efter udplantning. Det vigtigste er, at jorden er veldrænet, så rødderne ikke står for dybt i vand.

Lavendel behøver ikke meget mere gødning end de planterester, der falder ned omkring den, når man beskærer den om foråret. Hænger din lavendel lidt med næbbet,  kan du forsøge dig med lidt mild gødning. Årsagen til mistrivsel hos blomsten kan dog lige så vel være for lidt sol eller for svampet og fugtig grobund.

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at din blomsten får så meget sol som muligt, da det er her, den blomstrer mest frodigt. Man kan næsten se på den let støvede lilla farve og de ret tørre blomster, at planten godt kan lide sol. Den trives dog også i halvskygge.

Læs også: Stokroser – sådan sår, planter og passer du stokroser.

Til toppen

Smuk, lilla lavendel-mark foran alperne i Frankrig
Lavendel i sit oprindelige element i foran alperne (Provence, Frankrig). Foto: iStock

Til toppen


Anvendelse af lavendel

Lavendelolie

Duften af lavendel er meget karakteristisk og højt skattet. Derfor bruges den til mange forskellige ting for eksempel både i parfumer, cremer og i olier. Lavendelolie kan eksempelvis lindre solskoldning og insektbid, og kan også bruges i bade, til påsmøring og massageolie. Olien kan også bruges som essens til duftlamper.

Når blomsten høstes for sin duft, skal det ske umiddelbart, inden kronen folder sig ud, for her er koncentrationen af de æteriske olier størst.

Tørret lavendel og lavendelthe

Lavendel kan også bruges i køkkenet. I sin tørrede form kan planten eksempelvis anvendes som te. Det har en beroligende effekt på kroppen. Tørret lavendel benyttes også som del af krydderiblandingen ”Herbes de Provence”. Både blomster og blade kan indgå i salater. Den tørrede udgave er også velegnet til at indgå i de flotte og trendy evighedsbuketter sammen med blandt andet tidselkugle og hortensia.

Se, hvordan du selv laver en flot evighedsbuket.

Lavendlens andre gode egenskaber

Lavendel siges også at være velegnet til at holde bladlus væk fra roser. Den fede jord, som roser godt kan lide at stå i, harmonerer dog ikke med lavendlens foretrukne magre jord. Så sørg for, at jordbundsforholdene er adskilte, hvis du vil bruge lavendel til at bekæmpe bladlus i roser.  

Derudover skulle lavendel også holde myggene på afstand. Det kan derfor være en fordel at have den i haven, når du vil nyde de lange sommernætter på terrassen. Du kan også have nogle stængler stående i vindueskarmen, så de ikke flyver ind og bider dig, når du sover med åbent vindue om natten.

Til toppen

Mest læste artikler