Den smukke, blå kornblomst er blevet populær i de danske haver.
Den smukke, blå kornblomst er blevet populær i de danske haver. Foto: Getty Images

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Det er ikke uden grund, at kornblomsten har lagt motiv til både malerier og porcelæn i tidens løb. Den dybe blå farve og spinkle tekstur gør kornblomsten til en af sommerens smukkeste blomster. Foruden sit dekorative aspekt, har kornblomsten også en række praktiske bidrag. Og så er den til og med nem at have med at gøre. 

Kornblomstens navn:

  • Dansk: Kornblomst
  • Latin: Centaurea Cyanus
  • Engelsk: Cornflower 

Kornblomstens udseende 

Kornblomstens oprindelige farve er den dybe azurblå, eller kornblå, som vi kender fra marklandskabet. Undertiden er den dog blevet kultiveret og findes i farverne hvid, rosa, rød og lilla. 

Kornblomsten har en slank, opret vækst med let filtret overflade. Bladene er slanke og lancetformede med en grågrøn farve. Planten bliver 40-80 cm lang. Der findes kultiverede udgaver af planten, der er væsentlig lavere i vækst. 

Kornblomsten er en del af kurvblomstfamilien og er i slægten knopurt. Kornblomsten besidder et frugtlegeme, som bliver spredt ved hjælp af myrer og andre insekter. Kornblomsten er en af de få naturlige blomster, der er helt blå, frem for blålilla. 

Den kultiverede form af kornblomsten kan blandt andet være lyserød, hvid og bordeaux.

Kornblomstens oprindelse

Kornblomsten er en af Danmarks ældste blomster og har været her siden stenalderen. Kornblomsten menes at have sin oprindelse i Mellemøsten og er i dag udbredt i det meste af Europa. 

Kornblomsten var tidligere bredt repræsenteret i det danske landskab - i særdeleshed i kornmarker - heraf navnet. Men i takt med udbredelsen af det konventionelle landbrug, er bestanden svundet væsentligt ind. 

Blomsten har dog fået sin renæssance i den private have som både pryd- og nytteblomst. Og som resultat af stigningen af det økologiske landbrug ses kornblomsten nu også hyppigere i marklandskabet.

Blomstringsperiode 

Blomstringsperioden strækker sig fra juli til september. Hvis du plukker blomsterne jævnligt og nipper de visne hoveder af, kan du forlænge blomstringsperioden. Hvis du sår frø i efteråret, kan du opleve blomster allerede primo juni. 

Sådan sår du kornblomsten

Kornblomsten er en etårig sommerblomst, der ikke kræver forkultivering. Kornblomsten er selvsående, men hvis du vil være sikker på, at bedet står flot og fyldigt sommeren efter, anbefales det at så dem på ny hvert år. 

Du kan let så kornblomsten direkte i jorden. Blomsten egner sig godt i både krukker og i bed, og fremgangsmåden er meget enkel. Såningen kan finde sted mellem marts og maj måned.

  1. Udvælg en solrig placering i haven.

  2. Riv jorden løs med rive.

  3. Så frøene i en halv til hel centimeters dybde. Lad der være 15 centimeter mellem hvert såhul, og 45 centimeter mellem hver række.

  4. Dæk hullerne til med jord, og vand rigeligt.

For kornblomsten gælder det, at jo flere planter, der står sammen, desto flere blomster vil der komme på den enkelte plante. Da planterne bliver høje og spinkle, kan de have tendens til at tilte lidt sidst på sommeren. Plant dem derfor et sted, hvor de ikke gør skade på andre blomster, eller plant dem sammen med andre vækster, der kan støtte dem. 

Pasning og pleje af kornblomst

Kornblomsten er nem at holde og behøver ikke særlig meget pleje. Hvis sommeren er tør, er det dog en god idé at vande jævnligt. Du kan også med fordel luge omkring kornblomsterne, så de ikke skal slås om lys og næring med konkurrerende plantevækster. Det er dog kun nødvendigt i plantens spæde periode. Når kornblomsten får en vis størrelse, dækker den selv for ukrudtet.   

Kornblomsten har en høj pollen-værdi, der tiltrækker bier og sommerfugle.

Kornblomsten fremmer biodiversiteten 

Kornblomsten tiltrækker et væld af sommerfugle og bier. Blomsten er rig på nektar og har en høj pollenværdi, der er god for både honningbier, vilde bier og andre nytteinsekter. Så hvis du ønsker en summen af liv i haven, kan du med rette anskaffe dig kornblomsten til bedet.

Så kornblomst i et grøftekantsbed

Grøftekantsbede eller blomsterengsbede har de senere år vundet stort indpas i de danske haver. Dels er de kønne, dels er de lette at holde. Du kan købe smukke frøblandinger på dit lokale plantecenter, som indeholder alt, hvad grøftekantshjertet begærer; kornblomst, valmue, knopurt, okseøje og mange flere. 

Grøftekantsbed, markblomsterbed, blomstereng og cottagehave. Kært barn har mange navne.

God til buketter 

Kornblomsten egner sig også godt som snitblomst. De slanke stive stængler gør den nem at have med at gøre, og holdbarheden er forholdsvis lang. Pluk gerne blomsterne lige inden de er udsprunget. På den måde har du glæde af dem i længere tid. Blomsten egner sig også godt som tørret blomst i evighedsbuketter.  

Kornblomst er spiselig 

Kornblomsten er spiselig og kan bruges på et utal af måder i køkkenet. Kornblomsten har en let krydret smag, der kan minde om kryddernelliken. De helt friske skud har smag af ærter. Ud over den gastronomiske værdi fungerer blomsten også som et dekorativt element i madlavningen. 

Den kan blandt andet bruges på desserter og i kager, indefrosset i isterninger, som pynt i müslien, eller på din julekonfekt. Blomsten kan nemlig snildt tørres og gemmes til senere brug. De tørrede blomster kan endvidere bruges til te. 

Haven gemmer på mange velsmagende blomster. Læs om den spiselige nellike her

21. august 2020
Mere om Planteleksikon

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...