Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst
Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.
Det er ikke uden grund, at kornblomsten har lagt motiv til både malerier og porcelæn i tidens løb. Den dybe blå farve og spinkle tekstur gør kornblomsten til en af sommerens smukkeste blomster. Foruden sit dekorative aspekt, har kornblomsten også en række praktiske bidrag. Og så er den til og med nem at have med at gøre.
- Kornblomstens navn
- Kornblomstens udseende
- Kornblomstens oprindelse
- Blomstringsperiode
- Sådan sår du kornblomsten
- Pasning og pleje af kornblomsten
- Kornblomsten fremmer biodiversiteten
- God til buketter
- Kornblomst er spiselig
Kornblomstens navn:
- Dansk: Kornblomst
- Latin: Centaurea Cyanus
- Engelsk: Cornflower
Kornblomstens udseende
Kornblomstens oprindelige farve er den dybe azurblå, eller kornblå, som vi kender fra marklandskabet. Undertiden er den dog blevet kultiveret og findes i farverne hvid, rosa, rød og lilla.
Kornblomsten har en slank, opret vækst med let filtret overflade. Bladene er slanke og lancetformede med en grågrøn farve. Planten bliver 40-80 cm lang. Der findes kultiverede udgaver af planten, der er væsentlig lavere i vækst.
Kornblomsten er en del af kurvblomstfamilien og er i slægten knopurt. Kornblomsten besidder et frugtlegeme, som bliver spredt ved hjælp af myrer og andre insekter. Kornblomsten er en af de få naturlige blomster, der er helt blå, frem for blålilla.
Den kultiverede form af kornblomsten kan blandt andet være lyserød, hvid og bordeaux.
Kornblomstens oprindelse
Kornblomsten er en af Danmarks ældste blomster og har været her siden stenalderen. Kornblomsten menes at have sin oprindelse i Mellemøsten og er i dag udbredt i det meste af Europa.
Kornblomsten var tidligere bredt repræsenteret i det danske landskab - i særdeleshed i kornmarker - heraf navnet. Men i takt med udbredelsen af det konventionelle landbrug, er bestanden svundet væsentligt ind.
Blomsten har dog fået sin renæssance i den private have som både pryd- og nytteblomst. Og som resultat af stigningen af det økologiske landbrug ses kornblomsten nu også hyppigere i marklandskabet.
Blomstringsperiode
Blomstringsperioden strækker sig fra juli til september. Hvis du plukker blomsterne jævnligt og nipper de visne hoveder af, kan du forlænge blomstringsperioden. Hvis du sår frø i efteråret, kan du opleve blomster allerede primo juni.
Sådan sår du kornblomsten
Kornblomsten er en etårig sommerblomst, der ikke kræver forkultivering. Kornblomsten er selvsående, men hvis du vil være sikker på, at bedet står flot og fyldigt sommeren efter, anbefales det at så dem på ny hvert år.
Du kan let så kornblomsten direkte i jorden. Blomsten egner sig godt i både krukker og i bed, og fremgangsmåden er meget enkel. Såningen kan finde sted mellem marts og maj måned.
-
Udvælg en solrig placering i haven.
-
Riv jorden løs med rive.
-
Så frøene i en halv til hel centimeters dybde. Lad der være 15 centimeter mellem hvert såhul, og 45 centimeter mellem hver række.
-
Dæk hullerne til med jord, og vand rigeligt.
For kornblomsten gælder det, at jo flere planter, der står sammen, desto flere blomster vil der komme på den enkelte plante. Da planterne bliver høje og spinkle, kan de have tendens til at tilte lidt sidst på sommeren. Plant dem derfor et sted, hvor de ikke gør skade på andre blomster, eller plant dem sammen med andre vækster, der kan støtte dem.
Pasning og pleje af kornblomst
Kornblomsten er nem at holde og behøver ikke særlig meget pleje. Hvis sommeren er tør, er det dog en god idé at vande jævnligt. Du kan også med fordel luge omkring kornblomsterne, så de ikke skal slås om lys og næring med konkurrerende plantevækster. Det er dog kun nødvendigt i plantens spæde periode. Når kornblomsten får en vis størrelse, dækker den selv for ukrudtet.
Kornblomsten har en høj pollen-værdi, der tiltrækker bier og sommerfugle.
Kornblomsten fremmer biodiversiteten
Kornblomsten tiltrækker et væld af sommerfugle og bier. Blomsten er rig på nektar og har en høj pollenværdi, der er god for både honningbier, vilde bier og andre nytteinsekter. Så hvis du ønsker en summen af liv i haven, kan du med rette anskaffe dig kornblomsten til bedet.
Så kornblomst i et grøftekantsbed
Grøftekantsbede eller blomsterengsbede har de senere år vundet stort indpas i de danske haver. Dels er de kønne, dels er de lette at holde. Du kan købe smukke frøblandinger på dit lokale plantecenter, som indeholder alt, hvad grøftekantshjertet begærer; kornblomst, valmue, knopurt, okseøje og mange flere.
Grøftekantsbed, markblomsterbed, blomstereng og cottagehave. Kært barn har mange navne.
God til buketter
Kornblomsten egner sig også godt som snitblomst. De slanke stive stængler gør den nem at have med at gøre, og holdbarheden er forholdsvis lang. Pluk gerne blomsterne lige inden de er udsprunget. På den måde har du glæde af dem i længere tid. Blomsten egner sig også godt som tørret blomst i evighedsbuketter.
Kornblomst er spiselig
Kornblomsten er spiselig og kan bruges på et utal af måder i køkkenet. Kornblomsten har en let krydret smag, der kan minde om kryddernelliken. De helt friske skud har smag af ærter. Ud over den gastronomiske værdi fungerer blomsten også som et dekorativt element i madlavningen.
Den kan blandt andet bruges på desserter og i kager, indefrosset i isterninger, som pynt i müslien, eller på din julekonfekt. Blomsten kan nemlig snildt tørres og gemmes til senere brug. De tørrede blomster kan endvidere bruges til te.
Haven gemmer på mange velsmagende blomster. Læs om den spiselige nellike her.
Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende
Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.
Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...
Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...
Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...
Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...
Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...
De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.
Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade
Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...
Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise
Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...
Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær
Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.
Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt
Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...
Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have
Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...
Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse
Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomioides og her kan du få tips til alt inden for plantning og pasning af din Pilea.
Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter
Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...
Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed
Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...
Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante
Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.
Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst
Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...
Orkidé - blomsternes blomst
Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...