Kejserbusken pynter i haven med sine rosa blomster.
Kejserbusken pynter i haven med sine rosa blomster. Foto: Getty Images

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa blomster

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning, pasning og beskæring af kejserbusken her.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 10. november 2020

Kejserbusken er en løvfældende busk med en opret, grovgrenet vækst. Den bliver typisk 2-3 meter høj. Busken begynder at blomstre i november og fortsætter hele vinteren til begyndelsen af foråret. Her kan du lære alt om plantning og pasning af kejserbusken.

Kejserbuskens navn

Det latinske navn for kejserbusk er Viburnum farreri. Den kaldes også Viburnum Bodnantense. Busken tilhører således Virbunum-familien. Derudover har den slægtskab med hyld og kaprifolie.

Busken stammer fra Kina. Her gror den i den nordvest-kinesiske provins Gansu, hvor busken danner krat på de tørre bjergskråninger med næringsrig jordbund.

Buskplanten blev importeret fra Kina, fordi handels- og adelsmænd ikke kunne stå for den flotte blomsterbusk. Derudover viste kinesiske kejsere også stor interesse for den vinterblomstrende busk. Deraf har den fået navnet ‘Kejserbusk’.

Kejserbuskens blomster, blade og bær

Et af kendetegnene ved den karakteristiske buskplante er, at den får utallige blomster i blomstringsperioden. Blomsterne er rosafarvede og dufter dejligt. De er samlet i små halvskærme ved skudspidserne. Alt energien bruges på at frembringe de mange farverige blomster, hvis mængde får buskens grene til at hænge en smule.

Hvis vejret er mildt, blomstrer kejserbusken fra november og indtil det tidlige forår på bladløse grene. I perioder med hård frost går blomstringen dog i stå, indtil temperaturen stiger igen, hvorefter blomstringen begynder på ny.

Kejserbusken får blade i foråret og om sommeren. Bladene er kraftige og ovale med skarpt savtakket rand. Oversiden er mørkegrøn og rynket, og undersiden er lysegrøn. Høstfarven på busken er brunrød.

Kejserbusken kan også få bær, der først er røde og derefter sorte. Lad gerne bærene blive siddende på busken. På den måde kan du nemt fodre de små fugle i haven over vinteren.


Kejserbuskens blade er kraftige og ovale med skarpt savtakket rand.

Plantning af kejserbusk

Kejserbusken tåler både fuld sol og halvskygge. Derfor kan du sagtens placere den i nærheden af andre buske og træer i haven. Dog bliver blomstringen bedst, hvis den placeres lunt, og helst hvor den kan få sol et par timer hver dag. Du kan sagtens plante busken i almindelig næringsrig havejord.

Busken kan plantes både alene eller i grupper. Den gør sig blandt andet godt i områder sammen med stedsegrønne buske såsom laurbærkirsebær og rhododendron.

Det er en god ide at plante busken i forhaven, ved hoveddøren eller ved vinduer, da blomstringen foregår om vinteren, hvor tiden i haven er begrænset.

Beskæring af kejserbusk

Det er en god ide at beskære kejserbusken, så den bevarer en god og stabil blomstring. Den kan beskæres efter blomstring i april-maj. På den måde har busken hele sommeren til at danne nye grene og knopper.

Du beskærer din kejserbusk ved at tynde ud i gamle, tykke grene fra bunden af busken. Derved får busken mere luft og lys nedefra, og nye, friske skud har lettere ved at danne nye grene. Derudover får den en mere tæt form.

Grene fra kejserbusken er også velegnet til drivning i starten af december. Du kan for eksempel tage nogle grene af busken, der vil pynte fint i nogle vaser i boligen.

Kejserbusk formering

Udover at kejserbusken ikke kræver meget pasning, er den også nem at formere med stiklinger.

  1. Klip stiklingerne af i forsommeren efter blomstringen.

  2. Stiklingerne skal klippes af lige over et bladpar, så der ikke sidder inaktive stumper tilbage på stiklingen. De kan være indfaldsveje for svampesygdomme.

  3. Plant stiklingen i en potte eller krukke med næringsrig jord.

  4. Sæt stiklingen under glas i 1-2 år, eksempelvis i et minidrivhus, indtil stiklingen er begyndt at danne rodnet og skud.

  5. Vand stiklingen med rigeligt vand, især lige efter plantningen, så den hjælpes på vej til at vokse sig større.

  6. Plant stiklingen ud i haven, så den kan vokse sig til en fin busk.

Kejserbusk sygdomme

En kejserbusk har, som næsten alle andre planter, nogle naturlige fjender i form af insekter og sygdomme.

  • I milde vintre kan busken blive angrebet af bladlus. Det er små grønne dyr, der lever på planter. De angriber især de nye skud på en kejserbusk ved at suge saften ud af dem. Derudover kan bladlus give dårlig vækst, deforme planter, svamp og virussygdomme. Sådan bekæmper du bladlus.

  • Mellus er et lille insekt, der suger saft under bladene om sommeren. Det gælder særligt nye blade. De producerer sukkerholdige ekskrementer, der gør bladene klistrede og plettede.

  • Din kejserbusk kan også blive angrebet af en lille, brun bille kaldet Viburnum bladbille, der laver huller i planten. Larverne er aktive i april til juni. De voksne biller angriber typisk i juli til august.

  • Bladplet er en sygdom, der ofte rammer ældre blade. Det resulterer i brune pletter på bladene.


Kejserbusken kan blive angrebet af bladlus, der angriber de nye skud.

Kejserbusk-sorter

Der findes flere forskellige sorter af kejserbusken. Nogle af de mest populære er Dawn og Charles Lamont.

Dawn

Dawn er en krydsning mellem Farreri og Grandiflorum. Dawn er en smuk mellemstor busk, der bliver 2-3 meter høj og 1-2 meter bred. På dansk betyder dens navn morgengry.

Sorten blomster fra december til april med flotte mørkerosa blomster, der dufter som liljekonvaller. Blomsterne bliver hvide, når de ældes. Blomsterne er omkranset af ovale blade, der er rynkede og mørkegrønne. Når Dawn er afblomstret, sætter den små, røde frugter, der modner fra rød til sort i løbet af efteråret.


Dawn er kendt for sine mørkerosa blomster.

Charles Lamont

Denne sort er navngivet efter Charles Lamont, der var assisterende kurator hos The Royal Botanical Garden i Edinburgh.

Denne sort bliver omkring to meter høj og tre meter bred. Grenene er stive og oprette. Charles Lamont har grønne lancetformede blade, der typisk er bronzefarvede i begyndelsen af sæsonen.

Sorten blomstrer med lyse rosa blomster, der dufter mandelagtigt. Blomsterne på denne sort bliver endnu tættere end blomsterne på en Dawn. Til gengæld blomster den i kortere tid end Dawn-sorten.


Charles Lamont blomstrer med lyse rosa blomster, der dufter mandelagtigt.

Tilbage til oversigten.

10. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade....

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til både plantning, pasning og formering af din Monstera.

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du...

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...