Foto: istockphoto & Nina Favrelle

Julerose – en vinterblomstrende staude

Julerosen liver op på den tid af året, hvor der ikke er så meget andet at se på i haven. Derfor er den hvide julerose en af de mest populære vinterblomstrende planter.

Når vinteren overtager haven, forsvinder alle tegn på sommerens farverige blomsterliv. Men fra december til april står den hvide julerose i fuldt flor og lyser op i den ellers nøgne have.  

Lær alt, der er værd at vide om den vinterblomstrende plante, her:

Fakta

  • Dansk navn: Julerose (almindelig julerose)
  • Latinsk navn: Helleborus niger
  • Engelsk navn: Christmas rose eller Black hellebore

Julerosen har mange navne, og bliver også kaldt nyserod eller sort nyserod. Julerosen er også blevet kaldt sneklokke, snelilje, snerose, julerod eller påskeklokke.

Populære arter

  • Helleborus niger: hvid og lavstammet
  • Helleborus foetidus (stinkende nyserod): grøn
  • Helleborus abchasicus: rød, blomstring i marts-april
  • Helleborus orientails (påskeklokke): hvid, rosa eller purpur

Oprindelse

Almindelig julerose findes i de europæiske bjergegne, hvor den gror i lyse skove og skovenge på kalkholdig muldbund. Den vokser ofte i den yderste del af skovbrynet, hvor der er både sol og nogen skygge.

De fleste arter stammer fra Sydøsteuropas bjergegne, især Balkanområdet, hvor de vokser vildt, men man finder også arter, der kommer fra Alperne, Middelhavsområdet og Østasien.

Julerose er i ranunkelfamilien og har – trods navnet – faktisk intet at gøre med roser.

Udseende

Julerose er en stedsegrøn staude med elliptiske småblade. Selve blomsten på julerosen skiller sig ud fra andre planter; normalvis er det kronbladene, der er farverige og bægerbladene, som er grønne. Sådan er det ikke hos julerosen. Her er bægerbladene store og hvide, mens kronbladene er grønne. Den har tykke, læderagtige og vintergrønne blade. Blomsterne sidder enkeltvis på en kraftig bladløs stilk.

Planten har en sort rodstok, hvorfra blade og blomsterstængler skyder. Julerosen bliver ca. 30 cm høj.

Julerosearterne krydser nemt med hinanden, hvilket der kommer nogle smukke og særprægede planter ud af.

Julerose findes i flere forskellige arter og dermed forskellige farver. Den almindelige julerose, Helleborus niger, er med kridhvide blomster. Men blomsterfarven kan også være grøn, rosa og purpurfarvet.

Plantning, formering og deling

Man kan fremdyrke juleroser på forskellige måder. Du kan formere ved deling, eller du kan frøformere.

Har du allerede en smuk julerose, som du gerne vil dele og formere, kan du gøre dette i det tidlige forår, når de er afblomstrede, og bladene har nået at opsamle en del energi. 

Skær eller bræk blot et stykke af plantens yderkant, da det er her er den nye livskraftige vækst. Sørg for at der mindst er ét bladanlæg og et godt rodstykke på stiklingen. De delte planter pottes op i en blanding af 1 del sand (det sjællænderne kalder grus), 1 del kompost og 1 del havejord. Tilsæt lidt kalk, og den nye plante vil trives fint. Pas den med lugning og vanding sommeren igennem.

Sørg for at den gamle plante stadig har ung vækst at vokse videre på, der kan gå op til 3 år, inden at den nye stikling blomstrer.

Ved deling af julerosen bør du være opmærksom på svamp, som gør bladene brune og kedelige.

Sæson for blomstring

Julerosen blomstrer typisk fra december til april – men blomstringstidspunktet vil afhænge af vejret.

Pasning af julerose

Julerosen er lidt sart, og den stiller relativt store krav til grobund, næring og placering. Julerosen kan være svær at få i vækst, og der vil typisk gå flere år før den vokser godt til.

Til gengæld ødelægges julerosens blomster ikke af frost og sne.

Beskæring

Julerosens læderagtige blade fra forrige sæson skal klippes ned, når planten blomstrer af i foråret. Både fordi dette sikrer en god sæson for julerosen, men også fordi du nemmere kan nyde synet af de smukke blomster.

Grobund og vanding

Julerosen trives bedst i en kalkrig humusjord. Den kan godt lide, at jorden er fugtig, men kan bestemt ikke klare at stå og soppe i vand, da rødderne efterhånden vil rådne, og planterne vil dø.

Har du problemer med at juleroserne ikke kommer i blomst, kan det være grundet kalkmangel i jorden. Giv dermed planterne lidt kalk, og året efter vil de som regel blomstre.

Lys

Julerosen bør placeres i let skygge.

Gødning

Julerosen bør af og til gødes med kalksalpeter.

Anvendelse

Den bruges ofte som bunddækkeplante. Julerosen er en af de mest populære krukkeplanter ved juletid.

Plant i en potte til jul og julerosen kan flyttes indendørs. Faktisk er det endda muligt for den hvide julerose at blomstre midlertidigt mens den er indendørs.

Placering

Julerosen er en skyggetålende staude. I haven kan den plantes i en lys "skov­bund" under småtræer og større buske.

Arten er følsom overfor for meget fugt og/eller tørke.

Julerosen får let svamp. Juleroseskimmel giver en hvidgrå belægning på bladenes under­side. Den kan bekæmpes ved sprøjt­ning med et kobbermiddel.

Planten indeholder stoffet helleborin, som er giftigt. Stoffet kan give udslet, og selvom man bare skal høste lidt frø, kan det være en god ide at tage handsker på.

26. oktober 2018
Mere om Planteleksikon

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes helende blomst her.

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...