Foto: istockphoto & Nina Favrelle

Julerose – en vinterblomstrende staude

Julerosen liver op på den tid af året, hvor der ikke er så meget andet at se på i haven. Derfor er den hvide julerose en af de mest populære vinterblomstrende planter.

Af: Line Dyrvig og Nanna Danborg-Aamand, 26. oktober 2018

Når vinteren overtager haven, forsvinder alle tegn på sommerens farverige blomsterliv. Men fra december til april står den hvide julerose i fuldt flor og lyser op i den ellers nøgne have.  

Lær alt, der er værd at vide om den vinterblomstrende plante, her:

Fakta

  • Dansk navn: Julerose (almindelig julerose)
  • Latinsk navn: Helleborus niger
  • Engelsk navn: Christmas rose eller Black hellebore

Julerosen har mange navne, og bliver også kaldt nyserod eller sort nyserod. Julerosen er også blevet kaldt sneklokke, snelilje, snerose, julerod eller påskeklokke.

Populære arter

  • Helleborus niger: hvid og lavstammet
  • Helleborus foetidus (stinkende nyserod): grøn
  • Helleborus abchasicus: rød, blomstring i marts-april
  • Helleborus orientails (påskeklokke): hvid, rosa eller purpur

Oprindelse

Almindelig julerose findes i de europæiske bjergegne, hvor den gror i lyse skove og skovenge på kalkholdig muldbund. Den vokser ofte i den yderste del af skovbrynet, hvor der er både sol og nogen skygge.

De fleste arter stammer fra Sydøsteuropas bjergegne, især Balkanområdet, hvor de vokser vildt, men man finder også arter, der kommer fra Alperne, Middelhavsområdet og Østasien.

Julerose er i ranunkelfamilien og har – trods navnet – faktisk intet at gøre med roser.

Udseende

Julerose er en stedsegrøn staude med elliptiske småblade. Selve blomsten på julerosen skiller sig ud fra andre planter; normalvis er det kronbladene, der er farverige og bægerbladene, som er grønne. Sådan er det ikke hos julerosen. Her er bægerbladene store og hvide, mens kronbladene er grønne. Den har tykke, læderagtige og vintergrønne blade. Blomsterne sidder enkeltvis på en kraftig bladløs stilk.

Planten har en sort rodstok, hvorfra blade og blomsterstængler skyder. Julerosen bliver ca. 30 cm høj.

Julerosearterne krydser nemt med hinanden, hvilket der kommer nogle smukke og særprægede planter ud af.

Julerose findes i flere forskellige arter og dermed forskellige farver. Den almindelige julerose, Helleborus niger, er med kridhvide blomster. Men blomsterfarven kan også være grøn, rosa og purpurfarvet.

Plantning, formering og deling

Man kan fremdyrke juleroser på forskellige måder. Du kan formere ved deling, eller du kan frøformere.

Har du allerede en smuk julerose, som du gerne vil dele og formere, kan du gøre dette i det tidlige forår, når de er afblomstrede, og bladene har nået at opsamle en del energi. 

Skær eller bræk blot et stykke af plantens yderkant, da det er her er den nye livskraftige vækst. Sørg for at der mindst er ét bladanlæg og et godt rodstykke på stiklingen. De delte planter pottes op i en blanding af 1 del sand (det sjællænderne kalder grus), 1 del kompost og 1 del havejord. Tilsæt lidt kalk, og den nye plante vil trives fint. Pas den med lugning og vanding sommeren igennem.

Sørg for at den gamle plante stadig har ung vækst at vokse videre på, der kan gå op til 3 år, inden at den nye stikling blomstrer.

Ved deling af julerosen bør du være opmærksom på svamp, som gør bladene brune og kedelige.

Sæson for blomstring

Julerosen blomstrer typisk fra december til april – men blomstringstidspunktet vil afhænge af vejret.

Pasning af julerose

Julerosen er lidt sart, og den stiller relativt store krav til grobund, næring og placering. Julerosen kan være svær at få i vækst, og der vil typisk gå flere år før den vokser godt til.

Til gengæld ødelægges julerosens blomster ikke af frost og sne.

Beskæring

Julerosens læderagtige blade fra forrige sæson skal klippes ned, når planten blomstrer af i foråret. Både fordi dette sikrer en god sæson for julerosen, men også fordi du nemmere kan nyde synet af de smukke blomster.

Grobund og vanding

Julerosen trives bedst i en kalkrig humusjord. Den kan godt lide, at jorden er fugtig, men kan bestemt ikke klare at stå og soppe i vand, da rødderne efterhånden vil rådne, og planterne vil dø.

Har du problemer med at juleroserne ikke kommer i blomst, kan det være grundet kalkmangel i jorden. Giv dermed planterne lidt kalk, og året efter vil de som regel blomstre.

Lys

Julerosen bør placeres i let skygge.

Gødning

Julerosen bør af og til gødes med kalksalpeter.

Anvendelse

Den bruges ofte som bunddækkeplante. Julerosen er en af de mest populære krukkeplanter ved juletid.

Plant i en potte til jul og julerosen kan flyttes indendørs. Faktisk er det endda muligt for den hvide julerose at blomstre midlertidigt mens den er indendørs.

Placering

Julerosen er en skyggetålende staude. I haven kan den plantes i en lys "skov­bund" under småtræer og større buske.

Arten er følsom overfor for meget fugt og/eller tørke.

Julerosen får let svamp. Juleroseskimmel giver en hvidgrå belægning på bladenes under­side. Den kan bekæmpes ved sprøjt­ning med et kobbermiddel.

Planten indeholder stoffet helleborin, som er giftigt. Stoffet kan give udslet, og selvom man bare skal høste lidt frø, kan det være en god ide at tage handsker på.

26. oktober 2018 Line Dyrvig og Nanna Danborg-Aamand
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...