Sibirisk iris i sin flotte, lilla farve
Sibirisk iris i sin flotte, lilla farve Foto: Istockphoto

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Fakta

  • Dansk navn: Iris
  • Engelsk navn: Iris
  • Latinsk navn: Iris

Populære sorter

Iris har lagt navn til Iris-slægten, Iridaceae. Denne omfatter ca. 70 slægter, hvoraf nogle af de mest kendte er krokus (crocus), freesia (fresia), gladiolus (gladiolus communis) og naturligvis iris.

Irissen omfatter både små, fine blomster og store, voluminøse stauder.
I Danmark kender vi bedst til disse:

  • Sibirisk iris - Iris sibirica 
  • Gul iris - Iris pseudacorus (sværdlilje)
  • Blommeiris - Iris graminea
  • Dværgiris - Iris pumila
  • Haveiris - Iris germanica 
  • Stink-iris - Iris foetidissima
  • Våriris - Iris reticulata

Udseende 

Irissen findes i alverdens farver; i alt fra gul til lilla, orange og hvid.

Irisblomsterne består af seks kronblade, hvoraf de yderste tre blade hænger nedad, mens de tre inderste blade er smalle og opadrettede. Oftest har de inderste blade en anden farve, end de yderste. Irisfrugten består af tørre kapsler med mange frø.

Sæson for iris

Iris-sæsonen løber ca fra midt maj, til slut juni. Irisløg og rhizomer (vandrette stængler under jorden, som eksempelvis ingefær) skal sættes i efterårsperioden. Gerne lige efter afblomstring omkring juni-august. 

Pasning og pleje af iris

Det varierer, hvilket klima og hvilken grobund, der passer til de forskellige irissorter. Nogle sorter kræver tørke, mens andre kræver fugt og leret jord. 

Iris kan dyrkes som stauder, men også som blomsterløg eller rhizomer - og kan sættes både i bede og i krukker, alt efter type og behov.

Specielt den gule iris (sværdliljen), iris pseudacorus, trives bedst i det sumpede terræn.
Den gule iris findes derfor vildtvoksende ved åer og søbredde, men kan også dyrkes i et dertil lavet sumpbed, eller på meget fugtig jord.

Irisser som kræver sumpede terrænforhold, kan plantes direkte i et staudebed - hvis blot de vandes regelmæssigt i vækstperioden og placeres i sol eller halvskygge.

Almindeligvis kan haveirisser, iris germanica, tåle meget tør jord som én af de få blomsterarter i haven. Den er derfor utroligt nem at holde og passe, da den stort set klarer sig selv.

Deling af iris

Gamle irisplanter kan formeres ved at dele jordstænglerne (rhizomerne), sidst i juni.
Dette bør som udgangspunkt gøres hvert 3.-4.år. Rhizomerne placeres lige under jordens overflade, for at få det maksimale ud af de nye spirer. Her skal de vandes godt, så jorden omslutter rødderne bedst muligt.

Anvendelse og yderligere information

Navnet iris

Der findes flere forskellige historier og forklaringer på, hvorfra navnet Iris stammer. Én af fortællingerne går på at iris stammer fra det gotiske hairus, som betyder sværd, og hentyder til irissens sværdformede blade.

Én anden historie går på at iris kommer fra det græske ord for regnbue (iris), og refererer til alle de farver, irissen findes i. Iris er også navnet på den græske gudinde af regnbuen.
Ofte forbindes mange store, anerkendte malere med en blomst; herunder også iris.

Monets Iris

Vi forbinder primært den franske maler Claude Monet med åkander - men rent faktisk var det netop Irissen, som var Monets yndlingsblomst. Han yndede at dyrke den smukke staude i sin have i Giverny - og malede naturligvis også et utal af de fine blomster.  

Dekorationsblomst

Iris egner sig godt som dekorationsblomst, hvorfor den ofte benyttes i dekorationsbuketter. Her sættes irissen sammen med andre, langstilkede blomster.

19. september 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...