Sibirisk iris i sin flotte, lilla farve
Sibirisk iris i sin flotte, lilla farve Foto: Istockphoto

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Af: Mathilde L. Dahlin, 19. september 2016

Fakta

  • Dansk navn: Iris
  • Engelsk navn: Iris
  • Latinsk navn: Iris

Populære sorter

Iris har lagt navn til Iris-slægten, Iridaceae. Denne omfatter ca. 70 slægter, hvoraf nogle af de mest kendte er krokus (crocus), freesia (fresia), gladiolus (gladiolus communis) og naturligvis iris.

Irissen omfatter både små, fine blomster og store, voluminøse stauder.
I Danmark kender vi bedst til disse:

  • Sibirisk iris - Iris sibirica 
  • Gul iris - Iris pseudacorus (sværdlilje)
  • Blommeiris - Iris graminea
  • Dværgiris - Iris pumila
  • Haveiris - Iris germanica 
  • Stink-iris - Iris foetidissima
  • Våriris - Iris reticulata

Udseende 

Irissen findes i alverdens farver; i alt fra gul til lilla, orange og hvid.

Irisblomsterne består af seks kronblade, hvoraf de yderste tre blade hænger nedad, mens de tre inderste blade er smalle og opadrettede. Oftest har de inderste blade en anden farve, end de yderste. Irisfrugten består af tørre kapsler med mange frø.

Sæson for iris

Iris-sæsonen løber ca fra midt maj, til slut juni. Irisløg og rhizomer (vandrette stængler under jorden, som eksempelvis ingefær) skal sættes i efterårsperioden. Gerne lige efter afblomstring omkring juni-august. 

Pasning og pleje af iris

Det varierer, hvilket klima og hvilken grobund, der passer til de forskellige irissorter. Nogle sorter kræver tørke, mens andre kræver fugt og leret jord. 

Iris kan dyrkes som stauder, men også som blomsterløg eller rhizomer - og kan sættes både i bede og i krukker, alt efter type og behov.

Specielt den gule iris (sværdliljen), iris pseudacorus, trives bedst i det sumpede terræn.
Den gule iris findes derfor vildtvoksende ved åer og søbredde, men kan også dyrkes i et dertil lavet sumpbed, eller på meget fugtig jord.

Irisser som kræver sumpede terrænforhold, kan plantes direkte i et staudebed - hvis blot de vandes regelmæssigt i vækstperioden og placeres i sol eller halvskygge.

Almindeligvis kan haveirisser, iris germanica, tåle meget tør jord som én af de få blomsterarter i haven. Den er derfor utroligt nem at holde og passe, da den stort set klarer sig selv.

Deling af iris

Gamle irisplanter kan formeres ved at dele jordstænglerne (rhizomerne), sidst i juni.
Dette bør som udgangspunkt gøres hvert 3.-4.år. Rhizomerne placeres lige under jordens overflade, for at få det maksimale ud af de nye spirer. Her skal de vandes godt, så jorden omslutter rødderne bedst muligt.

Anvendelse og yderligere information

Navnet iris

Der findes flere forskellige historier og forklaringer på, hvorfra navnet Iris stammer. Én af fortællingerne går på at iris stammer fra det gotiske hairus, som betyder sværd, og hentyder til irissens sværdformede blade.

Én anden historie går på at iris kommer fra det græske ord for regnbue (iris), og refererer til alle de farver, irissen findes i. Iris er også navnet på den græske gudinde af regnbuen.
Ofte forbindes mange store, anerkendte malere med en blomst; herunder også iris.

Monets Iris

Vi forbinder primært den franske maler Claude Monet med åkander - men rent faktisk var det netop Irissen, som var Monets yndlingsblomst. Han yndede at dyrke den smukke staude i sin have i Giverny - og malede naturligvis også et utal af de fine blomster.  

Dekorationsblomst

Iris egner sig godt som dekorationsblomst, hvorfor den ofte benyttes i dekorationsbuketter. Her sættes irissen sammen med andre, langstilkede blomster.

19. september 2016 Mathilde L. Dahlin
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...