Foto: iStock

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Fakta om hyacinter

  • Dansk navn: Hyacint
  • Engelsk navn: Hyacinth
  • Latinsk navn: Hyacinthus Orientalis

Indholdsfortegnelse

Oprindelse

Hyacinten stammer oprindeligt fra Tyrkiet og det vestlige Syrien, men er i dag kendt og dyrket overalt i verden.

Hyacintens udseende

Hyacinten er en løgplante med et stort blomsterløg og et dertilhørende stort rodnet. Stænglen er opretvoksende. Blomstens grønne blade er smukke, lange og linjeformede. Midt i løgets centrum vokser den bladløse blomsterstilk op. Blomsterne på hyacintstilken er klokkeformede med seks kronblade.

Hyacintens duft

Hyacinten har en kraftig og yderst genkendelig duft, som er elsket af mange. Ved nogle lejligheder, når hyacinten er i fuld flor, kan lugten dog virke ekstrem stærk og dominerende. Det er navnlig, hvis udluftningen i rummet, hvor blomsten står, er mangelfuld. 

Hyacinten ses oftest i blå/lilla eller hvide nuancer, men findes også over i det mere rødlige farvespektrum.

Pasning og pleje af hyacinter

Lægning af hyacintløg

Hyacintløg kan lægges i jorden fra slut august, og indtil frostsæsonen begynder. Jorden skal gerne være muldet, løs og porøs for at give løgene optimale forhold til at spire og gro. Denne porøsitet kan også opnås ved at lægge lidt grus under hvert løg.

Blomsterløget skal helst være dækket af ca. 10 cm jord, gerne et sted i haven hvor solen får lov til at varme jorden op. 

Hyacinterne skal passes og plejes i det tidlige forår, særligt lige op til blomstring i april-maj.

Læs også: Sådan dyrker de alle de forskellige typer af roser

Drivning af hyacintløg

Når du køber hyacintløg til drivning, skal du være opmærksom på, om den enkelte sort er velegnet til formålet. Det kan dog som oftest sagtens lade sig gøre.

At drive sine hyacintløg i potter kræver, at du ved nogenlunde hvornår du ønsker at dine hyacinter skal blomstre. 

Potterne skal først tilføjes et lag med grus. Derpå fyldes potten op med jord - gerne en muldet jordblanding med småsten eller grus. Hyacintløgene placeres nu i potten, således at løgspidsen er 1 cm over jorden og ca. 3 cm under pottekanten. Der toppes igen med jord/grus og vandes. Nu kan drivningen af blomsterløgene ske i et mørkt lokale, gerne gemt væk i eksempelvis et kælderrum, hvor maksimum temperaturen ikke overstiger 10 grader celsius, og hvor sollyset ikke når potten. Det tager omkring 3-4 måneder at fordrive løgene. 

Løgene skal vandes i ny og næ, og må ikke tørre ud. 

Lige så snart at blomsterspiren begynder at titte frem, kan potterne flyttes til et lidt lunere sted - men vær opmærksom på ikke at udsætte løgene for unødigt sollys og for høj varme.

Hyacinter kan formere sig både ved dannelse af sideløg, samt ved at så blomsternes frø.

Læs også: Rhododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Anvendelse og yderligere information

Hyacinten ifølge græsk mytologi 

Ifølge græsk mytologi går historien på at den gamle Apollon ramte en tilskuer kaldet Hyakinthos, med sin diskos. Herpå døde Hyakinthos, og frem voksede der en masse blomster af hyakinthos blod - deraf navnet hyacint. Hyacinten har siden hen fået stor betydning for græsk mytologi.

Hyacinter, perlehyacinter og porcelænshyacinter

Mange er tilbøjelige til at forvekle den almindelige hyacint med både perle- og porcelænshyacint. Disse er i familie med hinanden, men både størrelse, udseende og dyrkning er forskellige for de tre typer af hyacinter.

Hyacinten som pyntegenstand i julen

I Danmark er vi glade for at købe forspirede løg, som vi kan sætte i hyacintglas i vindueskarmen. Dette er yderst dekorativt og populært i vintermånederne. Når disse løg er afblomstret, kan de efterfølgende sætts ud i haven og dyrkes på ny.

3. oktober 2016
Mere om Planteleksikon

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv klogere på alt fra de mest populære blommetræ-sorter til plantning og beskæring af blommetræet.

Pilea: Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du...

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen til at succes i haven med ranunkler af enhver art i idényts Planteleksikon.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...