Foto: iStock

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Af: Mathilde L. Dahlin, 3. oktober 2016

Fakta om hyacinter

  • Dansk navn: Hyacint
  • Engelsk navn: Hyacinth
  • Latinsk navn: Hyacinthus Orientalis

Indholdsfortegnelse

Oprindelse

Hyacinten stammer oprindeligt fra Tyrkiet og det vestlige Syrien, men er i dag kendt og dyrket overalt i verden.

Hyacintens udseende

Hyacinten er en løgplante med et stort blomsterløg og et dertilhørende stort rodnet. Stænglen er opretvoksende. Blomstens grønne blade er smukke, lange og linjeformede. Midt i løgets centrum vokser den bladløse blomsterstilk op. Blomsterne på hyacintstilken er klokkeformede med seks kronblade.

Hyacintens duft

Hyacinten har en kraftig og yderst genkendelig duft, som er elsket af mange. Ved nogle lejligheder, når hyacinten er i fuld flor, kan lugten dog virke ekstrem stærk og dominerende. Det er navnlig, hvis udluftningen i rummet, hvor blomsten står, er mangelfuld. 

Hyacinten ses oftest i blå/lilla eller hvide nuancer, men findes også over i det mere rødlige farvespektrum.

Pasning og pleje af hyacinter

Lægning af hyacintløg

Hyacintløg kan lægges i jorden fra slut august, og indtil frostsæsonen begynder. Jorden skal gerne være muldet, løs og porøs for at give løgene optimale forhold til at spire og gro. Denne porøsitet kan også opnås ved at lægge lidt grus under hvert løg.

Blomsterløget skal helst være dækket af ca. 10 cm jord, gerne et sted i haven hvor solen får lov til at varme jorden op. 

Hyacinterne skal passes og plejes i det tidlige forår, særligt lige op til blomstring i april-maj.

Læs også: Sådan dyrker de alle de forskellige typer af roser

Drivning af hyacintløg

Når du køber hyacintløg til drivning, skal du være opmærksom på, om den enkelte sort er velegnet til formålet. Det kan dog som oftest sagtens lade sig gøre.

At drive sine hyacintløg i potter kræver, at du ved nogenlunde hvornår du ønsker at dine hyacinter skal blomstre. 

Potterne skal først tilføjes et lag med grus. Derpå fyldes potten op med jord - gerne en muldet jordblanding med småsten eller grus. Hyacintløgene placeres nu i potten, således at løgspidsen er 1 cm over jorden og ca. 3 cm under pottekanten. Der toppes igen med jord/grus og vandes. Nu kan drivningen af blomsterløgene ske i et mørkt lokale, gerne gemt væk i eksempelvis et kælderrum, hvor maksimum temperaturen ikke overstiger 10 grader celsius, og hvor sollyset ikke når potten. Det tager omkring 3-4 måneder at fordrive løgene. 

Løgene skal vandes i ny og næ, og må ikke tørre ud. 

Lige så snart at blomsterspiren begynder at titte frem, kan potterne flyttes til et lidt lunere sted - men vær opmærksom på ikke at udsætte løgene for unødigt sollys og for høj varme.

Hyacinter kan formere sig både ved dannelse af sideløg, samt ved at så blomsternes frø.

Læs også: Rhododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Anvendelse og yderligere information

Hyacinten ifølge græsk mytologi 

Ifølge græsk mytologi går historien på at den gamle Apollon ramte en tilskuer kaldet Hyakinthos, med sin diskos. Herpå døde Hyakinthos, og frem voksede der en masse blomster af hyakinthos blod - deraf navnet hyacint. Hyacinten har siden hen fået stor betydning for græsk mytologi.

Hyacinter, perlehyacinter og porcelænshyacinter

Mange er tilbøjelige til at forvekle den almindelige hyacint med både perle- og porcelænshyacint. Disse er i familie med hinanden, men både størrelse, udseende og dyrkning er forskellige for de tre typer af hyacinter.

Hyacinten som pyntegenstand i julen

I Danmark er vi glade for at købe forspirede løg, som vi kan sætte i hyacintglas i vindueskarmen. Dette er yderst dekorativt og populært i vintermånederne. Når disse løg er afblomstret, kan de efterfølgende sætts ud i haven og dyrkes på ny.

3. oktober 2016 Mathilde L. Dahlin
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomioides og her kan du få tips til alt inden for plantning og pasning af din Pilea.

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...