Foto: iStock

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Fakta om hyacinter

  • Dansk navn: Hyacint
  • Engelsk navn: Hyacinth
  • Latinsk navn: Hyacinthus Orientalis

Indholdsfortegnelse

Oprindelse

Hyacinten stammer oprindeligt fra Tyrkiet og det vestlige Syrien, men er i dag kendt og dyrket overalt i verden.

Hyacintens udseende

Hyacinten er en løgplante med et stort blomsterløg og et dertilhørende stort rodnet. Stænglen er opretvoksende. Blomstens grønne blade er smukke, lange og linjeformede. Midt i løgets centrum vokser den bladløse blomsterstilk op. Blomsterne på hyacintstilken er klokkeformede med seks kronblade.

Hyacintens duft

Hyacinten har en kraftig og yderst genkendelig duft, som er elsket af mange. Ved nogle lejligheder, når hyacinten er i fuld flor, kan lugten dog virke ekstrem stærk og dominerende. Det er navnlig, hvis udluftningen i rummet, hvor blomsten står, er mangelfuld. 

Hyacinten ses oftest i blå/lilla eller hvide nuancer, men findes også over i det mere rødlige farvespektrum.

Pasning og pleje af hyacinter

Lægning af hyacintløg

Hyacintløg kan lægges i jorden fra slut august, og indtil frostsæsonen begynder. Jorden skal gerne være muldet, løs og porøs for at give løgene optimale forhold til at spire og gro. Denne porøsitet kan også opnås ved at lægge lidt grus under hvert løg.

Blomsterløget skal helst være dækket af ca. 10 cm jord, gerne et sted i haven hvor solen får lov til at varme jorden op. 

Hyacinterne skal passes og plejes i det tidlige forår, særligt lige op til blomstring i april-maj.

Læs også: Sådan dyrker de alle de forskellige typer af roser

Drivning af hyacintløg

Når du køber hyacintløg til drivning, skal du være opmærksom på, om den enkelte sort er velegnet til formålet. Det kan dog som oftest sagtens lade sig gøre.

At drive sine hyacintløg i potter kræver, at du ved nogenlunde hvornår du ønsker at dine hyacinter skal blomstre. 

Potterne skal først tilføjes et lag med grus. Derpå fyldes potten op med jord - gerne en muldet jordblanding med småsten eller grus. Hyacintløgene placeres nu i potten, således at løgspidsen er 1 cm over jorden og ca. 3 cm under pottekanten. Der toppes igen med jord/grus og vandes. Nu kan drivningen af blomsterløgene ske i et mørkt lokale, gerne gemt væk i eksempelvis et kælderrum, hvor maksimum temperaturen ikke overstiger 10 grader celsius, og hvor sollyset ikke når potten. Det tager omkring 3-4 måneder at fordrive løgene. 

Løgene skal vandes i ny og næ, og må ikke tørre ud. 

Lige så snart at blomsterspiren begynder at titte frem, kan potterne flyttes til et lidt lunere sted - men vær opmærksom på ikke at udsætte løgene for unødigt sollys og for høj varme.

Hyacinter kan formere sig både ved dannelse af sideløg, samt ved at så blomsternes frø.

Læs også: Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Anvendelse og yderligere information

Hyacinten ifølge græsk mytologi 

Ifølge græsk mytologi går historien på at den gamle Apollon ramte en tilskuer kaldet Hyakinthos, med sin diskos. Herpå døde Hyakinthos, og frem voksede der en masse blomster af hyakinthos blod - deraf navnet hyacint. Hyacinten har siden hen fået stor betydning for græsk mytologi.

Hyacinter, perlehyacinter og porcelænshyacinter

Mange er tilbøjelige til at forvekle den almindelige hyacint med både perle- og porcelænshyacint. Disse er i familie med hinanden, men både størrelse, udseende og dyrkning er forskellige for de tre typer af hyacinter.

Hyacinten som pyntegenstand i julen

I Danmark er vi glade for at købe forspirede løg, som vi kan sætte i hyacintglas i vindueskarmen. Dette er yderst dekorativt og populært i vintermånederne. Når disse løg er afblomstret, kan de efterfølgende sætts ud i haven og dyrkes på ny.

3. oktober 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...