Den hvide høstanemone er fast inventar i mange haver.
Den hvide høstanemone er fast inventar i mange haver. Foto: istockphoto

Høstanemone – en hårdfør staude

Høstanemonen er en robust, løvfældende staude, der på grund af sin sene, lange blomstringstid og yndefulde udseende er et hit i de danske haver.

Af: Line Dyrvig, 22. oktober 2015

Fakta om høstanemone

Dansk navn: Høstanemone
Latinsk navn: Anemone hupehensis
Engelsk navn: Harvest anemone

Populære arter

Høstanemonen er - som navnet antyder - en del af anemoneslægten.

Der findes en lang række forskellige slags høstanemoner, som varierer i farve og højde. De mest populære og kendte høstanemoner er:

 • Königin Charlotte: rosa, 80-120 cm
 • Honorine Jobert: hvid, 100-120 cm
 • Splendens Superba: rosa, 60 cm
 • Whirlwind: hvid, 80 cm
 • Rubra: rød, 60 cm
 • September Charm: rosa, 60 cm

Oprindelse

Planten har oprindeligt hjemme i Japan og det sydlige Kina. I dens naturlige omgivelser findes planten i let skyggede skovbryn og lysninger, hvor den står i delvis skygge under løvtræer.

Høstanemonens udseende

Høstanemone er en løvfældende staude med en stivstilket, opret vækst. Høstanemonen er en fin, yndefuld plante, der kommer i en række forskellige farver og nuancer: hvid, rosa, purpurrosa, rød og blåviolet. Højden vil variere mellem 50-140 cm afhængig af plantearten. Høstanemonens yndefulde udseende passer godt sammen med den skulpturelle tidselkugle i staudebedet.

Sæson for blomstring

Høstanemone blomstrer i juli til oktober. På grund af den relativt sene blomstring og blomsternes holdbarhed i vase, er den meget anvendt i haverne som prydplante eller som afskåret plante i buket.

Beskæring

Skal du beskære din høstanemone kan du med fordel tage en spade og grave dele af planten op. Husk at få gravet dybt ned og få alle rodstumper med – ellers vokser din høstanemone gladeligt videre.  

Plantning og flytning

Det er ganske enkelt at plante høstanemoner ud.

 • Grav et hul, der er så lige bredt og dybt som plantens rødder
 • Før planten ned i hullet uden at bøje eller beskadige rødderne
 • Fyld hullet op med vand således rødderne får masser af fugt
 • Fyld hullet med jord
 • Vand og tryk jorden godt fast omkring planten

En høstanemone kræver plads, og derfor kan det være godt at have den stående i et bed for sig.

Udover at høstanemone sender rødder ud i alle retninger, så sår den også sig selv. Af lige netop denne årsag kan høstanemonen være problematisk i et staudebed, medmindre du skærer kanten af dem efterhånden som de kommer bedets øvrige stauder for nær. Høstanemonen bliver – af nogle – betragtet som invasiv; overvej derfor hvilke planter, du sætter ved siden af høstanemonen. Dens naboer gør ligeledes være sejlivede planter.

Har du et bed eller et hjørne i haven, der er inficeret med skvalderkål, er den alletiders at anvende. Den kan sagtens klare konkurrencen, og hvis du er heldig, udkonkurrerer den også det meste af ukrudtet.

Høstanemoner kan være sarte at flytte. Det er derfor vigtigt kun at flytte på dem eller nyplante et bed, når jorden er tilpas varm. Det bedste tidspunkt for flytning – og plantning – er i foråret (april/maj), så den kan få etableret sig inden frosten kommer. Høstanemonens rodnet bruger relativt lang tid på at etablere sig.

 

Et bed af japanske høstanemoner

 

Deling af høstanemone

Du kan sagtens dele din høstanemone. Deling af planten kræver blot, at du ganske forsigtigt graver planten op og deler den forsigtigt. Høstanemonens rodnet er meget taknemmeligt, og det er derfor ikke nødvendigt med en særlig stor rodklump for at delingen lykkes. Ligesom ved plantning og flytning bør deling af høstanemoner foregå om foråret.

Grobund

Desværre er høstanemone ikke fuldstændig hårdfør her i landet; den har vanskeligt ved at klare fugtigheden i en normal dansk vinter. Den skal derfor plantes på en porøs, veldrænet jord uden stående fugtighed i vinterhalvåret; til gengæld skal jorden være næringsrig, godt opblandet med bladjord, kompost eller enhedsjord. I fuld sol svides planterne, som bør have let skygge fra fintløvede træer eller buske. Dækning med granris hindrer svidning af de nye skud i det tidlige forår.

Høstanemonen egner sig bedst i en "skovbund" eller almindelig humusrig havejord. Det vil sige jord, der indeholder organisk materiale, som eksempelvis løvaffald eller kompost. Jorden bør være kølig og fugtig, men veldrænet idet høstanemonen ikke trives i våd jord – eller meget tør jord.

Pasning

Høstanemonen taber sine blade og visner i takt med at frosten sætter ind. Her er det vigtigt, at du ikke fjerner de visne plantedele før om foråret. Dels fordi de visne plantedele beskytter mog frostskader, og dels fordi den visne høstanemone er smuk om vinteren, når den dækkes af rimfrost og sne.

Afhængig af, hvor veletableret din høstanemone er, kan du vinterdække den. Det er en robust staude, som klarer sig fint uden vinterdække, når den først har fået fat. Har du en nyplantet høstanemone kan det være en god ide at dække dem med et lag af nedfaldent løv og granris den første vinter efter udplantning.

Læs også: Lavendel - alt om pasning og plejning af lavendler

Vanding

En høstanemone trives bedst i fugtig jord, hvorfor det er nødvendigt at vande planten jævnligt. Det bedste er at vande meget af gangen, men få gange, fremfor at sjatvande dagligt. 

Gødning

En høstanemone kræver umiddelbart ikke gødning. Du kan dog gøde lidt om foråret, når planten samler energi til en lang blomstring.

Anvendelse

Høstanemone anvendes som prydplante i haver og er en meget værdifuld havestaude. Blomsterne holder længe som afskårne i vase, hvorfor høstanemonen ofte bruges i buketter.

Placering

Den bedste placering af høstanemonen er i halvskygge. For meget sol kan nemlig svide blomsterne.

22. oktober 2015 Line Dyrvig
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomioides og her kan du få tips til alt inden for plantning og pasning af din Pilea.

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...