Foto: Colourbox

Hortensia - blomsterbusken, der kan forvandle farve

Hortensia er en gave til haveejere. Giv dem den rette fugtige jord, så eksploderer haven i farvestrålende blomsterskærme. Og hvis du får lyst, kan du også forvandle farven på dine Hortensia'ers blomster ved at ændre på gødning og grobund.

Af: Mikkel Hede, 12. november 2015

Fakta om Hortensia

  • Dansk navn: Hortensia
  • Latinsk navn: Hydrangea
  • Engelsk navn:  Hydrangea eller Hortensia

Populære arter

  • Hydrangea. macrophylla: Almindelig Hortensia
  • Hydrangea anomala: Klatre-Hortensia
  • Hydramgea aspera: Havehortensia

Hortensias oprindelse

Hortensia-slægten omfatter ca. 70–75 arter. Langt det største antal af disse arter stammer fra Østasian, særligt Kina, Japan og Koreas. Men Hortensia er også i mindre omfang hjemmehørende i Himmalaya, Indonesian og både Nord- og Sydamerka.

Hortensia i Danmark

Hortensia lever ikke vildt i Danmark. Det er primært en orientalsk plante, og den kan som sådan have det svært med de danske vintertemperaturer.

De seneste år har Det danske Haveselskab dog lavet en målrettet indsattet for at finde frem til sorter, der kan stå sig godt i danske haver uden overdreven pasning og pleje.

I 2002 blev 50 robuste Hortensiaer således udvalgt fra danske haver. 15 af disse blev plantet og observeret. Resultatet af denne indsat var, at de to mest hårdføre Hortensia-sorter kom i handlen: Alma og Bella.

Siden er yderligere 6 sorter af Hortensia blevet kåret som særligt egnede til det danske klima. Det er alle sorter, der kun fryser minimalt tilbage om vinteren, og som kan klare at blive udsat for temmelig hård blæst. I disse 8 sorter er efterhånden hele farvespektret i Hortensia repræsenteret.

Udseende

Den almindelige Hortensia er en løvfældende busk. Den kan blive mellem 1 og 3 meter høj. I potter bliver de højst en meter høj i højden og bredden.

Det mest fængslende ved Hortensias udseende er de store, smukke blomsterskærme. De fleste sorter er hvide, men nanvlig Hydrangea Macrophylla forekommer også i forskellige nuancer af blå, rød og lilla afhængig af jordbundens sammensætning (Se underGrobund).

Plantning  

Det er bedst at plante Hortensia ud om efteråret, mens jorden stadig er lun og fugtig. Udplantning om foråret kræver meget vanding.

Stiklinger kan tages af planten og anbringes i sandig jord blandet med spagnum. Stiklingerne, der er sat om foråret, blomstrer tidligst det følgende år.

Udplant Hortensia i et udgravet plantehul, der er større end potteklumpen. Anbring Hortensian i jorden så potteklumpen flugter med toppen på hullet. Fyld lidt mere end halvt op med jord og vand i plantehullet og vand igennem. Når vandet er løbet igennem, fyldes resten af joden i, hvorefter der igen vandes.

Hortensia ser allerbedst ud i flok. Afhængigt af sort bør man udplante Hortensia med mellem 1 og 2 meters afstand.

Læs også: Lavendel - alt om pasning og plejning af lavendler

Blomstring

Hortensia blomstrer i haven fra juni til august.

Vanding

Hortensia elsker vand og må ikke udtørres. De skal navnlig vandes jævnligt i det førte år efter udplantningen. Hortensia i krukker skal også vandes hyppigt. Rødderne kan dog ikke tåle at blive druknet i vand.

Hortensia indendørs

Hortensia er velegnet indendørs. I potter bliver de dog højst 3-4 år gamle.

Grobund

Jorden skal være næringsrig, kalkfri og helst rig på spagnum.

Blomsternes farve kan manipuleres ved at ændre jordens surhedsgrad. Basisk gødning giver lyserøde blomster. Er jorden meget syreholdig vil blomsterne over tid forvandle sig over i det blå spektrum. Her kan man dog også bruge syreholdig, organisk køkkenaffald.

Hortensia vokser også glimrende tæt på havedamme eller andre vandhuller med god, fugtig tørvejord omkring sig.

Hortensias levetid

En Hortensia i potte kan overleve 3-4 år. På friland kan de blive meget ældre.

Lys

Hortensia skal stå lyst for at undgå, at blomsterne bliver gullige. Det skal dog helst være i halvskygge og mindst muligt i direkte solskin.

Beskæring af Hortensia

Nogle Hortensia-sorter blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse skal beskæres om efteråret efter afblomstringen. Andre Hortensia-typer blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse bør beskæres om foråret, inden blomstringen går i gang.

Gødning

Alle Hortensia skal tilføjes gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør man også give flydende gødning én gang om ugen.

Hvis man forsøger at manipulere med blomstens farve (se under grobund), bør valget af gødning bestemmes ud fra den ønskede farve.

Lyserød Hortensia kræver basisk gødning. Blå Hortensia fremkaldes af en mere syreholdig gødning. Det kan også være køkkenaffald som æggeskaller og bananskræller. Vær opmærksom på, at det tager et stykke tid, før du opnår den ønskede farvede gennem denne form for strategisk gødning.

 
Hortensia i Franking. Foto: Flickr, Patrick Janicek  

 

Anvendelse

Både i Japan og i Korea bliver der fremstillet te af blade fra Hydrangea Serrata. I Japan hedder den Ama-cha. I Korea kaldes den for Sugukcha eller Ilsulcha

12. november 2015 Mikkel Hede
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...