Foto: Colourbox

Hortensia - blomsterbusken, der kan forvandle farve

Hortensia er en gave til haveejere. Giv dem den rette fugtige jord, så eksploderer haven i farvestrålende blomsterskærme. Og hvis du får lyst, kan du også forvandle farven på dine Hortensia'ers blomster ved at ændre på gødning og grobund.

Fakta om Hortensia

  • Dansk navn: Hortensia
  • Latinsk navn: Hydrangea
  • Engelsk navn:  Hydrangea eller Hortensia

Populære arter

  • Hydrangea. macrophylla: Almindelig Hortensia
  • Hydrangea anomala: Klatre-Hortensia
  • Hydramgea aspera: Havehortensia

Hortensias oprindelse

Hortensia-slægten omfatter ca. 70–75 arter. Langt det største antal af disse arter stammer fra Østasian, særligt Kina, Japan og Koreas. Men Hortensia er også i mindre omfang hjemmehørende i Himmalaya, Indonesian og både Nord- og Sydamerka.

Hortensia i Danmark

Hortensia lever ikke vildt i Danmark. Det er primært en orientalsk plante, og den kan som sådan have det svært med de danske vintertemperaturer.

De seneste år har Det danske Haveselskab dog lavet en målrettet indsattet for at finde frem til sorter, der kan stå sig godt i danske haver uden overdreven pasning og pleje.

I 2002 blev 50 robuste Hortensiaer således udvalgt fra danske haver. 15 af disse blev plantet og observeret. Resultatet af denne indsat var, at de to mest hårdføre Hortensia-sorter kom i handlen: Alma og Bella.

Siden er yderligere 6 sorter af Hortensia blevet kåret som særligt egnede til det danske klima. Det er alle sorter, der kun fryser minimalt tilbage om vinteren, og som kan klare at blive udsat for temmelig hård blæst. I disse 8 sorter er efterhånden hele farvespektret i Hortensia repræsenteret.

Udseende

Den almindelige Hortensia er en løvfældende busk. Den kan blive mellem 1 og 3 meter høj. I potter bliver de højst en meter høj i højden og bredden.

Det mest fængslende ved Hortensias udseende er de store, smukke blomsterskærme. De fleste sorter er hvide, men nanvlig Hydrangea Macrophylla forekommer også i forskellige nuancer af blå, rød og lilla afhængig af jordbundens sammensætning (Se underGrobund).

Plantning  

Det er bedst at plante Hortensia ud om efteråret, mens jorden stadig er lun og fugtig. Udplantning om foråret kræver meget vanding.

Stiklinger kan tages af planten og anbringes i sandig jord blandet med spagnum. Stiklingerne, der er sat om foråret, blomstrer tidligst det følgende år.

Udplant Hortensia i et udgravet plantehul, der er større end potteklumpen. Anbring Hortensian i jorden så potteklumpen flugter med toppen på hullet. Fyld lidt mere end halvt op med jord og vand i plantehullet og vand igennem. Når vandet er løbet igennem, fyldes resten af joden i, hvorefter der igen vandes.

Hortensia ser allerbedst ud i flok. Afhængigt af sort bør man udplante Hortensia med mellem 1 og 2 meters afstand.

Blomstring

Hortensia blomstrer i haven fra juni til august.

Vanding

Hortensia elsker vand og må ikke udtørres. De skal navnlig vandes jævnligt i det førte år efter udplantningen. Hortensia i krukker skal også vandes hyppigt. Rødderne kan dog ikke tåle at blive druknet i vand.

Hortensia indendørs

Hortensia er velegnet indendørs. I potter bliver de dog højst 3-4 år gamle.

Grobund

Jorden skal være næringsrig, kalkfri og helst rig på spagnum.

Blomsternes farve kan manipuleres ved at ændre jordens surhedsgrad. Basisk gødning giver lyserøde blomster. Er jorden meget syreholdig vil blomsterne over tid forvandle sig over i det blå spektrum. Her kan man dog også bruge syreholdig, organisk køkkenaffald.

Hortensia vokser også glimrende tæt på havedamme eller andre vandhuller med god, fugtig tørvejord omkring sig.

Hortensias levetid

En Hortensia i potte kan overleve 3-4 år. På friland kan de blive meget ældre.

Lys

Hortensia skal stå lyst for at undgå, at blomsterne bliver gullige. Det skal dog helst være i halvskygge og mindst muligt i direkte solskin.

Beskæring af Hortensia

Nogle Hortensia-sorter blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse skal beskæres om efteråret efter afblomstringen. Andre Hortensia-typer blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse bør beskæres om foråret, inden blomstringen går i gang.

Gødning

Alle Hortensia skal tilføjes gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør man også give flydende gødning én gang om ugen.

Hvis man forsøger at manipulere med blomstens farve (se under grobund), bør valget af gødning bestemmes ud fra den ønskede farve.

Lyserød Hortensia kræver basisk gødning. Blå Hortensia fremkaldes af en mere syreholdig gødning. Det kan også være køkkenaffald som æggeskaller og bananskræller. Vær opmærksom på, at det tager et stykke tid, før du opnår den ønskede farvede gennem denne form for strategisk gødning.

 
Hortensia i Franking. Foto: Flickr, Patrick Janicek  

 

Anvendelse

Både i Japan og i Korea bliver der fremstillet te af blade fra Hydrangea Serrata. I Japan hedder den Ama-cha. I Korea kaldes den for Sugukcha eller Ilsulcha

12. november 2015
Mere om Planteleksikon

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af busken sikrer nemlig en kompakt vækst og giver en bedre blomstring. Lær alt om de velduftende, syrenlignende blomster her.  

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have...

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst. Se også plantetips om grobund og lysforhold for Eranthis hyemalis eller haveerantis.

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...