De hvide, kobleformede blomster er karakteristiske for fredsliljen.
De hvide, kobleformede blomster er karakteristiske for fredsliljen. Foto: istockphoto

Fredslilje – en luftforbedrende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante, der er kendt for sine ovale, mørkegrønne blade og karakteristiske blomster, samt at kunne forbedre luftkvaliteten indendørs.

Fakta om fredslilje

Dansk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily

Populære arter

Spathiphyllum wallisii er den mest populære art. Derudover findes Spathiphyllum wallisii 'Domino', som med sit smukke udseende også er populær. Spathiphyllum wallisii 'Mauna Loa' er en større hybrid af den velkendte plante.

Fredsliljens oprindelse

Planten stammer oprindeligt fra tropiske regnskove i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika, hvor den oftest står i skygge under større træer. Spathiphyllum er beslægtede med flamingoblomst (Anthurium), men er dog nemmere at dyrke. 

Hvordan ser en fredslilje ud?

Planten er kendt for sine aflange, ovale, mørkegrønne blade og sine hvide, kolbeformede blomster, der sidder på en høj stængel.

Fredliljen kan blive mellem 20-60 cm høj.

Sæson for blomstring

Fredsliljen sætter blomster hele sommeren - jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høj luftfugtighed kan du opleve at fredsliljen lejlighedsvis blomstrer om vinteren.

Fredsliljen er en meget taknemmelig og holdbar plante og vil - med rette pasning - klare sig i mange år.

Beskæring af fredslilje

Det er ikke nødvendigt at beskære fredsliljen. Du kan nøjes med at fjerne visne blomster og blade. Dette gøres ved at klippe bladet eller blomsten over, hvor bladstiklen udgår fra planten.

Plantning og ompotning af fredslilje

Ved køb af en fredslilje bør du først og fremmest sørge for at planten enten har en blomst eller knop, samt at bladene er flotte, grønne og skinnende. 

Har du bare lidt grønne fingre, er fredsliljen nem at passe. Det er en relativt taknemmelig stueplante. Vær dog opmærksom på, at de hverken bryder sig om os eller træk, hvorfor fredsliljen ikke foretrækker placering i køkkenet.

Du bør flytte din fredslilje til en større potte hvert forår, så planten har plads til at vokse sig større.

Deling

Fredsliljen klarer sig om nævnt i mange år, men vil have bedst af at blive delt med 3-4 års mellemrum, så der sikres god vækst.

Der er flere muligheder for deling af fredsliljen. Den letteste måde er at dele rodklumpen om foråret. Roddelene med skud deles forsigtigt midt over og hver af delene plantes i hver sin potte. Sørg for at dække alle rødderne med jord.

Fredsliljens foretrukkende grobund

Jorden bør være fugtig - men ikke gennemvåd. Det er derfor en god ide at plante fredsliljen i en potte med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Pasning

Fredsliljen er forholdsvis lette at have i stuen. Den skal blot vandes korrekt og ikke stå i direkte sollys, da dette kan skade bladene. Hvis bladene på din fredslilje bliver gule, er dette et tegn på for meget sollys.

Oplever du at din fredslilje ikke blomstrer, er dette sandsynligvis fordi den får for lidt lys. Giv din plante en lysere placering, men hold den ude af direkte sollys.

Ligesom alle andre ting i dit hjem, vil din fredslilje blive støvet. Det anbefales at du forsigtigt tørrer bladene af med en fnugfri klud.

Vanding

Fredsliljen kræver relativt meget vand, og bør om sommeren vandes 2-3 gange om ugen. Om vinteren kan du nøjes med at vande den en enkelt gang om ugen. 

Vigtigt er det, at fredsliljens jord er fugtig. Overbrus planten med en vandforstøver eller plant i en urtepotteskjuler foret med våd spagnum. Fredsliljen kan godt lide høj luftfugtighed. En selvvandende potte er også en mulighed.

Gødning

Fredsliljen bør gødes efter behov. Cirka en gang om måneden er passende. 

Anvendelse

Fredsliljen er en velkendt og skøn stueplante, men kan også anvendes i dekorationer, hvori de vil holde ret længe.

Placering af fredslilje

Om sommeren kræver fredsliljen halvskygge og altså ingen direkte sol. 18-21°C er passende. Om vinteren skal de stå så lyst som muligt; her er en temperatur på 16-18°C ideel for fredsliljen. I vinterperioden vil du typisk opleve, at fredsliljen gror langsommmere end om sommeren.

Vær opmærksom på, at fredsliljen er giftig for både hunde, katte og mennesker, og bør derfor placeres med omtanke.

26. oktober 2015
Mere om Planteleksikon

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellikes blomstringsperiode og hør, hvordan du bedst sår og plejer den nøjsomme sommerblomst. 

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...