Fredslilje – en luftforbedrende stueplante
Fredsliljen er en populær stueplante, der er kendt for sine ovale, mørkegrønne blade og karakteristiske blomster, samt at kunne forbedre luftkvaliteten indendørs.
Fakta om fredslilje
Dansk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily
Populære arter
Spathiphyllum wallisii er den mest populære art. Derudover findes Spathiphyllum wallisii 'Domino', som med sit smukke udseende også er populær. Spathiphyllum wallisii 'Mauna Loa' er en større hybrid af den velkendte plante.
Fredsliljens oprindelse
Planten stammer oprindeligt fra tropiske regnskove i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika, hvor den oftest står i skygge under større træer. Spathiphyllum er beslægtede med flamingoblomst (Anthurium), men er dog nemmere at dyrke.
Hvordan ser en fredslilje ud?
Planten er kendt for sine aflange, ovale, mørkegrønne blade og sine hvide, kolbeformede blomster, der sidder på en høj stængel.
Fredliljen kan blive mellem 20-60 cm høj.
Sæson for blomstring
Fredsliljen sætter blomster hele sommeren - jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høj luftfugtighed kan du opleve at fredsliljen lejlighedsvis blomstrer om vinteren.
Fredsliljen er en meget taknemmelig og holdbar plante og vil - med rette pasning - klare sig i mange år.
Beskæring af fredslilje
Det er ikke nødvendigt at beskære fredsliljen. Du kan nøjes med at fjerne visne blomster og blade. Dette gøres ved at klippe bladet eller blomsten over, hvor bladstiklen udgår fra planten.
Plantning og ompotning af fredslilje
Ved køb af en fredslilje bør du først og fremmest sørge for at planten enten har en blomst eller knop, samt at bladene er flotte, grønne og skinnende.
Har du bare lidt grønne fingre, er fredsliljen nem at passe. Det er en relativt taknemmelig stueplante. Vær dog opmærksom på, at de hverken bryder sig om os eller træk, hvorfor fredsliljen ikke foretrækker placering i køkkenet.
Du bør flytte din fredslilje til en større potte hvert forår, så planten har plads til at vokse sig større.
Deling
Fredsliljen klarer sig om nævnt i mange år, men vil have bedst af at blive delt med 3-4 års mellemrum, så der sikres god vækst.
Der er flere muligheder for deling af fredsliljen. Den letteste måde er at dele rodklumpen om foråret. Roddelene med skud deles forsigtigt midt over og hver af delene plantes i hver sin potte. Sørg for at dække alle rødderne med jord.
Fredsliljens foretrukkende grobund
Jorden bør være fugtig - men ikke gennemvåd. Det er derfor en god ide at plante fredsliljen i en potte med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.
Pasning
Fredsliljen er forholdsvis lette at have i stuen. Den skal blot vandes korrekt og ikke stå i direkte sollys, da dette kan skade bladene. Hvis bladene på din fredslilje bliver gule, er dette et tegn på for meget sollys.
Oplever du at din fredslilje ikke blomstrer, er dette sandsynligvis fordi den får for lidt lys. Giv din plante en lysere placering, men hold den ude af direkte sollys.
Ligesom alle andre ting i dit hjem, vil din fredslilje blive støvet. Det anbefales at du forsigtigt tørrer bladene af med en fnugfri klud.
Vanding
Fredsliljen kræver relativt meget vand, og bør om sommeren vandes 2-3 gange om ugen. Om vinteren kan du nøjes med at vande den en enkelt gang om ugen.
Vigtigt er det, at fredsliljens jord er fugtig. Overbrus planten med en vandforstøver eller plant i en urtepotteskjuler foret med våd spagnum. Fredsliljen kan godt lide høj luftfugtighed. En selvvandende potte er også en mulighed.
Gødning
Fredsliljen bør gødes efter behov. Cirka en gang om måneden er passende.
Anvendelse
Fredsliljen er en velkendt og skøn stueplante, men kan også anvendes i dekorationer, hvori de vil holde ret længe.
Placering af fredslilje
Om sommeren kræver fredsliljen halvskygge og altså ingen direkte sol. 18-21°C er passende. Om vinteren skal de stå så lyst som muligt; her er en temperatur på 16-18°C ideel for fredsliljen. I vinterperioden vil du typisk opleve, at fredsliljen gror langsommmere end om sommeren.
Vær opmærksom på, at fredsliljen er giftig for både hunde, katte og mennesker, og bør derfor placeres med omtanke.
Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende
Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.
Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...
Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...
Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...
Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...
Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...
De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.
Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade
Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...
Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise
Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...
Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær
Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.
Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst
Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...
Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt
Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...
Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have
Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.
Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse
Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...
Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter
Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...
Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed
Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.
Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante
Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...
Orkidé - blomsternes blomst
Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...