Forglemmigej i sin småblomstrede, blågule farvepragt
Forglemmigej i sin småblomstrede, blågule farvepragt Foto: Istock

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Af: Mathilde L. Dahlin, 10. maj 2020

Fakta om forglemmigej

 • Dansk navn: Forglemmigej
 • Engelsk navn: Forget-me-not
 • Latinsk navn: Myosotis

Find, hvad du søger om forglemmigej

Arter

Forglemmigej tilhører slægten Myosotis, der tæller over 60 arter. Blandt disse arter finder man forskellige typer af forglemmigej, hvis navne refererer til det sted, hvor den pågældende art trives. Det kan eksempelvis være på bakker, på enge eller ved sumpområder

 • Eng-Forglemmigej (Myosotis scorpioides)
 • Bakke-Forglemmigej (Myosotis ramosissima)
 • Sump-Forglemmigej (Myosotis laxa)
 • Rank-forglemmigej (Myosotis stricta)

Forglemmigejs oprindelse

Forglemmigej er en to-årig blomst, hvilket betyder at den sætter blade det første år, men først blomstrer på andetåret. Forglemmigej kan også så sig selv og dermed overleve i haven i mere end to år.

Forglemmigej er både hjemmehørende i Europa og den vestlige del af Asien. Derudover findes der også et stort antal arter, der stammer fra New Zeeland.

I dag vokser forglemmigej både i Europa, Nordafrika, Nordamerika, Asien og Oceanien, hvilket stort set vil sige hele verdenen. Dette er et vidne om, hvor hårdfør blomsten er. Den trives nemlig under selv meget kolde og barske forhold. I den bundfrosne nordamerikanske stat Alaska er den for eksempel nationalblomsten/statsblomsten. 

Udseende

Forglemmigej er spinkel i sit udseende. Den er fin, enkel og ikke særlig prangende eller kontrastfuld i haven. Forglemmigej har som oftset fem små blade. Disse er hyppigt oftest blå og behårede. Dertil gullige svælgskræl. Stænglen er tynd og pjusket. 

Forglemmigej kan variere i farven. Den findes også i rosa og hvide nuancer. Vi kender dog bedst forglemmigej i den blå og lyseblå version fra danske sommerhaver.

Dyrkning af forglemmigej

Forglemmigej er en forårsblomst. Dens sæson topper i april-maj måned. De fleste arter af forglemmigej er utroligt hårdføre og kan trives både i sol og halvskygge. Den jord, forglemmigej skal stå i, må gerne være næringsrig og ikke for tung.

Forglemmigej er både fantastisk som kantplante i blomsterbedet og som bunddækkeplante mellem eller under større blomster og buske. Den kræver regelmæssig vanding, og jorden skal gerne holdes nogenlunde fugtig.

Såning af forglemmigej

Det ideelle såningstidspunkt for forglemmigej er i løbet af sommeren fra midten af juli til august. Frøene spirer efter 2 til 3 uger. Så forglemmigej i en halv centimeters dybde. Går alt vel, vil planten blomstre året efter.

Apropos forglemmigej

Forglemmigej og kærmindesøster

Forglemmigej kan godt forvekslet med to andre, lyseblå forårsbebudere, der begge blomstrer i april-maj. Det er

 1. Den 20-30 cm høje staude kærmindesøster. Den kan kendes på sine hjerteformede blade.  
 2. Den 10-20 cm høje staude vårkærminde. Den blomstrer en anelse senere end både forglemmigej og kærmindesøster. Dens blade er mere lysegrønne end de to andre.

Hvor stammer navnet forglemmigej fra?

Slægtsnavnet Myosotis stammer fra den græske sammensætningen af mys og otos = mysotos, som betyder museøre. Dette hentyder til blomsterbladenes behåring og udformning.

En af fortællingerne om navnets oprindelse stammer fra en gammel tysk legende om skabelsen: Gud havde skabt dyrene og planterne og var i gang med at navngive planterne én efter én. En af blomsterne var bange for at blive glemt i mængden. Den lille blomst råbte derfor "forglem mig ej, forglem mig ej". Og på den måde fik den lille blå forårsbebuder sit navn.

Navnet forglemmigej kendes først fra tysk. Det er siden blevet direkte oversat til stort set alle verdens sprog - med den samme betydning.

 • Tysk navn: Vergissmeinnicht
 • Hebraisk navn: Zikhrini
 • Svensk navn: Förgätmigej
 • Italiensk navn: Nontiscordardimé
 • Fransk navn: Ne m'oubliez pas 

Der eksisterer mange andre myter om forglemmigej. De fleste handler om kærlig erindring og afsked i kærlighed. 

Sangen forglemmigej

Der findes også en kendt drikkevise, der går under navnet Forglemmigej. Den starter ret uskyldig: Om blomsten, jeg nu synge vil / Den er så let og ligetil / Den vokser ved hver grøft og vej / Og dens navn, det er forglemmigej. 

Den djærve sømandsvise udvikler sig derefter til at handle om en mand, der møder en pige på en kro. Et par måneder efter vender hun tilbage og viser manden "sin store vom", som det hedder i visen. Derpå følger hendes mindeværdige ord: "Se her, hvad du har gjort ved mig / Det har du gjort med din forglemmigej"

10. maj 2020 Mathilde L. Dahlin
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...